Σύνδεση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΖΩΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Η ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΗ

Η ζώνη ασφαλείας αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας των επιβατών ενός αυτοκινήτου και απ’ ότι διαφαίνεται η κατάσταση έχει ωριμάσει προκειμένου να περάσει στο επόμενο στάδιο εξέλιξής της.

Αυτό θα περιλαμβάνει ενσωματωμένους μικρούς αερόσακους, που σε περίπτωση ατυχήματος φουσκώνουν και αυξάνουν την επιφάνεια επαφής, μειώνοντας έτσι την πίεση που εξασκείται και περιορίζοντας τις συνέπειες. Παράλληλα σε κανονικές συνθήκες η αίσθηση της ζώνης για τους επιβάτες είναι πιο ευχάριστη. Ένα τέτοιο σύστημα διατίθεται ήδη με επιπλέον χρέωση στις ΗΠΑ από το 2010 για όσους κάθονται στο πίσω κάθισμα του Ford Explorer, ενώ στην Ευρώπη θα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμο στην καινούργια Mercedes S-Class με την επωνυμία Beltbag και πάλι για όσους κάθονται πίσω. Κάτι ανάλογο αναμένεται να ισχύει και για τη νέα γενιά του Ford Mondeo που αναμένεται το 2014.

Η νέα S-Class θα είναι παράλληλα εφοδιασμένη με καινούργιου τύπου κλειδαριές ασφάλισης των ζωνών στο πίσω κάθισμα, οι οποίες θα είναι κρυφές και θα εμφανίζονται με τη βοήθεια μικρών ηλεκτροκινητήρων και θα φωτίζονται μόλις ανοίξουν οι πίσω πόρτες. Το πρώτο θετικό στοιχείο εδώ είναι ότι παρακινούνται οι επιβάτες να χρησιμοποιήσουν τις ζώνες και το δεύτερο η αντικατάσταση του πυροτεχνικού μηχανισμό των προ-εντατήρων από ηλεκτροκινητήρες, που προσφέρουν την ίδια ή και καλύτερη προστασία και μετά από την ενεργοποίησή τους δεν χρειάζονται αντικατάσταση. Ο απώτερος στόχος είναι η αντικατάσταση μέχρι το 2020 όλων των πυροτεχνικών μηχανισμών στις ζώνες από ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα οποία θα μπορούν να παρέχουν και μια επιπλέον λειτουργία: την προσαρμογή της δύναμης συγκράτησης που ασκούν οι ζώνες ασφαλείας ανάλογα με τη σωματική διάπλαση (ύψος, βάρος) του εκάστοτε επιβάτη.

Γιάννης Σκουφής

{gallery}photos/36/NEWS/BELTBAGS{/gallery}


Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτό είναι το καινούργιο Lancia Ypsilon!

Featured

Πόσο κοστίζει το νέο Honda CR-V στην Ελλάδα;

Honda

Αυτή είναι η ανανεωμένη Skoda Octavia

Featured

To νέο Ford Puma είναι ακόμα καλύτερο

Featured