Σύνδεση

Featured

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ;

Για να συμβεί ένα ατύχημα πρέπει να συντρέχουν διάφοροι λόγοι και βέβαια τα τροχαία δεν αποτελούν την εξαίρεση. Σύμφωνα λοιπόν με μια καινούργια αμερικανική έρευνα από το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια για τα 9 στα 10 σοβαρά ατυχήματα που συμβαίνουν στους δρόμους οι αιτίες είναι η κακή ψυχική κατάσταση, η κούραση, το ανθρώπινο λάθος και η απόσπαση της προσοχής.

Στεναχώρια και θυμός σχεδόν δεκαπλασιάζουν τον κίνδυνο, η κόπωση τον τριπλασιάζει, η αφηρημάδα λόγω απόσπασης της προσοχής τον διπλασιάζει, ενώ στην περίπτωση που οδηγεί κανείς μεθυσμένος ή υπό την επήρεια νακρωτικών ουσιών ο κίνδυνος εκτοξεύεται πάνω από 35 φορές. 

Η απόσπαση της προσοχής έχει πολλές εκφράσεις, από την ενασχόληση με το ηχοσύστημα, τον κλιματισμό ή την οθόνη αφής και το σκύψιμο προκειμένου να πιάσει ο οδηγός κάποιο αντικείμενο που του έχει πέσει και κυρίως με τη χρήση του κινητού, είτε για ομίλια είτε για την αποστολή και την ανάγνωση κάποιου γραπτού μηνύματος.

CAR-CRASHES-1

Ειδικά για το κινητό η έρευνα έδειξε πως όταν πληκτρολογεί κανείς έναν αριθμό στο κινητό του την ώρα που οδηγεί, ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται κατά 12 φορές, ενώ αν απλώς σκύβει για να πιάσει τη συσκευή του, κατά 6 φορές. Εξαπλάσιος είναι επίσης ο κίνδυνος αν ο οδηγός στέλνει γραπτά μηνύματα από το κινητό του ή χρησιμοποιεί το internet. Οι επιστήμονες από την αξιολόγηση των δεδομένων κατέληξαν πως τα τροχαία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα δύο τελευταία χρόνια ακριβώς λόγω αυτών των δύο παραγόντων.

Ενδιαφέρον έχει πως για να προκύψουν τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κάμερες τοποθετημένες στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων προκειμένου να παρακολουθούν τις συνήθειες των οδηγών και στη συνέχεια να τις συγκρίνουν με τα στατιστικά στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων. Μάλιστα οι επιστήμονες κατέληξαν πως στις μισές διαδρομές που κάνει ένας οδηγός ασχολείται παράλληλα και με κάτι άλλο, οπότε ο κίνδυνος ατυχήματος υπερδιπλασιάζεται.

CAR-CRASHES-2

Από κει και πέρα η οδήγηση με ταχύτητα πάνω από το εκάστοτε όριο αυξάνει κατά 13 φορές τον κίνδυνο, ενώ τα πιο κοινά ανθρώπινα λάθη αφορούν φρενάρισμα σε λάθος σημείο και λάθος χρόνο, τη μη εξοικείωση με το αυτοκίνητο καθώς και με την άγνοια των συνθηκών του δρόμου. Αντίθετα λάθη όπως το να πλησιάζει κανείς το προπορευόμενο αυτοκίνητο, να μιλάει με τους συνεπιβάτες του, να κουνιέται στο ρυθμό της μουσικής που ακούει ή -κυρίως για τις γυναίκες οδηγούς- να βάζει μέικ-απ δεν φαίνεται να αυξάνουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο.

Περίεργο μας ακούγεται το τελευταίο, ενώ πολύ λογικό μας φαίνεται το αποτέλεσμα της έρευνας που θέλει τη νεότερη γενιά οδηγών να είναι πιο επιρρεπής σε δραστηριότητες, που τους κάνουν να μην κοιτάζουν πια το δρόμο. Οι ερευνητές τονίζουν πως αν η τάση αυτή συνεχισθεί χωρίς να ληφθούν μέτρα τότε οι επόμενες γενιές οδηγών θα κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο να εμπλακούν σε τροχαία.

Γιάννης Σκουφής

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Επιτέλους! Το Chaos είναι έτοιμο!

Featured

Toyota GR Yaris: Ειδικές εκδόσεις με βαριά ονόματα  

Featured

Αυτό είναι το καινούργιο Lancia Ypsilon!

Featured

Πόσο κοστίζει το νέο Honda CR-V στην Ελλάδα;

Honda