Σύνδεση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάνω από 750.000 οχήματα διακίνησε το λιμάνι στη Βαλτιμόρη

Με παρελθόν στα ναυτικά ατυχήματα το πλοίο που έριξε τη γέφυρα στη Βαλτιμόρη, καθώς είχε εμπλακεί σε επεισόδιο στο λιμάνι της Αμβέρσας του Βελγίου το 2016, προσκρούοντας σε αποβάθρα καθώς προσπαθούσε να βγει από τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Βόρειας Θάλασσας.

Μια επιθεώρηση που διενεργήθηκε το 2023 στη Χιλή διαπίστωσε ελλείψεις σε «προωστικά και βοηθητικά μηχανήματα», σύμφωνα με στοιχεία του site Equasis, που παρέχει πληροφορίες για τα πλοία.

Ωστόσο, η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης ανέφερε σε δήλωση ότι το σκάφος πέρασε από δύο ξεχωριστές επιθεωρήσεις λιμένων εξωτερικού τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2023. Ανέφερε ότι ένα ελαττωματικό μανόμετρο καυσίμου διορθώθηκε πριν το πλοίο αναχωρήσει από το λιμάνι μετά την επιθεώρησή του τον Ιούνιο του 2023.

Πλήγμα στην αλυσίδα εφοδιασμού

Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπάτιτζιγκ δήλωσε ότι το κλείσιμο του λιμανιού θα έχει «μεγάλο και παρατεταμένο αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού». Το λιμάνι της Βαλτιμόρης διακινεί περισσότερα αυτοκίνητα από οποιοδήποτε άλλο στις ΗΠΑ -σύμφωνα με στοιχεία των λιμενικών αρχών το 2022 τα αυτοκίνητα ξεπέρασαν τις 750.000, ενώ πολλά ήταν και τα κοντέινερ αλλά και τα φορτία χύδην. Από ζάχαρη μέχρι και άνθρακα. 

Ωστόσο, οικονομολόγοι και εμπειρογνώμονες δηλώνουν πως αμφιβάλλουν ότι το κλείσιμο του λιμανιού θα προκαλούσε μια μεγάλη κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας στις ΗΠΑ ή μια σημαντική άνοδο στις τιμές των αγαθών. Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές εναλλακτικές κατά μήκος της Ανατολικής Θάλασσας.

Η απώλεια της γέφυρας έπληξε επίσης τους δρόμους σε όλη τη Βαλτιμόρη, αναγκάζοντας τους αυτοκινητιστές σε δύο άλλες υπερφορτωμένες λιμενικές διαβάσεις και αυξάνοντας το φάσμα των εφιαλτικών καθημερινών μετακινήσεων και των περιφερειακών παρακάμψεων της κυκλοφορίας για μήνες ή και χρόνια.

Από τη γέφυρα, που πήρε το όνομά της από τον Francis Scott Key, συγγραφέα του Star-Spangled Banner, έφταναν καθημερινά περίπου 31.000 οχήματα στο λιμάνι ενώ αποτελούσε τη βασική διαδρομή για τους οδηγούς μεταξύ Νέας Υόρκης και Ουάσιγκτον που επιδιώκουν να αποφύγουν το κέντρο της Βαλτιμόρης. Άνοιξε το 1977.

Formula 1: Αυτά είναι τα μονοθέσια του 2024

F1

F1, Δοκιμές Μπαχρέιν: Η Red Bull παραχώρησε την πρώτη θέση στη Ferrari

F1

Alfa Romeo: Τελικές δοκιμές της Milano που παρουσιάζεται στις 10 Απριλίου

Alfa Romeo

H Mercedes αναθεωρεί τους στόχους για τα ηλεκτρικά

Mercedes-Benz