Σύνδεση

BOSCH

Καθαρίζοντας τον αέρα στις πόλεις με διάφορους τρόπους

Όλοι μιλάμε για τη ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη κ.λπ. Αυτό όμως είναι ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις και, φυσικά, πολλούς παράγοντες να το προκαλούν. Οι οδικές μετακινήσεις σίγουρα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με ρύπους, σύμφωνα όμως με μελέτες, υπάρχουν άλλοι τομείς, όπως η βιομηχανία και η κτηνοτροφία/ γεωργία που είναι πιο επιβαρυντικοί για το περιβάλλον. Παρόλα αυτά, όπου μπορεί να υπάρξει βελτίωση, καλό είναι να γίνει.

Η Bosch, από την πλευρά της, έχει αποφασίσει να κάνει κάτι για αυτό. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, «Στη Bosch, αναγνωρίζουμε όχι μόνο την παγκόσμια ευθύνη μας για την κλιματική δράση αλλά και την ευθύνη μας για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε τοπικό επίπεδο. Και για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε περισσότερη τεχνολογία, όχι λιγότερο. Με την τεχνολογία που είναι «εφευρέθηκε για τη ζωή», μπορούμε να βοηθήσουμε τις πόλεις και να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο».

Ήδη η εταιρία βρίσκεται σε επαφή με 100 πόλεις της Ευρώπης, στήνοντας ένα μοντέλο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ολιστικά το όλο πρόβλημα. Από τη μία υπάρχουν οι ήδη γνωστές τεχνολογίες που έχει αναπτύξει, από καταλύτες, injection, φίλτρα, ηλεκτροκινητήρες και κάθε λογής σύστημα που μπορεί να περιορίσει την κατανάλωση -και κατά συνέπεια τις εκπομπές ρύπων- ενός αυτοκινήτου. Από την άλλη, υπάρχει η κοινωνία και όλος ο τρόπος ζωής μας.

Μία λύση για τη μείωση της μόλυνσης είναι η βελτιστοποίηση στη διαχείριση της κίνησης. Με μία σειρά από τεχνολογίες όπως έξυπνα φανάρια και συστήματα πλοήγησης που σχεδιάζουν τις διαδρομές με βάση την κυκλοφορία, μπορεί κανείς να φτάσει στον προορισμό του νωρίτερα και πιο οικονομικά. Κάτι εξίσου χρήσιμο, με δεδομένο ότι οι περισσότερες διαδρομές δεν ξεπερνούν τα 5- 6 χιλιόμετρα, είναι η ανάπτυξη υποδομών για ποδήλατα και ηλεκτρικά ποδήλατα.

Και οι συγκοινωνίες όμως μπορούν να βοηθήσουν. Ήδη στην Στουτγάρδη, τις ημέρες που έχει έντονη ατμοσφαιρική μόλυνση, τα εισιτήρια των ΜΜΜ είναι δωρεάν, προτρέποντας έτσι τον κόσμο να μην μετακινηθεί με το αυτοκίνητό του, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Αντίστοιχα ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει είναι και το carpooling, ώστε να μην παίρνει ο καθένας το αυτοκίνητό του.

Τέλος, σημαντικό ρόλο θα παίξει και ένα σύστημα καταγραφής ρύπων. Μέχρι στιγμής οι σταθμοί που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή των αερίων ρύπων είναι πολύ λίγοι και ακριβοί. Ως εκ τούτου, δίνουν μία τιμή σε ένα συγκεκριμένο σημείο αλλά δεν βοηθούν στη μελέτη του όλου φαινομένου. Με την ανάπτυξη ενός δικτύου αισθητήρων, θα μπορέσει να υπάρξει καλύτερος έλεγχος και κατανόηση του προβλήματος σε κάθε πόλη. Για παράδειγμα, σε μία συγκεκριμένη διασταύρωση στη Στουτγάρδη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούν να μειώσουν κατά 20% τη μόλυνση εφόσον διαχειριστούν την κίνηση και επιτύχουν συνεχή ροή των οχημάτων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Formula 1: Αυτά είναι τα μονοθέσια του 2024

F1

F1, Δοκιμές Μπαχρέιν: Η Red Bull παραχώρησε την πρώτη θέση στη Ferrari

F1

H Mercedes αναθεωρεί τους στόχους για τα ηλεκτρικά

Mercedes-Benz

To Tesla Cybertruck γίνεται και… αμφίβιο! (Video)

Featured