Σύνδεση

Porsche

Porsche Macan PDK (252 PS): Mε… ονομασία προέλευσης

Όταν η Porsche έπιασε στον ύπνο τους πάντες ανοίγοντας το κεφάλαιο SUV στην ιστορία της, κανείς δεν περίμενε που θα βρισκόταν ο αυτοκινητικός πλανήτης 15 χρόνια αργότερα. Σήμερα δηλαδή που ακόμα και οι πιο hardcore σπορ εταιρίες (βλέπε Lambo, Maserati ακόμα και Ferrari εντός ολίγου…) περιμένουν από αυτά τα ογκώδη και βαριά οχήματα να τις ξελασπώσουν οικονομικά και να τις κρατήσουν εν ζωή (και μακριά από τους Κινέζους). Η Cayenne έκανε την αρχή (και ήδη βρίσκεται στην τρίτη γενιά της) και η Macan επωμίστηκε το έργο να “εκλαϊκεύσει” ακόμα περισσότερο την SUV φιλοσοφία, σημειώνοντας και αυτή απροσδόκητη επιτυχία και μεγάλα κέρδη για την Porsche.

O όρος “εκλαϊκευση”, αν και κάπως αδόκιμος για τα 73.500 ευρώ που κοστίζει, ταιριάζει ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλο SUV της Porsche σ’ αυτήν εδώ την Macan της δοκιμής μας με τον δίλιτρο κινητήρα του γκρουπ και την απόδοση των 252 ίππων. Και σίγουρα όσοι δεν έχουν την ευκαιρία να την οδηγήσουν μάλλον θα μπουν σε σκέψεις με αυτά τα νούμερα.

Όμως οι αριθμοί είναι η μία πλευρά της αλήθειας. Η άλλη έχει να κάνει με το πως αυτός ο κινητήρας ταιριάζει γάντι με την Macan και σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται να υστερεί σε σχέση με τις πιο δυνατές εκδόσεις του μοντέλου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύνολο βενζίνης, με άμεσο ψεκασμό, μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων και αρκετά γραμμική και πολιτισμένη λειτουργία. Δεν είναι βέβαια και ένα από τα πιο οικονομικά δίλιτρα της αγοράς (ούτε άλλωστε είναι αυτός ο στόχος) καθώς δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 10 λίτρα, με μία μέση κατανάλωση σε λογική χρήση να είναι στην περιοχή των 12 λίτρων.

Όμως είναι ιδιαίτερα ελαστικός και με μεστό τράβηγμα από τις 2.000 σ.α.λ. και πάνω ενώ χάρη και στο απίστευτο κιβώτιο PDK (ίσως ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά αυτή την στιγμή) μπορεί και ανταποκρίνεται με αμεσότητα και ένταση που παραπλανά για τα κυβικά του. Κάτι που αντανακλάται στις επιδόσεις, οι ποίες όπως φαίνονται και από τον πίνακα είναι εξαιρετικές, με δεδομένο το βάρος και την γενικότερη φιλοσοφία της κατασκευής.

Πέρα από τον κινητήρα, η Macan χρησιμοποιεί το δάπεδο και το τεχνολογικό υπόβαθρο του Q5 προηγούμενης γενιάς, με την απαραίτητη περιποίηση της Porsche που δίνει και τον διαφορετικό χαρακτήρα σε ένα SUV που πραγματικά βάζει τα στάνταρ της οδικής συμπεριφοράς για την κατηγορία του. Ιδίως στην έκδοση της δοκιμής μας με τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ του Porsche Active Suspension Management που διαθέτει τρεις ρυθμίσεις (Comfort, Sport και Sport Plus).

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η “φανέλα” της Macan γίνεται αισθητή και στις τρεις ρυθμίσεις της ανάρτησης, με την Comfort να εξασφαλίζει ένα κορυφαίο επίπεδο άνεσης στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο, με πλήρη απομόνωση των ανωμαλιών της ασφάλτου και εξαιρετικό έλεγχο του αμαξώματος ακόμα και σε ταχύτητες κοντά στην πολύ υψηλή τελική του ταχύτητα.

Στις δύο Sport ρυθμίσεις (και ιδίως στην Sport Plus) τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα, με την Macan να αλλάζει χαρακτήρα, με ελάχιστες κλίσεις στις στροφές, πολύ καλό σε αίσθηση τιμόνι και ένα πλαίσιο που μπορεί να υπακούσει με ακρίβεια σε πιο “extreme” εντολές που δεν συνάδουν με την λογική ενός SUV.

Το ενδιαφέρον στην οδική της συμπεριφορά προκύπτει και από την σύλληψη και εκτέλεση της τετρακίνησης, η οποία έχει ένα σαφές πισωκίνητο πρόσημο (πολύ ενδιαφέρον το αντίστοιχο όργανο στον πίνακα οργάνων που δείχνει σε real time την κατανομή της ισχύος ανάμεσα στους άξονες) το οποίο αν το εκμεταλλευτείς μπορείς να κινείσαι με τρόπο ελάχιστα SUV της αγοράς μπορούν να παρακολουθήσουν. Εξαιρετικά σε αίσθηση και ακρίβεια τα φρένα συμβάλλουν και αυτά στην δημιουργία του τέλειου πακέτου, έστω και αν έχουν να φρενάρουν τόσα κιλά βάρους και βρίσκονται μονίμως να δουλεύουν υπερωρίες λόγω του σπορ χαρακτήρα της Macan.

