Σύνδεση

Featured

Δείτε πως το νέο Ford Focus έφτασε τα 5 αστέρια στο EuroNCAP

Το Ford Focus πριν από μερικούς μήνες απέσπασε 5 αστέρια για την ασφάλειά του από τον ανεξάρτητο οργανισμό δοκιμών Euro NCAP – ένα από τα πρώτα μοντέλα που λαμβάνει την υψηλότερη βαθμολογία μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο των νέων, αυστηρότερων πρωτόκολλων δοκιμών.

Επιπλέον, τεχνολογίες σχεδιασμένες να κάνουν την εμπειρία οδήγησης με ένα Focus πιο άνετη, λιγότερο απαιτητική και που βοηθούν τους οδηγούς να αποφύγουν ή να μετριάσουν τις συνέπειες ενός ατυχήματος εκθειάστηκαν πρόσφατα από το Euro NCAP. Το Focus εξελίχθηκε στη νέα εγκατάσταση δοκιμών της Ford αξίας 15,5 εκατ. ευρώ στην Κολωνία, για περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας.

 

Στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας
Το νέο Ford Focus προσφέρει την πλουσιότερη γκάμα συστημάτων υποστήριξης οδηγού από οποιοδήποτε μοντέλο Ford μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας τρία ραντάρ, δύο κάμερες και 12 αισθητήρες υπερήχων, με στόχο μία πιο άνετη, λιγότερο απαιτητική και ασφαλέστερη οδήγηση. Επιπλέον, η προηγμένη δομή αμαξώματος και ένας κλωβός ασφαλείας από ατσάλια υπερυψηλής αντοχής είναι σχεδιασμένα για να προστατεύουν τους επιβάτες σε περίπτωση ατυχήματος.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που βοηθούν τους οδηγούς να είναι προσηλωμένοι στο δρόμο είναι:

Adaptive Cruise Control με Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane-Centring για άνετη οδήγηση σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας
Adaptive Front Lighting System της Ford με νέα Predictive curve light και Sign-based light βασισμένα σε κάμερα που προσαρμόζουν εκ των προτέρων τα σχέδια φωτισμού των προβολέων για βελτιωμένη ορατότητα στο σκοτάδι, παρακολουθώντας στροφές στο δρόμο και πινακίδες για πρώτη φορά στη βιομηχανία
Η πρώτη οθόνη Head-up display της Ford που προσφέρεται στην Ευρώπη που βοηθά τους οδηγούς να έχουν το βλέμμα στραμμένο στο δρόμο, προβάλλοντας χρήσιμες πληροφορίες στο οπτικό τους πεδίο

 

Σύμφωνα με τον οργανισμό Euro NCAP οι τεχνολογίες του νέου Ford Focus πετυχαίνουν την ιδανική ισορροπία μεταξύ υποστήριξης και αίσθησης του οδηγού ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο του αυτοκινήτου, χωρίς να γίνεται πλήρως εξαρτώμενος από αυτές, ενώ είναι απλές και διαισθητικές στη χρήση. Αυτό ήταν το πόρισμα της πρώτης αξιολόγησης αυτοματοποιημένης οδήγησης που έγινε στη Γερμανία

Χαρακτηριστικά σχεδιασμένα να βοηθούν τους οδηγούς να αποφεύγουν ή να μετριάζουν τις επιπτώσεις ενός ατυχήματος:
Pre-Collision Assist με Pedestrian και Cyclist Detection (ανίχνευση πεζού & δικυκλιστή), που μπορεί να ανιχνεύει άτομα πάνω ή δίπλα στο δρόμο, ή ενδέχεται να διασχίζουν το δρόμο στην πορεία του αυτοκινήτου.

Το σύστημα αυτόματα εφαρμόζει πίεση πέδησης εάν ανιχνεύσει πιθανότητα σύγκρουσης και ο οδηγός δεν αντιδράσει στις προειδοποιήσεις.
Evasive Steering Assist, χρησιμοποιεί ραντάρ και μία κάμερα για την ανίχνευση αργά κινούμενων ή σταματημένων οχημάτων στην εμπρόσθια πορεία και υποστηρίζει τους ελιγμούς διεύθυνσης ώστε να μπορούν οι οδηγοί να αποφύγουν ένα όχημα σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης Wrong Way Alert, που διατίθεται πρώτα για πελάτες σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, xρησιμοποιεί κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ και πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου για να προειδοποιεί τους οδηγούς με οπτικά ή ηχητικά σήματα όταν παραβιαστούν οι δύο πινακίδες μονόδρομης εισόδου σε αυτοκινητόδρομο
Blind Spot Information System με Cross Traffic Alert της Ford, που προειδοποιεί οδηγούς οι οποίοι εξέρχονται με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για τη διέλευση οχημάτων πίσω τους, ενώ μπορεί για πρώτη φορά να χρησιμοποιήσει και πίεση πέδησης για την αποφυγή ή τη μείωση των επιπτώσεων μιας σύγκρουσης, εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει στις προειδοποιήσεις

