Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο 4 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στις μοτοσυκλέτες των 500 κυβικών (1956, 1958, 1959 και 1960, όλες με MV Agusta) και μια φορά στη Φόρμουλα 1 -το 1964 με Ferrari- John Surtees.
O Άγγλος οδηγός είχε λάβει μέρος στα 12 χρόνια που αγωνιζόταν στη Φόρμουλα 1 σε 111 Γκραν Πρι και είχε σημειώσει 6 νίκες. Επίσης είχε κατακτήσει και μια 3η θέση στις 24 Ώρες του Le Mans, επίσης με τη Ferrari.
Από τη Scuderia είχε αποχωρήσει το 1966 έπειτα από διαφωνία του με τον τότε διευθντή, ενώ την τελική απόφαση την είχε πάρει ο Enzo Ferrari. Ο οποίος είχε σε μεγάλη εκτίμηση τον Surtees και για αυτό τον κάλεσε δύο φορές, κάτι ανήκουστο γι αυτόν, να επιστρέψει, χωρίς όμως θετική κατάληξη. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν και οι δύο πλευρές από ένα πρωτάθλημα, ενώ το 1970 ο Surtees ίδρυσε τη δική του ομάδα, έχοντας περάσει πιο πριν από τη Honda.
Γιάννης Σκουφής