Aπό εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με ένα πανέμορφο αυτοκίνητο, με “γεμάτες” και μυώδεις γραμμές και πανταχού παρόντα τα γενετικά σχεδιαστικά υλικά της Porsche. Το μήκος των 4,7 μέτρων κρύβεται ιδανικά όπως και το μεγάλο ύψος, ενώ κλασικά στοιχεία της γερμανικής εταιρίας κάνουν παντού αισθητή την παρουσία τους, έστω και αν εδώ το ύψος φθάνει από το έδαφος φθάνει στα σχεδόν 20 εκατοστά (ακόμα και αυτό πάντως είναι καλά κρυμμένο!).

Το σαλόνι επίσης είναι μία hitech επίδειξη υψηλής ραπτικής, με ένα υπέροχο ταμπλό που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο της Porsche και μία μοναδική αίσθηση πολυτέλειας και της ιδιαιτερότητας που χαρακτηρίζει κάθε αυτοκίνητο της εταιρίας. Αν εξαιρέσουμε την μάλλον “φορτωμένη” κονσόλα που χρειάζεται αρκετή εξοικείωση, τα πάντα είναι βαλμένα στις σωστές θέσεις, με μία εξαιρετική θέση οδήγησης, πολλά και ενδιαφέροντα τεχνολογικά στοιχεία και την υπογραφή της Porsche στις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Παράλληλα δεν αδιαφορεί για πρακτικά θέματα όπως είναι οι μεγάλοι χώροι για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους με το πορτ-μπαγκάζ φθάνει στα 500 λίτρα με τα καθίσματα στην θέση τους.

Συνοψίζοντας, αυτό που είναι προφανές ευθύς εξ’ αρχής με την Macan είναι ότι αποτελεί μία κατηγορία μόνη της στον χώρο των SUV, όντας ένα αυτοκίνητο που μπορεί να καλύψει με μοναδικό τρόπο τις απαιτήσεις για σπορ οδήγηση σε ένα αμάξωμα που να δένει με τις ανάγκες και τις τάσεις της εποχής.

Σαφώς και δεν είναι μία υπερυψωμένη Cayman με μεγάλους τροχούς, και κάνουν λάθος όσοι υποστηρίζουν ή περιμένουν κάτι τέτοιο. Πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχει εμφανής η αίσθηση ότι “πατάει” πάνω σε ένα παλαιότερο πλαίσιο, με το νέο Q5 να δείχνει πόσα περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν σε μια νέα γενιά της Macan όποτε αυτή προκύψει. Από την άλλη όμως είναι ίσως ο πιο κοντινός σύνδεσμος που υπάρχει σήμερα μεταξύ των δύο αυτών κόσμων.

Η τιμή της ξεκινά από τα 73.500 ευρώ και απογειώνεται ανάλογα με το τι θέλει να προσθέσει πάνω στην ούτως ή άλλως εξαιρετική βασική έκδοση ο επίδοξος αγοραστής. Τιμή διόλου απαγορευτική σε σύγκριση με τον όποιο ανταγωνισμό, πολύ δε περισσότερο αν σκεφτούμε ότι μάλλον δεν… υφίσταται ανταγωνισμός με αντίστοιχο pedigree σ’ αυτά τα λεφτά.

Ακόμα και με αυτόν τον “μικρό” δίλιτρο κινητήρα (και το όποιο φορολογικό άλλοθι μπορεί να υποστηρίξει σε μία χώρα σαν την Ελλάδα), η Macan ήταν και παραμένει μια ξεχωριστή περίπτωση αυτοκινήτου της κατηγορίας του. Kαι στέκεται γεμάτη αυτοπεποίθηση στο “ύψος” της όπως άλλωστε οφείλει κάθε Porsche. 

Παναγιώτης Τριτάρης

Porsche Macan (252 PS)
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ): 4.697×1.923×1.624 χιλ.
Μεταξόνιο: 2.807 χιλ.
Πορτμπαγκάζ: 500-1.500  λίτρα
Βάρος: 1.770 κιλά
Κινητήρας: 1.998 κ.εκ., 4 κύλ., turbo βενζίνης
Ισχύς: 252 PS/ 5.000 σ.α.λ.
Ροπή: 370 Nm/1.600 σ.α.λ.
0-100, Τελική: 6,7”, 229 χλμ./ ώρα
Κατανάλωση δοκιμής: 7,2 λίτρα/100 χλμ.
CO2: 167 γραμμάρια/ χλμ.
Τιμή από 73.500 €

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τριτάρης

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Η οδήγηση με σαγιονάρες τιμωρείται με πρόστιμο; Και αν ναι με πόσο;

Featured

Ποιο λέτε πως είναι το πιο αγαπημένο χρώμα αυτοκινήτων παγκοσμίως;

Featured

Τι σημαίνει το χρώμα του καπνού για τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας; (Video)

Featured

Τέλος εποχής για τα τζιπ Mercedes του Ελληνικού Στρατού. Απόσυρση μέχρι και το 2022

FeaturedAbarthAlfa RomeoAston MartinAudiBentleyBMWCadillacCaterhamChevroletChryslerCitroenCorvetteDaciaDaihatsuDodgeFerrariFiatFordHondaHyundaiInfinitiJaguarJeepKIALamborghiniLanciaLand RoverMazdaMercedes BenzMiniMitsubishimorganmustangNissanOpelPeugeotPorscheRenaultsaabSEATskodasmartssangyongsubarusuzukiToyotaVolkswagenVolvo

Newsletter Signup