Χαρακτηριστικά σχεδιασμένα για να αυξάνουν την ασφάλεια των επιβατών σε περίπτωση ατυχήματος περιλαμβάνουν:
Post-Collision Braking, βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων μιας ενδεχόμενης δευτερεύουσας σύγκρουσης, εφαρμόζοντας αυτόματα μέτρια πίεση πέδησης, όταν ανιχνευτεί περιστατικό αρχικής σύγκρουσης. Η επιβράδυνση του οχήματος μπορεί να περιορίσει τους τραυματισμούς των επιβατών και τη ζημιά στο όχημα.
Μία 40% αύξηση στην ικανότητα απόσβεσης φορτίου πρόσκρουσης σε μία εμπρόσθια σύγκρουση συγκριτικά με του προηγούμενου Focus, χάρη σε μία δομή αμαξώματος που αποτελείται από 33% ατσάλι υψηλής αντοχής και ατσάλι βορίου με σκλήρυνση υπό πίεση

Αερόσακοι οδηγού και συνοδηγού, εμπρός πλευρικοί, εμπρός / πίσω πλευρικοί προστασίας κεφαλής (τύπου κουρτίνας)
Λειτουργία eCall για μοντέλα Focus με τεχνολογία ενσωματωμένου μόντεμ FordPass, που αυτόματα καλεί τις υπηρεσίες επείγουσας ανάγκης σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, και επιτρέπει στους επιβάτες να συνδέοντα άμεσα με το κέντρο κλήσεων έκτακτης ανάγκης πιέζοντας ένα μπουτόν SOS στην κονσόλα οροφής

Ο οργανισμός Euro NCAP πριν από λίγο καιρό απένειμε υψηλή βαθμολογία στο Focus για την προστασία ενηλίκων επιβατών και παιδιών και μέγιστα σκορ σε δοκιμές σχεδιασμένες να αναπαράγουν τις συνθήκες πλευρικών συγκρούσεων μεταξύ οχημάτων, στο πλαίσιο μιας πεντάστερης κατάταξης.

Το Focus λανσάρει επίσης ένα ειδικό σύστημα Ford Stability Control που έχει εξελιχθεί εσωτερικά για πρόσθετη ασφάλεια στο δρόμο, ενώ οι αποστάσεις φρεναρίσματος από 100 km/h μειώνονται κατά 1 m συγκριτικά με του απερχόμενου μοντέλου χάρη στο νέο Electric Brake Booster για ορισμένα μοντέλα, με ταχύτερη εφαρμογή της πίεσης πέδησης.

Νέα εγκατάσταση δοκιμών πρόσκρουσης με τεστ επιτάχυνσης (sled test) βελτιώνει την ασφάλεια στις συγκρούσεις

Το νέο Focus είναι το πρώτο μοντέλο της Ford που έχει βελτιστοποιηθεί με τη βοήθεια μιας νέας εγκατάστασης δοκιμών πρόσκρουσης με το λεγόμενο τεστ επιτάχυνσης (sled test) στο Τεχνικό Κέντρο της εταιρίας στο Merkenich.

Η εγκατάσταση, που αντιπροσωπεύει μία επένδυση ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2018, και επιτρέπει στους μηχανικούς της Ford να βελτιώνουν την απόδοση των συστημάτων συγκράτησης του οχήματος με μεγαλύτερη ακρίβεια και ευελιξία – βελτιώνοντας την ασφάλεια για τους επιβάτες.

Μέχρι τέσσερις δοκιμές πρόσκρουσης την ημέρα μπορούν να διεξάγονται στη νέα εγκατάσταση, που χρησιμοποιεί ένα υδραυλικό σύστημα προώθησης για να επιταχύνει το αμάξωμα με δύναμη ώθησης που αντιστοιχεί σε 250 τόνους, προσομοιώνοντας φορτία 80G όπως παράγονται σε πραγματικές συνθήκες σύγκρουσης.

Κάμερες που καταγράφουν μέχρι 1.000 καρέ το δευτερόλεπτο επιτρέπουν στους μηχανικούς να παρατηρούν προσεκτικά τον συγχρονισμό του αερόσακου και των συστημάτων συγκράτησης των καθισμάτων. Η τελευταία γενιά ανδρείκελων δοκιμών παρέχουν δεδομένα από 70 εξαιρετικά ευαίσθητους αισθητήρες σε βασικές ανατομικές θέσεις, ανάμεσα στους οποίους 15 επιταχυνσιόμετρα μόνο στο κεφάλι.

Το νέο Focus κυκλοφορεί τώρα σε όλη την Ευρώπη ως 5θυρο hatchback, wagon και σε μία ολοκληρωμένη γκάμα εκδόσεων που περιλαμβάνει τα κομψά Focus Trend και Titanium, το σπορ Focus ST-Line, και το πολυτελές Focus Vignale. Το πρώτο Focus Active crossover θα διατίθεται αργότερα μέσα στη χρονιά.

Περικλής Στέφος

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Η οδήγηση με σαγιονάρες τιμωρείται με πρόστιμο; Και αν ναι με πόσο;

Featured

Μακάρι να βλέπαμε ένα νέο Fiat 131 Abarth Rally σαν και αυτό!

Featured

Video-δοκιμή: Ford Puma 1.0 EcoBoost 125 PS mHEV

Featured

EuroNCAP: ακόμα πιο αυστηρές οι προδιαγραφές των crash test (Video)

EuroNCAPAbarthAlfa RomeoAston MartinAudiBentleyBMWCadillacCaterhamChevroletChryslerCitroenCorvetteDaciaDaihatsuDodgeFerrariFiatFordHondaHyundaiInfinitiJaguarJeepKIALamborghiniLanciaLand RoverMazdaMercedes BenzMiniMitsubishimorganmustangNissanOpelPeugeotPorscheRenaultsaabSEATskodasmartssangyongsubarusuzukiToyotaVolkswagenVolvo

Newsletter Signup