Σύνδεση

BMW

BMW 8 SERIES Ε31: Η ΑΓΕΡΑΣΤΗ -ΚΑΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ- ΝΤΙΒΑ ΤΩΝ 90’S (VIDEO)

Καθώς η ένδειξη “8” επιστρέφει αύριο σε ειδική εκδήλωση ως πρωτότυπο (και σε ένα χρόνο περίπου στην παραγωγή) στην γκάμα της ΒΜW, καλό θα ήταν να θυμηθούμε ένα από τα πιο ξεχωριστά αλλά και παρεξηγημένα αυτοκίνητα της γερμανικής εταιρίας.

Η πρώτη 8άρα η οποία έμεινε στην παραγωγή για μία περίπου δεκαετία, από το 1989 έως και το 1999 παραμένει ακόμα και σήμερα μία ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της BMW, όντας ένα αυτοκίνητο που χαρακτήρισε την εποχή του αλλά παράλληλα δίχασε και τους φανατικούς φίλους της εταιρίας.

bmw-8-1

Παρά το ότι πολλοί την θεωρούν ως την διάδοχη μιας άλλης μεγάλης “στιγμής” της BMW, της σειράς 6, στην ουσία αποτελεί ένα εντελώς νέο μοντέλο, με πολλές ιδιαιτερότητες και την αφρόκρεμα της τεχνολογίας που υπήρχε τότε (και που ακόμα και σήμερα φαντάζει εντυπωσιακή). Επρόκειτο για ένα μεγάλο Grand Tourer με πολύ όμορφες γραμμές και αρκετές λεπτομέρειες (όπως για παράδειγμα η απουσία κεντρικής κολόνας) που ακόμα και σήμερα καθιστούν την 8άρα για πολλούς την πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή ΒMW που έχει κατασκευαστεί ποτέ (εκτός της Μ1 βεβαίως).

bmw-8-2

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίασής της αποτέλεσε την ναυαρχίδα της εταιρίας, πάνω και από την σειρά 7, ενώ μέσα στην πορεία των χρόνων κατάφερε να παραμείνει μία μοναδική περίπτωση στην εξέλιξη της εταιρίας, που χρειάστηκε να περάσουν 18 ολόκληρα χρόνια για να επανέλθει στην γκάμα της ΒMW (τουλάχιστον ως όνομα). Η εξέλιξή της ξεκίνησε το 1984 και η πρώτη της εμφάνιση έγινε τον Σεπτέμβριο του 1989 στην Φρανκφούρτη (ναι υπήρχε ακόμα το Τείχος και, ναι, έχουν περάσει κοντά 28 χρόνια από τότε!…).

P90152301_lowRes_bmw-850i-e31-1990-06

Η εταιρία είχε ξοδέψει τεράστια ποσά για την εξέλιξή της ενώ ήταν από τα πρώτα αυτοκίνητα που σχεδιάστηκαν εξ’ ολοκλήρου σε συστήματα CAD κάτι που οδήγησε στην κατασκευή ενός εξαιρετικά προχωρημένου αυτοκινήτου σε ότι αφορά την τεχνολογία που κουβαλούσε. Χαρακτηριστικό της σχεδίασης είναι ο μοναδικός για την εποχή αεροδυναμικός συντελεστής του 0,29, χάρη στην πολύ μελετημένη αεροδυναμική μελέτη του αμαξώματος.

P90152308_lowRes_bmw-850i-e31-1989-06

Η πρώτη εκδοχή της ήταν η 850i η οποία κόστιζε πάνω από κοντά στα 100.000 ευρώ εκείνη την εποχή, καθιστώντας την ένα από τα πιο ακριβά μοντέλα της εταιρίας. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ήταν ο V12 κινητήρας, των 5 λίτρων, ο οποίος συνδυαζόταν είτε με ένα αυτόματο 4τάχυτο κιβώτιο είτε -κάτι πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή- με ένα χειροκίνητο 6 σχέσεων. Η απόδοση του κινητήρα ήταν στους 300 ίππους και οι επιδόσεις πολύ καλές (αν και όχι εξαιρετικές λόγω βάρους) με το 0-100 να γίνεται σε 6,8 δευτερόλεπτα.

bmw-8-3

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του αυτοκινήτου είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε ένα μοντέλο, και που για πολλούς εκείνη την εποχή καθιστούσαν την 8άρα ως ένα αυτοκίνητο του μακρινού μέλλοντος. Η αλήθεια είναι ότι η BMW είχε κάνει χρήση μιας νέας τεχνολογίας εκείνη την εποχή, την υιοθέτηση ενός δικτύου CAN bus για την καλωδίωση και την δικτύωση των συστημάτων του αυτοκινήτου, που χάρη στην χρήση εξελιγμένων επεξεργαστών έδινε την δυνατότητα στο όχημα να αξιοποιεί μία σειρά νέων τεχνολογιών που τότε έκαναν τα πρώτα βήματά τους.

bmw-8-4

Τεχνολογίες που σήμερα θεωρούμε δεδομένες, όπως το ESP, το ΑSR, το ABS, ρυθμιζόμενη ανάρτηση, και πολλές ακόμα, οι οποίες συδυάζονταν με κορυφαία ποιότητα στο εσωτερικό και ένα πρωτοφανές πακέτο εξοπλισμού που περιελάμβανε εκτός των άλλων πλήρεις ηλεκτρικές ευκολίες (ακόμα και το τιμόνι ήταν ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο), έναν υπολογιστή ταξιδίου, και πολλά ακόμα.

