Σύνδεση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΛΑΣΤΙΧΑ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;

Τα λάστιχα χωρίς αέρα της αμερικάνικης εταιρείας Polaris ή αλλιώς NPT (Non Pneumatic Tyres) θα είναι διαθέσιμα από του χρόνου, ενώ ένας από τους πρώτους ενδιαφερόμενους είναι ο αμερικάνικος στρατός. Κι αυτό γιατί τα ελαστικά χωρίς αέρα δεν μπορούν ούτε να τρυπήσουν ούτε να καταστραφούν εύκολα σε κάποια λακκούβα, ακινητοποιώντας στη συνέχεια το όποιο όχημα.

Στα λάστιχα της Polaris o αεροθάλαμος έχει αντικατασταθεί από ένα πλέγμα συνθετικού υλικού, που όχι μόνο κρατά το βάρος του εκάστοτε αυτοκινήτου αλλά απορροφά με αποτελεσματικότητα και τις ανωμαλίες των δρόμων. Φυσικά οι διάφορες χρήσεις των ελαστικών εξασφαλίζονται με τη βοήθεια άλλης δομής και πυκνότητας του πλέγματος, ενώ όταν φθαρεί το πέλμα αντικαθίσταται μόνο αυτό. Ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα των NPT είναι και το μειωμένο επίπεδο θορύβου, μιας και στα συμβατικά ο αεροθάλαμος λειτουργεί σαν αντηχείο.

Φυσικά η προσπάθεια της Polaris δεν είναι ούτε η μόνη ούτε και η πρώτη. Έχει προηγηθεί το 2005 η Michelin με το Tweel (το όνομα προέρχεται από τις λέξεις Tire και Wheel) που προς το παρόν χρησιμοποιείται μόνο στη βιομηχανία, η Bridgestone που πριν από δύο χρόνια είχε παρουσιάσει το δικό της λάστιχο χωρίς αέρα, την τεχνολογία του οποίου με το πυκνό, πράσινου χρώματος πλέγμα την ονομάζει Airless Tire Technology, αλλά και η Yokohama. Μάλιστα το δικό της ελαστικό, με το περίεργο όνομα Yokohama Youmyaki, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με συμβατικές ζάντες, κάτι που δεν ισχύει για τα λάστιχα χωρίς αέρα των άλλων κατασκευαστών.

Γιάννης Σκουφής

{gallery}photos/35/NEWS/NON-PNEUMATIC-TYRES{/gallery}


Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

F1, Δοκιμές Μπαχρέιν: Η Red Bull παραχώρησε την πρώτη θέση στη Ferrari

F1

H Mercedes αναθεωρεί τους στόχους για τα ηλεκτρικά

Mercedes-Benz

To Tesla Cybertruck γίνεται και… αμφίβιο! (Video)

Featured

Η Toyota κατηγορείται για παραποίηση στοιχείων σε κινητήρες diesel

Toyota