Σύνδεση

F1

F1 Γκραν Πρι Βραζιλίας: Ο Norris στην pole position, ο Verstappen 16ος!

Η βροχή έφερε τα πάνω κάτω στις κατατακτήριες δοκιμές του Γκραν Πρι Βραζιλίας, με τον Lando Norris να κατακτά την pole position μπροστά από τις δύο Mercedes. Αντίθετα, ο Max Verstappen περιορίστηκε στη 16η θέση, ενώ εκτός δεκάδας έμειναν τόσο ο Lewis Hamilton όσο και ο Oscar Piastri.

Ο Lando Norris επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την ταχύτητά του στο Interlagos, επικρατώντας σε μια από τις πιο δύσκολες διαδικασίες κατατακτήριων δοκιμών της φετινής σεζόν της Formula 1. Ο Βρετανός της McLaren σημείωσε χρόνο 1:27,470 και εξασφάλισε την 20ή pole position της καριέρας του, καθώς και την τρίτη συνεχόμενη στη Βραζιλία.

Ο George Russell με τη Mercedes ήταν ο μοναδικός που κατάφερε να τον πλησιάσει ουσιαστικά, καθώς έμεινε δεύτερος με διαφορά 0,204 δευτερολέπτων. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Kimi Antonelli με την άλλη Mercedes, ο οποίος ήταν 0,625 δευτερόλεπτα πιο αργός από τον Norris.

Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την πίστα του Interlagos λίγο πριν από την έναρξη των κατατακτήριων προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση, καθώς οι μεγάλες ποσότητες νερού στην άσφαλτο και η περιορισμένη ορατότητα δεν επέτρεπαν την ασφαλή διεξαγωγή τους.

Η διαδικασία ξεκίνησε τελικά με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας, αλλά και πάλι δεν έλειψαν τα προβλήματα. Οι οδηγοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες πρόσφυσης, ενώ η σταδιακή βελτίωση της κατάστασης της πίστας είχε ως αποτέλεσμα οι χρόνοι να πέφτουν συνεχώς.

Στο Q1 υπήρξε διακοπή με κόκκινη σημαία, ενώ οι πρώτοι που αποχαιρέτησαν τη διαδικασία ήταν οι Franco Colapinto και Pierre Gasly με τις Alpine, ο Lance Stroll με την Aston Martin, οι Valtteri Bottas και Sergio Perez με τις Cadillac, καθώς και ο Gabriel Bortoleto με την Audi.

Ο Βραζιλιάνος οδηγός της Audi είχε μια ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα μπροστά στους συμπατριώτες του, καθώς ένα ατύχημα δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από την τελευταία θέση.

Η μεγαλύτερη έκπληξη, πάντως, ήρθε από τον Max Verstappen. Ο Ολλανδός της Red Bull κατάφερε να περάσει στο Q2, αλλά δεν σημείωσε χρόνο στη δεύτερη φάση και έτσι περιορίστηκε στη 16η θέση.

Η ομάδα του είχε ήδη προχωρήσει στην αντικατάσταση ολόκληρης της μονάδας ισχύος, με συνέπεια να αντιμετωπίζει και ποινή στην εκκίνηση. Επομένως, ο Verstappen θα χρειαστεί μια εντυπωσιακή προσπάθεια στον αγώνα της Κυριακής προκειμένου να αναρριχηθεί στην κατάταξη.

Στο Q2 σημειώθηκε και το ατύχημα του Rafael Camara, ο οποίος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Formula 1 με τη Haas. Ο νεαρός Βραζιλιάνος είχε καταφέρει να προκριθεί από το Q1, αλλά στη συνέχεια έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του, προκαλώντας νέα κόκκινη σημαία. Τελικά κατετάγη 13ος.

Η συγκεκριμένη διακοπή επηρέασε τις προσπάθειες και άλλων οδηγών, ανάμεσά τους και του Oscar Piastri. Ο Αυστραλός της McLaren δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τον τελευταίο του γρήγορο γύρο και έμεινε 12ος, χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει μια καλύτερη θέση.

Ανάλογη ήταν η απογοήτευση και για τον Lewis Hamilton, ο οποίος δεν κατάφερε να περάσει στο Q3 με τη Ferrari και περιορίστηκε στην 11η θέση. Πίσω από τον Camara ακολούθησαν ο Arvid Lindblad με τη Racing Bulls και ο Carlos Sainz με τη Williams.

Στην τελική φάση των κατατακτήριων, η βροχή άρχισε να δυναμώνει εκ νέου, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους οδηγούς. Ο Russell βρέθηκε αρχικά στην κορυφή, αλλά ο Norris απάντησε με έναν εξαιρετικό γύρο, ο οποίος αποδείχθηκε αρκετός για να του εξασφαλίσει την πρώτη θέση.

Ο Russell επιχείρησε να αντιδράσει, αλλά στην τελευταία του προσπάθεια βρέθηκε πίσω από τη Williams του Alex Albon. Η Mercedes τού ζήτησε να εγκαταλείψει τον γύρο του, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή του μέσω του ασυρμάτου, καθώς θεωρούσε ότι είχε τη δυνατότητα να βελτιώσει τον χρόνο του.

Πίσω από την πρώτη τριάδα, ο Charles Leclerc ήταν τέταρτος με τη Ferrari, ενώ την πολύ καλή πέμπτη θέση εξασφάλισε ο Liam Lawson με τη Racing Bulls. Ακολούθησε ο Nico Hulkenberg, ο οποίος έφερε την Audi στην έκτη θέση, μπροστά από τον Isack Hadjar με τη Red Bull.

Ο Oliver Bearman κατετάγη όγδοος με τη Haas, ενώ ο Fernando Alonso κατάφερε να εξασφαλίσει την ένατη θέση με την Aston Martin. Ήταν μάλιστα η πρώτη παρουσία της βρετανικής ομάδας στο Q3 μέσα στη φετινή χρονιά, με τις βρεγμένες συνθήκες να περιορίζουν την επίδραση του μειονεκτήματος ισχύος του μονοθεσίου της.

Τη δεκάδα ολοκλήρωσε ο Alex Albon με τη Williams, όμως η τελική σειρά εκκίνησης θα είναι αρκετά διαφορετική από τα αποτελέσματα των κατατακτήριων.

Ο Russell έχει ποινή πέντε θέσεων και ο Leclerc δέκα, λόγω αντικαταστάσεων εξαρτημάτων των μονάδων ισχύος τους. Παράλληλα, ποινές αντιμετωπίζουν οι Hamilton, Verstappen και Perez.

Έτσι, ο Antonelli αναμένεται να βρεθεί δίπλα στον Norris στην πρώτη σειρά εκκίνησης, ενώ οι Lawson και Hulkenberg θα ξεκινήσουν από τη δεύτερη, έχοντας μπροστά τους μια σημαντική ευκαιρία για ένα καλό αποτέλεσμα.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας και οι προβλέψεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας βροχόπτωσης.

Η νέα BMW Σειρά 3 με εμφάνιση Neue Klasse και χωρίς diesel

BMW

Zeekr 9X: Στην Ελλάδα με σχεδόν 900 ίππους

Featured

Mercedes-AMG CLE 646: Η 8κύλινδρη που εξαντλήθηκε πριν παρουσιαστεί

AMG

Η Porsche πούλησε Bugatti Rimac προς 1 δισ. ευρώ

Bugatti