Η Mercedes, η BMW και ο όμιλος Volkswagen βλέπουν την κυριαρχία τους στην Κίνα να αμφισβητείται όσο ποτέ άλλοτε. Και αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι τιμές.
Οι τρεις μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι κατέγραψαν πτώση πωλήσεων τουλάχιστον 30% στο δεύτερο τρίμηνο του 2026, την ώρα που οι κινεζικές εταιρείες κερδίζουν συνεχώς έδαφος με νέα ηλεκτρικά μοντέλα, προηγμένο λογισμικό και πολύ ταχύτερους ρυθμούς εξέλιξης.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Mercedes-Benz CLA. Παρά την ειδικά προσαρμοσμένη έκδοση για την κινεζική αγορά και την επιθετική τιμολόγηση, μόλις 1.153 CLA πουλήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο. Στο ίδιο διάστημα, η Xiaomi παρέδωσε περισσότερα από 80.000 SU7, τα οποία κινούνται σε αντίστοιχη κατηγορία τιμής.
Το πρόβλημα για τους Ευρωπαίους είναι πλέον βαθύτερο. Στην Κίνα, η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινείται με ρυθμούς που θυμίζουν περισσότερο ηλεκτρονικά είδη παρά την παραδοσιακή αυτοκινητοβιομηχανία.
Οι τοπικές μάρκες μπορούν να ανανεώνουν ένα μοντέλο ακόμα και μέσα σε 18 μήνες, ενώ οι Γερμανοί εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να λειτουργούν με κύκλους εξέλιξης τεσσάρων ετών ή περισσότερο.
Παράλληλα αλλάζει και η εικόνα των premium ευρωπαϊκών εταιρειών. Mercedes, BMW και Audi δεν θεωρούνται πλέον αυτονόητα τεχνολογικά ανώτερες, καθώς οι Κινέζοι προηγούνται σε λογισμικό, συνδεσιμότητα και τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης.
Η απάντηση έρχεται μέσω επενδύσεων και συνεργασιών. Η Volkswagen ποντάρει στις Xpeng και SAIC, ενώ η BMW ετοιμάζει τη μεγάλη επίθεση της Neue Klasse με τα νέα ηλεκτρικά i3 και iX3.
Όμως ο ανταγωνισμός δεν περιμένει: σύμφωνα με τον Oliver Blume, περίπου 500 νέα ή ανανεωμένα μοντέλα από κινεζικές μάρκες παρουσιάστηκαν μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2026.
Για τους Γερμανούς, λοιπόν, το στοίχημα στην Κίνα δεν είναι απλώς να πουλήσουν περισσότερα αυτοκίνητα. Είναι να προλάβουν μια αγορά που πλέον κινείται πολύ πιο γρήγορα από αυτούς.