Η Alfa Romeo αποφάσισε να πάει κόντρα σε μια από τις μεγαλύτερες εμμονές της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας. Τις τεράστιες οθόνες που καταλαμβάνουν ολόκληρα τα ταμπλό, μετατρέποντας τις καμπίνες σε εκθέσεις ηλεκτρονικών συσκευών.
Ο επικεφαλής σχεδιασμού της ιταλικής εταιρείας, Alejandro Mesonero-Romanos, μιλώντας στο βρετανικό Autocar, υποστήριξε ότι οι μεγάλες οθόνες έχουν αρχίσει να υπαγορεύουν τη σχεδίαση των εσωτερικών, περιορίζοντας τη δημιουργικότητα και απομακρύνοντας την προσοχή από τον οδηγό.
Μάλιστα, χαρακτήρισε τον ανταγωνισμό για ολοένα μεγαλύτερες διαγωνίους έναν άσκοπο «πόλεμο εκατοστών», επισημαίνοντας ότι η ψηφιακή τεχνολογία απαξιώνεται πολύ γρηγορότερα από το ίδιο το αυτοκίνητο.
Η διαφορετική φιλοσοφία της Alfa Romeo αποτυπώνεται στο εντυπωσιακό πρωτότυπο Cuorerosso, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Παρίσι.
Εδώ, ο παραδοσιακός πίνακας οργάνων «cannocchiale» επανερμηνεύεται με δύο στρογγυλές ψηφιακές οθόνες, οι οποίες μπορούν να συνδυάζονται σε μία ενιαία επιφάνεια. Η μία προβάλλει πληροφορίες οδήγησης και η άλλη λειτουργίες όπως η πλοήγηση, περιορίζοντας την ανάγκη για μια μεγάλη κεντρική οθόνη.
Παράλληλα, φυσικοί διακόπτες και περιστροφικά χειριστήρια διατηρούν τον έλεγχο βασικών λειτουργιών, όπως ο κλιματισμός.
Ο Mesonero-Romanos επιθυμεί η ψηφιακή τεχνολογία να εμφανίζεται μόνο όταν χρειάζεται και να εξαφανίζεται διακριτικά όταν δεν χρησιμοποιείται.
Προς το παρόν, πρόκειται για σχεδιαστική κατεύθυνση και όχι για επιβεβαιωμένο εξοπλισμό μελλοντικών μοντέλων παραγωγής.
Η Alfa Romeo, πάντως, υπενθυμίζει κάτι που οι αυτοκινητοβιομηχανίες μοιάζουν να έχουν ξεχάσει. Το καλό ταμπλό σχεδιάζεται γύρω από τον οδηγό, όχι γύρω από μια τηλεόραση.