Υπήρχε και κινητό τηλέφωνο ενσωματωμένο στο υποβραχιόνιο, κάτι που εκείνη την εποχή έκανε τα πρώτα βήματα στην αυτοκίνηση και μόνο στις ταινίες του Χόλιγουντ μπορούσε κανείς να δει και να φανταστεί το μέλλον (αν μπορούσε κάποιος από εμάς να φανταστεί που θα φτάναμε στις μέρες μας…).

 

E31_18-1

Σε ότι αφορά τα μηχανικά μέρη, και πέρα από τον V12 κινητήρα, το ενδιαφέρον εντοπιζόταν σε μία καινούργια τεχνολογία που εφάρμοζε η BMW σ’ αυτό το μοντέλο, με την παρουσίαση μιας ενεργητικής τετραδιεύθυνσης, που μέσω ενός υδραυλικού συστήματος κινούσε τους πίσω τροχούς ανάλογα με τις συνθήκες του δρόμου. Ενδιαφέρον επίσης παρουσίαζε και το fly-by-wire σύστημα στο πεντάλ του γκαζιού, το οποίο ήταν πρωτοποριακό για την εποχή (και κατηγορήθηκε από πολλούς για την έλλειψη της σωστής απόκρισης που απαιτεί ένα σπορ μοντέλο).

P90152312_lowRes_bmw-850i-1990-06-201

Οι πρώτες εντυπώσεις από την οδήγηση της 8άρας άφηναν ανάμεικτα αισθήματα στους δοκιμαστές και τους δημοσιογράφους. Από τη μια το αυτοκίνητο ήταν πανέμορφο και πρωτοποριακό για την εποχή του, από την άλλη όμως το μεγάλο βάρος (λόγω και όλου αυτού του εξοπλισμού) δεν το άφηναν να ξεδιπλώσει όλο το σπορ ταμπεραμέντο του.

Παράλληλα στοιχεία όπως το πολύ αργό αυτόματο κιβώτιο αλλά και η απόκριση από το πεντάλ του γκαζιού είχαν κατηγορηθεί για έλλειψη αμεσότητας, ενώ δεν άργησαν και οι πρώτες γκρίνιες για βλάβες στο πολύπλοκο ηλεκτρικό σύστημα και για αστικούς μύθους μαστόρων σε συνεργεία της εταιρίας που τρόμαζαν στην ιδέα να δουν στην ράμπα τους μια προβληματική 8άρα.

P90152306_lowRes_bmw-850i-e31-1989-06

Η BMW πάντως συνέχισε να εξελίσσει το μοντέλο παρά την οικονομική κρίση που έκανε την εμφάνισή της στις αρχές του 1990 λόγω των πολέμων στον Κόλπο αλλά και την οικονομική αναστάτωση που προκάλεσε η συνένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, αντί να προχωρήσει στην κατασκευή μιας πιο καθαρόαιμης έκδοσης, της Μ8, έβγαλε στην παραγωγή μία μικρότερη έκδοση με V8 κινητήρα, την 840 Ci, από το 1993 με 4λιτρο κινητήρα και 286 άλογα. Ενώ και η 850 απέκτησε μια πιο ισχυρή έκδοση με τα χαρακτηριστικά Ci και απόδοση 326 ίππων. Σ’ αυτά τα νεώτερα μοντέλα υπήρξε και η προσθήκη ενός πιο σύγχρονου πεντατάχυτου αυτόματου κιβωτίου.

 

P90152305_lowRes_bmw-850i-e31-1989-06

Η κορύφωση της 8άρας έγινε με την 850 CSi η οποία βγήκε υπό την επίβλεψη του M-Division το οποίο είχε απορρίψει οριστικά την παραγωγή μιας Μ8, παρά το γεγονός ότι είχε φτιαχτεί ένα πρωτότυπο το οποίο παραμένει ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της εταιρίας.

Μάλιστα πολλοί υποστηρίζουν ότι οι μηχανικοί του M-Division δεν έδωσαν το ΟΚ για μια Μ8 γιατί το αυτοκίνητο εξ’ αρχής ήταν περισσότερο στραμμένο σε ένα μεγάλο Τourer παρά σε ένα μοντέλο που θα μπορούσε να προσφέρει καθαρόαιμες σπορ συγκινήσεις.

