H Phinergy, μια ισραηλινή εταιρία ισχυρίζεται πως έχει εξελίξει ένα τύπο μπαταρίας μετάλλου- αέρα, με μικρό μέγεθος αλλά και τόσο μεγάλο ενεργειακό περιεχόμενο που θα εξαλείψει το βασικό μειονέκτημα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, την αυτονομία.
Το μυστικό των συγκεκριμένων μπαταριών εντοπίζεται στα νέου τύπου καθόδια (η αρνητική επαφή στα ηλεκτρικά στοιχεία) που αντιδρούν με το Ο2 που υπάρχει στον αέρα. Η μπαταρία μετάλλου-αέρα της Phinergy αποτελείται από 50 αλουμινένιες πλάκες όπου η κάθε μια χονδρικά εξασφαλίζει κίνηση 32 χιλιομέτρων. Αν κάνει κανείς την πράξη θα δει τη συνολική αυτονομία να εκτοξεύεται πάνω από τα 1.600 χιλιόμετρα, με μόνη δέσμευση τον ανεφοδιασμό κάθε περίπου 200 χιλιόμετρα για νερό.
Παράλληλα η Phinergy λέει πως έχει επιλύσει διάφορα προβλήματα που έχουν σημειωθεί σε άλλου τύπου μπαταρίες μετάλλου-αέρα με ένα νέο ηλεκτρόδιο με επικάλυψη πλατίνας σε ρόλο καταλύτη. Έτσι, ο κύκλος ζωής αυξάνεται κατά χιλιάδες ώρες.
Πάντως, στη μπαταρία αλουμινίου- αέρα (aluminum-air) που ανακοινώνει η εταιρία, η ενεργειακή πυκνότητα είναι 8 kWh/kg δίχως όμως να υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης (απαιτούνται νέες). Ακόμη και έτσι το κόστος αντικατάστασης με νέα μπαταρία (σ.σ. κάθε μία ζυγίζει περίπου 25 kg) θα είναι λιγότερο από ένα πλήρες ρεζερβουάρ με αμόλυβδη. Αισιόδοξο, αν μη τι άλλο…
Γιάννης Σκουφής
Με τη συνεργασία του www.caroto.gr
{gallery}photos/35/ECOLOGY/PHINERGY-BATTERIES{/gallery}
{youtube}k6kIJlgqezE?{/youtube}