Σύνδεση

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΠΙΝΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Γυρίζεις το κλειδί στο διακόπτη και ο πίνακας οργάνων όλων σχεδόν των μοντέλων γίνεται χριστογεννιάτικο δέντρο, τόσο από τον αριθμό όσο και από τα χρώματα των ενδεικτικών λυχνιών που ανάβουν. Μια πρόσφατη έρευνα πάντως έδειξε πως το σύνολο των προειδοποιητικών ενδείξεων στους πίνακες οργάνων είναι υπερβολικό αλλά και άγνωστο για τους περισσότερους οδηγούς, καθώς το 98% των οδηγών δεν τις γνωρίζει όλες. Κι αυτό γιατί τα αυτοκίνητα έχουν γίνει ιδιαίτερα περίπλοκα λόγω των πολλών ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτουν, ενώ ελάχιστοι οδηγοί διαβάζουν το σχετικό εγχειρίδιο.

Έτσι λοιπόν σε μόλις 15 νέα μοντέλα καταγράφηκαν 99 διαφορετικά σύμβολα (μόλις 12 ήταν τα κοινά), σύμφωνα με έρευνα που έκανε σχετικά πρόσφατα η Britannia Rescue. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται τα μοντέλα (με έτος ταξινόμησης το 2012 στην βρετανική αγορά) που μετείχαν στην έρευνα και όπως φαίνεται το μεγαλύτερο σύνολο φωτεινών προειδοποιητικών ενδείξεων το έχει η Mercedes E-Class, ενώ το μικρότερο τρία μοντέλα, η σειρά 3 της BMW, το Nissan Micra και το Volvo S40.

Παράλληλα η έρευνα -που έγινε τον Ιούλιο σε 2.018 οδηγούς στην Βρετανία- αναφέρει πως τους τελευταίους 12 μήνες το 25% των οδηγών είδαν φωτεινές ενδείξεις στο πίνακα οργάνων ενώ οδηγούσαν και μόλις οι μισοί από αυτούς γνώριζαν τι σημαίνουν οι κάθε λογής προειδοποιήσεις, οι οποίες σημειωτέον ήταν οι βασικές για κινητήρα, πίεση λαδιού, φίλτρο, μπαταρία.

Η έρευνα σίγουρα δεν απέχει και από την ελληνική πραγματικότητα, ενώ στη βασική φωτογραφία το carzine.grεπεξηγεί τα περισσότερα σύμβολα -σε γενικές γραμμές διαφέρουν σε μικρό βαθμό ανά κατασκευαστή- προκειμένου  να γνωρίζετε τι συμβαίνει αν τυχόν και δείτε κάποια από αυτές αναμμένη στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου σας.

Γιάννης Σκουφής

{gallery}photos/39/TECHNOLOGY/INSTRUMENT-CLUSTER{/gallery}


Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

F1, Δοκιμές Μπαχρέιν: Η Red Bull παραχώρησε την πρώτη θέση στη Ferrari

F1

H Mercedes αναθεωρεί τους στόχους για τα ηλεκτρικά

Mercedes-Benz

To Tesla Cybertruck γίνεται και… αμφίβιο! (Video)

Featured

Renault 5 E-Tech: Ρετρό εμφάνιση με ηλεκτρικό υπόβαθρο

Featured