Σύνδεση

Featured

Ποιό είναι το αστρονομικό ποσό που πωλήθηκε ένα αγωνιστικό Peugeot του 1914;

Συνήθως όταν μιλάμε για αστρονομικά ποσά σε δημοπρασίες παλαιών αυτοκινήτων αναφερόμαστε σε κάποια εξωτικά μοντέλα με καταγωγή κυρίως από την Ιταλία και με μεγάλη φήμη μεταξύ των συλλεκτών. Όμως όπως φαίνεται αυτό δεν είναι ο κανόνας, και έχουν και οι Γάλλοι τα δικά τους ξεχωριστά αυτοκίνητα.

Ο λόγος για το πανέμορφο Peugeot L45 toy 1914, το οποίο βγήκε σε δημοπρασία από την Bonham’s Auctions στο Λος Άντζελες. Το αγωνιστικό αυτό της Γαλλικής εταιρίας κατάφερε τελικά να αλλάξει χέρια για το απίστευτο ποσό των 7,26 εκατομμυρίων δολαρίων.

Εκείνη την εποχή η Peugeot κυριαρχούσε στους αγώνες με τον Jules Goux να κατακτά το Indianapolis του 1013. Ωστόσο, για περισσότερο από έναν αιώνα υπήρχε η φήμη πως αυτό το διθέσιο Peugeot L45 Grand Prix είχα κατακτήσει τον αγώνα του Indianapolis 500 του 1916 με οδηγό τον Dario Resta. Τελικά πρόσφατα επιβεβαιώθηκε πως -τότε και με αυτό το αυτοκίνητο- οδηγός ήταν ο Ralph Mulford που είχε τερματίσει στην 3η θέση.

Το L45 Grand Prix είχε αγωνιστεί το 1916 με έναν τρίλιτρο κινητήρα, ο οποίος αργότερα αντικαταστάθηκε από έναν τετρακύλινδρο των 4,5 λίτρων με διπλούς επικεφαλής εκκεντροφόρους και τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο. Η ισχύς έφτανε τους 112 ίππους, υπήρχαν ταμπούρα που επιβράδυναν όλους τους τροχούς και ανεξάρτητη ανάρτηση με ημί-ελλειπτικά φύλλα σούστας στους δύο άξονες.

Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα αγωνιστικά αυτοκίνητα εκείνης της εποχής και με το δικό του ειδικό βάρος στα αγωνιστικά δεδομένα των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Κάτι που ίσως εν τέλει να δικαιολογεί και το αστρονομικό ποσό το οποίο κατάφερε να πιάσει στην δημοπρασία.

Παναγιώτης Τριτάρης

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

F1, Δοκιμές Μπαχρέιν: Η Red Bull παραχώρησε την πρώτη θέση στη Ferrari

F1

H Mercedes αναθεωρεί τους στόχους για τα ηλεκτρικά

Mercedes-Benz

To Tesla Cybertruck γίνεται και… αμφίβιο! (Video)

Featured

Η Toyota κατηγορείται για παραποίηση στοιχείων σε κινητήρες diesel

Toyota