Οι γαλλικές αρχές προχωρούν από την 1η Ιουλίου σε απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Παρίσι αυτοκινήτων που έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας πριν από το 1997, καθώς και σε δίκυκλα με άδεια πριν από την 1η Ιουνίου του 1999.
Η απαγόρευση θα ισχύει τις καθημερινές από τις 8 το πρωί ως και τις 20:00 το βράδυ -κάτι ανάλογο με το δικό μας δακτύλιο της Αθήνας δηλαδή- ενώ το μέτρο, σύμφωνα με υπολογισμούς αφορά το 10% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη γαλλική πρωτεύουσα. Σε περίπτωση παραβίασης το αρχικό πρόστιμο, θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2017, είναι 78 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα γίνεται 450 ευρώ.
Ενδιαφέρον εδώ έχει πως ήδη απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών και λεωφορείων με άδεια πριν την 1η Οκτωβρίου του 2001, ενώ τα πλάνα των Γάλλων δεν σταματούν εδώ. Έτσι για το 2020 στο Παρίσι θα κυκλοφορούν χωρίς περιορισμό μόνο τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1 Ιανουαρίου του 2011.
Παράλληλα από την 1η Ιουλίου υιοθετούνται και περιβαλλοντικές κλάσεις: τα αυτοκίνητα θα κατατάσσονται σε 6 διαφορετικές κατηγορίες ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων τους και θα έχουν το αντίστοιχο αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ τους. Τους πρώτους 6 μήνες εφαρμογής του μέτρου το αυτοκόλλητο θα παρέχεται δωρεάν, ενώ στη συνέχεια θα χρεώνεται 5 ευρώ. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κατατάσσονται στην 1η κατηγορία, ενώ αυτά που έχουν ταξινομηθεί πριν το 1997 θα είναι εκτός συστήματος.
Γιάννης Σκουφής
