Σύνδεση

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΓΑΛΛΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΡΥΠΩΝ

Το μότο της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της γαλλικής πρωτεύουσας, που άνοιξε τις πύλες της στο κοινό το Σάββατο 4 Οκτωβρίου, είναι «το μέλλον του αυτοκινήτου βρίσκεται στο Παρίσι». Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς πως το ίδιο ισχύει για κάθε μεγάλη έκθεση αυτοκινήτου. Όμως, πιο είναι συγκεκριμένα το μέλλον στο οποίο αναφέρονται οι Γάλλοι;

Αρκετές εταιρείες το τελευταίο διάστημα, δείχνουν προς την κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης και του φυσικού αερίου. Είναι όμως αυτό το μέλλον της αυτοκίνησης, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα; Αν οι γαλλικές εταιρείες καλούνταν να δώσουν μια απάντηση, διά της πρακτικής οδού, αυτή θα ήταν μάλλον αρνητική.

Προσέξτε γιατί: Η προσέγγιση τόσο του ομίλου PSA (Peugeot/Citroen) όσο και της Renault, δείχνει να είναι σαφώς πιο προσγειωμένη σε σύγκριση με εκείνη άλλων κατασκευαστών. Από την άλλη πλευρά, μοιάζει να επενδύει περισσότερο στο σήμερα της αυτοκίνησης, αδιαφορώντας (ή αδυνατώντας οικονομικά) να ασχοληθεί με το αύριο και τα πιθανά σενάρια γι’ αυτό.

Citroen C4 Cactus Airflow 2L

Citroen C4 Cactus Airflow 2L

Ήδη, οι γαλλικές εταιρείες είναι γνωστές για τους οικονομικούς και με χαμηλές εκπομπές ρύπων κινητήρες που κατασκευάζουν, ενώ έχουν στο σύνολό τους ασπαστεί το downsizing. Λεπτομέρεια: σημαντικό μέρος των πόρων που δαπανήθηκαν στην εξέλιξη αυτών των κινητήρων αλλά και για τη χρήση ελαφρύτερων υλικών, προήλθε από κρατικά ταμεία. Το 2009, η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε στη διάθεση με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων, 3 δις ευρώ σε κάθε μία από τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τόσο η PSA όσο και η Renault, δεσμεύτηκαν πως θα διέθεταν τα χρήματα αυτά, για την εξέλιξη οικονομικών κινητήρων, με χαμηλούς ή μηδενικούς ρύπους. Απώτερος στόχος της γαλλικής κυβέρνησης, ήταν αφενός να βοηθήσει τις εταιρείες να αποκτήσουν το momentum, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στους αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων που θα ισχύσουν στην Ευρώπη, αφετέρου να διασώσει θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και σε εκείνον της έρευνας και εξέλιξης.

Μάλιστα η κυβέρνηση, υποστήριξε οικονομικά και εταιρείες όπως οι Faurecia, Michelin, Valeo και Plastic Omnium, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αεροδυναμικής και της κατασκευής ελαφρών υλικών για τις εταιρείες αυτοκινήτου. Η πρόκληση γι’ αυτές, ήταν να αποδείξουν πως τα νέα εξαρτήματα που κατασκεύασαν, είναι χαμηλού κόστους και αρκετά αξιόπιστα, ώστε να χρησιμοποιηθούν στα μοντέλα παραγωγής.

Peugeot 208 Hybrid Air 2L

Peugeot 208 Hybrid Air 2L

Στα περίπτερά τους στην έκθεση, οι γαλλικές εταιρείες έχουν σε περίοπτη θέση μοντέλα όπως τo Citroen C4 Cactus Airflow 2L, το Peugeot 208 Hybrid Air 2L Demonstrator και το Renault Eolab. Τα δυο πρώτα βασίζονται σε μοντέλα παραγωγής, με τη διαφορά πως είναι κατά περίπου 100 κιλά ελαφρύτερα, πιο αεροδυναμικά και έχουν κατανάλωση που δεν ξεπερνά τα 2 λ/100 χλμ. Όσο για το Eolab, πρόκειται για ένα υβριδικό μοντέλο, που χρησιμοποιεί τεχνολογία την οποία η Renault σχεδιάζει να ενσωματώσει σταδιακά σε μοντέλα παραγωγής πριν το 2020.

Όλα αυτά σημαίνουν πρακτικά πως ανάμεσα στο παρόν και το -απώτερο- μέλλον της αυτοκίνησης, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο είναι σαφές πως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν θα έχουν καταργηθεί. Όμως εξίσου σαφές είναι, πως το ενεργειακό αποτύπωμα των αυτοκινήτων θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά.

Οι εταιρείες που επενδύουν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έχουν αρκετές πιθανότητες να ωφεληθούν μεσοπρόθεσμα. Άλλωστε όπως είχε πει ο οικονομολόγος J.M. Keynes και μας έχουν θυμίσει αρκετές φορές οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών «…μακροπρόθεσμα θα έχουμε όλοι πεθάνει».

Βαγγέλης Φακατσέλης 

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

F1, Δοκιμές Μπαχρέιν: Η Red Bull παραχώρησε την πρώτη θέση στη Ferrari

F1

H Mercedes αναθεωρεί τους στόχους για τα ηλεκτρικά

Mercedes-Benz

To Tesla Cybertruck γίνεται και… αμφίβιο! (Video)

Featured

Η Toyota κατηγορείται για παραποίηση στοιχείων σε κινητήρες diesel

Toyota