P90152307_lowRes_bmw-850i-e31-1989-06

Πάντως η 850 CSi αποτέλεσε την κορύφωση της σειράς, με τον V12 να ανεβαίνει στα 5,6 λίτρα και την απόδοση να φθάνει στα 380 άλογα. Οι βελτιώσεις ήταν πολλές και σημαντικές στην ανάρτηση με στόχο να αποκτήσει ένα πιο σπορ χαρακτήρα, υπήρχε νέα ρύθμιση στο τιμόνι με τα επανακυκλοφορούντα σφαιρίδια, και αρκετές αλλαγές στην αεροδυναμική, ώστε να γίνει πιο σταθερή στις υψηλές ταχύτητες.
Βελτιωμένα ήταν και τα φρένα με νέους δίσκους και δαγκάνες, το 6τάχυτο κιβώτιο απέκτησε πιο στιβαρούς μηχανισμούς (και ήταν πλέον η μόνη επιλογή για την συγκεκριμένη έκδοση) ενώ τα ψυγεία για το λάδι και το νερό μεγάλωσαν για καλύτερη ψύξη.

Αισθητές ήταν και οι βελτιώσεις στο σαλόνι, με νέα δερμάτινα καθίσματα, ακόμα πιο πλούσιο εξοπλισμό και κορυφαία ποιότητα. Οι επιδόσεις πήραν και αυτές μία “ανάσα” με το 0-100 να έρχεται στα 5,9 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα (χωρίς κόφτη άγγιζε τα 290 χλμ/ώρα).

Το τέλος της πορείας της “ντίβας” της BMW ήταν μάλλον άδοξο, καθώς ο 12κύλινδρος κινητήρας S70 δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις νέες και πιο αυστηρές νόρμες για τους ρύπους. Ίσως όμως να μην ήταν αυτός ο βασικός λόγος για το άδοξο τέλος της, καθώς και οι πωλήσεις δεν ήταν το δυνατό της σημείο, με μόλις 30.621 μονάδες να έχουν πωληθεί μέσα σ’ αυτά τα δέκα χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά, πάνω από 20.000 χιλιάδες ήταν με τον V12 κινητήρα, και μόνο ένα στα έξι ήταν εξοπλισμένο με το ασυνήθιστο για την εποχή εξατάχυτο κιβώτιο.

P90152303_lowRes_bmw-850i-e31-1989-06

Κοιτάζοντας σήμερα την 850 CSi (μέσα και από το όμορφο video που παραθέτουμε) δεν μπορούμε παρά να μην επισημάνουμε ότι πέρα από την νοσταλγία και την όποια διάθεση εξωραϊσμού του παρελθόντος, η 8άρα των 90’s είναι ένα modern classic που παραμένει ελκυστικό και με τον δικό του τρόπο ένα αυτοκίνητο εστέτ. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με πολύ φανατικούς φίλους (μεταξύ αυτών και ο υπογράφων) αλλά και με εξίσου φανατικούς “εχθρούς”, οι οποίοι φτάνουν να την χαρακτηρίζουν ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που έχουν κάνει οι Βαυαροί.

bmw-8-5

Όπως και να έχει πάντως, η 8άρα των 90’s παραμένει η μοναδική με το “8” στο όνομά της, έστω και για λίγες ώρες ακόμα. Και σε κάθε περίπτωση αποτελεί ένα κομβικό αυτοκίνητο στην μετεξέλιξη της BMW στην εταιρία που γνωρίζουμε σήμερα. Μπορεί να ήταν ακριβή, βαριά, πολύπλοκη και με τον δικό της τρόπο αυτάρεσκη και ξεχωριστή. Όμως με αυτά τα υλικά είναι που φτιάχνονται οι μύθοι της αυτοκίνησης. Και η Σειρά 8 E31 είναι αναμφίβολα μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Παναγιώτης Τριτάρης

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Hyundai i10 1.0 Ν-Line: Ελιξήριο νεότητας και οδηγικής ευχαρίστησης

Featured

Θα υπάρξει και έκδοση κουπέ της Alfa Romeo Tonale;

Alfa Romeo

Δοκιμή: Citroën ë-C4 C-Cross

Citroen

Αυτό θα είναι το νέο Toyota C-HR

Featured

Hyundai i20 NAbarthAlfa RomeoAston MartinAudiBentleyBMWCadillacCaterhamChevroletChryslerCitroenCorvetteDaciaDaihatsuDodgeFerrariFiatFordHondaHyundaiInfinitiJaguarJeepKIALamborghiniLanciaLand RoverMazdaMercedes BenzMiniMitsubishimorganmustangNissanOpelPeugeotPorscheRenaultsaabSEATskodasmartssangyongsubarusuzukiToyotaVolkswagenVolvo

Newsletter Signup