Σύνδεση

BYD

Η Κίνα «ντοπάρει» τις αυτοκινητοβιομηχανίες της για να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη! 

Οι πάντες στην αυτοκινητοβιομηχανία θεωρούν πως το κινεζικό κράτος στηρίζει οικονομία τους εγχώριους κατασκευαστές προκειμένου να μπορέσουν να καθιερωθούν και να κυριαρχήσουν στην πιο δύσκολη αγορά το κόσμου. Η οποία δεν είναι άλλη από την ευρωπαϊκή.

Πλέον υπάρχουν και αποδείξεις, καθώς πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας που εδρεύει στο Κίελο στη Γερμανία αποκαλύπτει τη σημαντική κρατική υποστήριξη προς την BYD, την κορυφαία εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στην Κίνα.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η BYD έλαβε επιδοτήσεις ύψους 3,4 δισ. ευρώ από την κινεζική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας την προσπάθειά της να κυριαρχήσει στην αγορά των EVs στην Ευρώπη.

Ενδιαφέρον είναι πως οι επιδοτήσεις της BYD ήταν μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ το 2020, ενώ δύο χρόνια αργότερα, εκτοξεύθηκαν στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα επιδοτήσεις δίνονται και στους εγχώριους κατασκευαστές μπαταριών.

Η υποστήριξη αυτή από το κράτος επιτρέπει στην BYD, αλλά και σε άλλες κινεζικές εταιρείες, να επεκτείνει την παρουσία της στην ΕΕ, ενώ παράλληλα έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με το αθέμιτο πλεονέκτημα που μπορεί να προκύψει από αυτήν την κρατική υποστήριξη.

Πέρα πάντως από την BYD έντονη προσπάθεια επέκτασης πέρα από τα σύνορα της Κίνας κάνουν τόσο η Nio, η Geely αλλά και η Chery με τις μάρκες της Omoda και Jaecoo. Μάλιστα η τελευταία εξετάζει και την αγορά του εργοστασίου της Nissan στην Ισπανία που εδώ και λίγα χρόνια είναι εκτός λειτουργίας.

Ενώ η ΕΕ διερευνά τις φερόμενες ανισορροπίες, οι διαπραγματεύσεις του Γερμανού καγκελαρίου με την Κίνα θα εστιάσουν και σε αυτό το θέμα.

Η BYD, χάρη στην κρατική υποστήριξη, έχει ανέβει δραματικά στην αγορά των EVs, ξεπερνώντας ακόμα και την Tesla.

To Tesla Cybertruck γίνεται και… αμφίβιο! (Video)

Featured

Αυτή είναι η Milano, το νέο μικρό SUV της Alfa Romeo

Alfa Romeo

Η Suzuki ανανεώνει για 2η φορά το Vitara

Featured

Το νέο Nissan Qashqai είναι αναβαθμισμένο! (Video)

Featured