Σύνδεση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρικά πατίνια: Παραβιάζουν το νόμο, απαγορεύεται ρητά η κυκλοφορία στους δρόμους

Συνεχίζουν να παραβιάζουν το νόμο για την αστική κινητικότητα και τη μικρο-κινητικότητα τα γνωστά σε όλους μας ηλεκτρικά πατίνια και ό,τι ονομασία αυτά φέρουν. Ενώ ο νόμος ορίζει ρητά την απαγόρευση κίνησης σε δρόμους και οδούς όπου αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα), δηλαδή σε όλους τους ελληνικούς δρόμους, οι οδηγοί αυτών σφυρίζουν αδιάφορα παίζοντας τη ζωή τους κορώνα γράμματα.

Αδιάφορα μάλλον σφυρίζει και η τροχαία, αφού δεν έχουμε δει στοιχεία να αναφέρονται σε ελέγχους οδηγών ηλεκτρικών πατινιών κλπ. Την ίδια στιγμή, αυτά κυκλοφορούν, όπου και όπως θέλουν, χωρίς διακριτικά φώτα (στην πλειονότητα τους), στρίβουν, όπου και όποτε τους βολέψει, κινούνται ανάμεσα σε οχήματα, αλλά και πεζοδρόμια με ταχύτητες που σε στέλνουν αδιάβαστο…

Αλήθεια δεν έχετε δει πατίνι να πηγαίνει με 60 χλμ./ ώρα στον Κηφισό; Στην παραλιακή; Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας; Απίστευτο και όμως αληθινό! Αναπτύσσουν απίστευτες ταχύτητες, για την φύση του τροχοφόρου αφήνοντας άναυδους οδηγούς που απλά τα παρακολουθούν ελπίζοντας μη χρειαστεί να εμπλακούν σε ατύχημα μαζί τους.

Εμείς να υπενθυμίσουμε το νόμο για τα   ΕΠΗΟ, δηλαδή  τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα και καλό είναι να συμμορφωθούν οι ιδιοκτήτες αυτών.

Τι ισχύει για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών

Συνοπτικά έχουν εισαχθεί ρυθμίσεις για την κυκλοφορία τους στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης άλλων χωρών,  με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν:

  • Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.
  • Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα από 6 έως 25 χλμ./ώρα, λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.
  • Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας, η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων, σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).

Οι διανομείς προϊόντων και αντικειμένων (πχ «courier», «delivery»), που για την εκτέλεση της εργασίας τους οδηγούν ποδήλατο, μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, τρίτροχο όχημα ή ΕΠΗΟ υποχρεούνται κατά την εκτέλεση της εργασίας τους κατά τη νύκτα να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό (όπως γιλέκο, πανωφόρι κ.λπ.) που τους καθιστά ορατούς από όλες τις κατευθύνσεις. Ομοίως, όλοι οι οδηγοί των ΕΠΗΟ κατά τη νύκτα υποχρεούνται να φορούν ανακλαστικό ρουχισμό  ή άλλο ανακλαστικό εξοπλισμό.

Οι  οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

Τέλος προβλέπεται και λήψη μέτρων από την τοπική αυτοδιοίκηση για τη ρύθμιση ή τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ και ο καθορισμός χώρων για την οργανωμένη στάθμευση των οχημάτων αυτών.

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Η Toyota παρουσιάζει ένα σούπερ φθηνό Hillux

Featured

Η Mercedes ετοιμάζει τη μικρή G-Class

Featured

Αυτή είναι η ακριβότερη Ferrari «παραγωγής» στην ιστορία!

Featured

Νέο Renault Clio με όφελος έως 3.000 ευρώ

Featured