Σύνδεση

Featured

Επανάσταση; Εύκολη παραγωγή αιθανόλης από CO2;

Η παραγωγή αιθανόλης (οινοπνεύματος, άρα καυσίμου) από CO2 είναι γνωστή από το 1925 και γίνεται μέσω της σύνθεσης Fischer-Tropsch, που βέβαια έχει πάρει το όνομα των δύο επιστημόνων (χημικών) που την ανακάλυψαν.

Πρόκειται όμως για μια ιδιαίτερη σύνθετη διαδικασία, ενώ πρόσφατα Αμερικανοί ειδικοί, λιγότερο ή περισσότερο τυχαία δημιούργησαν με σωματίδια χαλκού και άνθρακα μεγέθους μερικών νανόμετρων (1 νανόμετρο ή nm= 10-9 m, δηλαδή ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου) δημιούργησαν έναν σούπερ αποτελεσματικό καταλύτη ο οποίος μετατρέπει το CO2 άμεσα σε αιθανόλη.

Αν η διαδικασία μπορεί εύκολα να περάσει σε βιομηχανική παραγωγή ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, η οποία θα σημαίνει πολύ φτηνά υγρά καύσιμα και βέβαια μια πολύ μεγάλη επέκταση στη χρήση των κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Γιάννης Σκουφής

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Το Smart Fortwo επιστρέφει!

Featured

Μία ενδιαφέρουσα ιδέα για ένα Volvo από τα… παλιά!

Featured

Η Ferrari φέρνει πίσω τα χειροκίνητα κιβώτια

Featured

Το Audi TT επιστρέφει ως ηλεκτρικό

Audi