Μετά από ένα ταξίδι που κράτησε από τις 26 Νοεμβρίου του 2011 μέχρι τη Δευτέρα 6 Αυγούστου και έπειτα από 570 εκατομμύρια χιλιόμετρα το καινούργιο διαστημικό –κυριολεκτικά- όχημα της Nasa, το Curiosity, έφτασε στον κόκκινο πλανήτη, τον Άρη.
Και ολοκλήρωσε με επιτυχία την τελευταία φάση της αποστολής του, την προσγείωσή του, που ήταν και η πιο δύσκολη με απόλυτη επιτυχία. Η προσγείωση ήταν δύσκολη, καθώς λόγω διαφοράς μεγέθους σε σχέση με τα άλλα διαστημικά οχήματα που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει οι Αμερικανοί το Curiosity δεν μπορούσε να πέσει απλά στον πλανήτη με τη βοήθεια αερόσακων. Έτσι υπήρχε ένα ολόκληρο σύστημα, το Sky Crane, με τη βοήθειά του οποίου η ταχύτητα προσγείωσης περιορίσθηκε στα 2,74 χλμ./ ώρα από 24.000 χλμ./ ώρα που ήταν η μέχρι τότε ταχύτητα ταξιδίου.
Το Curiosity είναι ένα εξάτροχο SUV, που κινείται με τη βοήθεια επαναφορτιζόμενων συσσωρευτών με διάρκεια ζωής 14 ετών, είναι φορτωμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ενώ ο έλεγχός του γίνεται με τηλεχειρισμό. Το βάρος του είναι 900 κιλά, ενώ καθημερινά θα διανύει στον Άρη περί τα 300 μέτρα, εκτελώντας ταυτόχρονα και επιστημονικές εργασίες.
Το συνολικό κόστος για την αποστολή του Curiosity στον Άρη ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ (1,5 τα έξοδα κατασκευής και 0,5 τα μεταφορικά), γεγονός που του δίνει εύκολα τον τίτλο του πιο ακριβού οχήματος όχι επί γης, αλλά επί διαστήματος.
{gallery}photos/29/news/NASA-CURIOSITY{/gallery}