Σύνδεση

Featured

Πως θα αποζημιωθούν οι ζημιές στα αυτοκίνητα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια»; Προσοχή στα συμβόλαια που υπογράφουμε….

Δεκάδες είναι τα οχήματα που καταπλακώθηκαν από δένδρα που έσπασαν και στις περισσότερες των περιπτώσεων προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημίες. Εύλογη λοιπόν η απορία, τι γίνεται με αυτά τα οχήματα, που σήμερα ο ιδιοκτήτης τους πραγματικά φαίνεται πως βρίσκεται σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και «μικρών γραμμάτων».

Με βάση στοιχεία από ασφαλιστικές εταιρείες τονίζεται ότι σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς από πτώση δέντρου, θα πρέπει να εξεταστεί πρωτίστως η ευθύνη του Δήμου. Κι αυτό γιατί, από το νόμο προβλέπεται σχετικό δικαίωμα των ζημιωθέντων για αποζημίωση ή/ και χρηματική ικανοποίηση για αποκατάσταση της ηθικής τους βλάβης τόσο για υλικές ζημιές, όσο και για σωματικές βλάβες.

Εφόσον αποδειχθεί ότι αν και ο Δήμος είχε την αρμοδιότητα επίβλεψης και συντήρησης των συγκεκριμένων δέντρων και όφειλε με τα όργανά του να λάβει κατάλληλα μέτρα (συντήρηση, περιποίηση, κλάδεμα, κοπή δέντρων κλπ.), δεν είχε μεριμνήσει κατάλληλα προς τούτο, με αποτέλεσμα να προκληθούν οι σχετικές ζημιές. Από τα παραπάνω μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι ο μίτος της Αριάδνης δεν φαίνεται… πουθενά, τη στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει κατηγορηματική δήλωση ποιος κόβει και τι στους δήμους και στις περιφέρειες.

Για όσους τώρα στάθηκαν τυχεροί…και δεν συνέβη ατύχημα από πτώση δένδρου, τι συμβαίνει όταν προκύψει ζημιά από καιρικά φαινόμενα (και ειδικά από χιόνι) με βάση την ασφαλιστική σύμβαση που έχεις συνάψει; Σε αυτή την περίπτωση, οδηγός μας είναι τι καλύψεις έχουμε επιλέξει από το προσφερόμενο πακέτο παροχών της εκάστοτε ασφαλιστικής.

Συγκεκριμένα, οι ζημιές που έχουν προκληθεί άμεσα από το χιόνι αποζημιώνονται, αν έχετε βάλει «κάλυψη από φυσικά φαινόμενα». Εκεί συνήθως συμπεριλαμβάνονται ζημιές που έχουν προκληθεί στο ασφαλισμένο όχημα από: πλημμύρα, καταιγίδα, χιόνι ή χαλάζι, ανεμοθύελλα, σεισμό, κατολίσθηση, έκρηξη ηφαιστείου, λαίλαπα, παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι), καθίζηση. Προσοχή χρειάζεται στο ότι το χαλάζι σε κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες αποτελεί ξεχωριστή κάλυψη (ή και δεν καλύπτεται καθόλου), οπότε αν θέλετε να είστε ασφαλισμένοι και από χαλαζόπτωση θα πρέπει να  το ζητήσεις ξεχωριστά.

Στο μεταξύ υπάρχουν περιπτώσεις που δεν καλύπτει η ασφαλιστική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι άνω καλύψεις στο προσφερόμενο συμβόλαιο. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι βλάβες που προκλήθηκαν στα ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος από παγετό αλλά και οι βλάβες που προκλήθηκαν ενώ τα παράθυρα δεν ήταν κλειστά (ή οι πόρτες ή η οροφή). «Κατά συνέπεια διαβάζουμε πολύ καλά τους όρους του συμβολαίου που υπογράφουμε, γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων στα μικρά γράμματα κρύβεται ο διάβολος…»

Περνώντας στο πρακτικό μέρος και στη διαδικασία που ακολουθούμε για να αποζημιωθούμε σε περίπτωση ζημιάς του αυτοκινήτου μας  λόγω φυσικών καταστροφών πρεπει να έχουμε υπόψη τα εξής:

  • Πρώτον καλούμε τη φροντίδα ατυχήματος για την καταγραφή του περιστατικού.
  • Δεύτερον παραλαμβάνουμε από την Ε.Μ.Υ. το πιστοποιητικό των καιρικών συνθηκών που ίσχυαν την ημέρα και ώρα του συμβάντος, το οποίο και θα προσκομίσουμε στην ασφαλιστική εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, για οποιαδήποτε ζημιά θα πρέπει να καλέσουμε τις αρμόδιες αρχές και να ενημερώσουμε την ασφαλιστική εντός 8 ημερών από το συμβάν.
Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτό είναι το καινούργιο Lancia Ypsilon!

Featured

Πόσο κοστίζει το νέο Honda CR-V στην Ελλάδα;

Honda

Αυτή είναι η ανανεωμένη Skoda Octavia

Featured

To νέο Ford Puma είναι ακόμα καλύτερο

Featured