Σύνδεση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάμε για αύξηση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους;

Η Αυστρία εξετάζει την αύξηση του ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από 130 σε 150 χλμ./ώρα σε συγκεκριμένα τμήματα, στο πλαίσιο κυβερνητικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του συντηρητικού ΟVP και του ακροδεξιού FPΟ.

Αν εφαρμοστεί, θα είναι η δεύτερη φορά που η χώρα πειραματίζεται με υψηλότερα όρια, μετά την αποτυχημένη δοκιμή του 2018-2020, η οποία καταργήθηκε για λόγους ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας.

Την ώρα που η Αυστρία προσανατολίζεται σε αύξηση, άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται αντίστροφα.

Η Ολλανδία μείωσε το όριο στα 100 χλμ./ώρα για περιβαλλοντικούς λόγους, ενώ η Γερμανία και η Τσεχία εξετάζουν περιορισμούς ή μικρές αυξήσεις σε ελεγχόμενες συνθήκες.

Η πρόταση στην Αυστρία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ειδικούς δημόσιας υγείας, που προειδοποιούν για αρνητικές επιπτώσεις.

Στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι, η οδική συμπεριφορά, η ποιότητα των υποδομών και τα στατιστικά ατυχημάτων καθιστούν μη ρεαλιστική μια αύξηση του ορίου ταχύτητας.

Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει βασικός παράγοντας σοβαρών τροχαίων, ενώ η εφαρμογή των υφιστάμενων κανονισμών κρίνεται ήδη ελλιπής.

Συμπερασματικά, η Αυστρία επιχειρεί να επαναφέρει ένα μέτρο που είχε ήδη απορριφθεί, με έντονες αντιδράσεις.

Αντίθετα, η διεθνής τάση δείχνει ότι η μείωση των ορίων συμβάλλει περισσότερο στην οδική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Peugeot E-208 GTi: Η επιστροφή του θρύλου στην ηλεκτρική εποχή

Featured

Alfa Romeo: Στην Ελλάδα η Junior Intensa – Πόσο κοστίζει

Alfa Romeo

Nissan Qashqai e-POWER: Νέα γενιά εξηλεκτρισμού χωρίς πρίζα

Featured

Τα έκαναν… μαντάρα με τα ονόματα των ηλεκτρικών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