Σύνδεση

Featured

SKODA SUPERB 1.6 TDI: ΜΕ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ EIΣΟΔΟ ΤΩΝ PREMIUM SEDAN (VIDEO)

Η πρόοδος που σημειώνει η Skoda τα τελευταία χρόνια -και μάλιστα επιταχυνόμενη– αποτελεί μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Μπορεί στην χώρα μας να χάσαμε για λίγο καιρό το νήμα των εξελίξεων με τις αλλαγές στην αντιπροσώπευση της μάρκας-όλα καλά πλέον, και στα καλύτερα δυνατά χέρια…- όμως η Τσέχικη εταιρία είναι εμφανές ότι αποτελεί το “αγαπημένο παιδί” του γκρουπ VW. Κάτι που αντανακλάται στα συνεχή ρεκόρ που σπάει η Skoda ανά τον κόσμο, αλλά και στο γεγονός ότι πρωταγωνιστεί σε πολλές αγορές, όχι μόνο σε “πρώην” Ανατολικές αλλά και μέσα σε δύσκολες “έδρες” όπως η Ελβετία ή άλλες πλούσιες χώρες στις οποίες ανέβηκε στο βάθρο μέσα στο 2016.

superb-7

Το Superb είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της εξέλιξης. Ξεκίνησε με το άνοιγμα του νέου αιώνα ως μια προσιτή εναλλακτική όσων ήθελαν ένα μεγάλο οικογενειακό. Και μετά από τρεις γενιές το βρίσκουμε όχι μόνο να έχει αποκτήσει το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, αλλά να βάζει έστω και δειλά-δειλά την λέξη “premium” δίπλα στην παρουσία του.

Στην 3η του γενιά λοιπόν είναι πλέον ένα αυτόφωτο και γεμάτο προσωπικότητα αυτοκίνητο, τόσο σχεδιαστικά όσο και σε ότι έχει να κάνει με την οδική του παρουσία. Η εξωτερική του εμφάνιση είναι αρκετά εντυπωσιακή χωρίς να καταφεύγει σε ακρότητες, με την επιβλητική μάσκα να δίνει έναν εμφανή upper class τόνο στην όλη παρουσία του. Από εκεί και πέρα το μεγάλο σε μήκος αμάξωμα που φθάνει τα 4,861 μέτρα είναι πολύ ισορροπημένο στην αισθητική του προσέγγιση, όντας όσο σοβαρό απαιτούν οι περιστάσεις χωρίς να γίνεται βαρετό (βοηθούν σ’ αυτό τα πολλά “σπασίματα” σε διάφορα σημεία του αμαξώματος).

superb-8

Το σήμα κατατεθέν του Superb από την πρώτη κιόλας γενιά του ήταν οι χώροι για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Και αυτό παραμένει και σ’ αυτή την έκδοση αδιαπραγμάτευτο, καθώς η εταιρία εκμεταλλεύεται στο έπακρο το μεταξόνιο των 2,841 μέτρων. Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι απίστευτοι για τα δεδομένα αυτής της κατηγορίας οχημάτων, καθώς διαθέτουν εντυπωσιακό “αέρα” εμπρός από τα πόδια και πάνω από το κεφάλι. Ενώ και το πλάτος είναι επαρκές ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί ένας ενήλικας χωρίς καμία παραχώρηση σε ότι αφορά την άνεσή του.

superb-11

Το στοιχείο των κορυφαίων χώρων ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το πορτ-μπαγκάζ που και αυτό -όπως και το σαλόνι- θα πρέπει να το δεις από κοντά για να το πιστέψεις. Οι αριθμοί των 625 λίτρων με τα καθίσματα στην θέση τους ή τα 1.760 λίτρα με τα καθίσματα αναδιπλωμένα λένε απλά την μια διάσταση της αλήθειας, ότι έχουμε να κάνουμε με την κορυφαία πρόταση της αγοράς. Από την άλλη αυτό που έχει σημασία σε καθημερινή χρήση είναι το γεγονός ότι χάρη στην 5η πόρτα ο χώρος αυτός έχει άνετη πρόσβαση, είναι απόλυτα τετραγωνισμένος, ενώ και το χαμηλό κατώφλι επιτρέπει την εύκολη φόρτωση μεγάλων αντικειμένων. Μοναδική αλλά αναπόφευκτη “ένσταση” -που δείχνει και το μέγεθος του αχανούς πορτ-μπαγκάζ- είναι ότι άτομα κάτω των 1,75 ή και γυναίκες θα… δυσκολευτούν να φθάσουν έως το βάθος του χώρου αποσκευών (όχι, δεν αστειευόμαστε, πάθαμε και μάθαμε…) ενώ “πρόβλημα” είναι και η βαριά πόρτα που θέλει δυνατά χέρια για να κλείσει.

SAMSUNG CSC

Σε ότι αφορά την εικόνα του σαλονιού, έχουν γίνει τεράστια βήματα -ή μάλλον άλματα- σε σχέση με το παρελθόν. Όχι τόσο σε ότι έχει να κάνει με την σχεδίαση όπου οι τόνοι είναι χαμηλοί ενώ και οι οικονομίες κλίμακος μας φέρνουν μπροστά σε γνωστά από άλλα μοντέλα του γκρουπ στοιχεία (πίνακας οργάνων, διακόπτες κ.λπ.). Αλλά κυρίως σε ότι αφορά την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται και την άψογη συναρμολόγηση. Δεν θα ήταν υπερβολή -όσο και αν επαναλαμβανόμαστε- να πούμε ότι αυτό το Superb διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία για να χτυπήσει την πόρτα της εισόδου στο κλαμπ των premium sedan, καθώς όλα δείχνουν πολλά “κλικ” επάνω σε ότι έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα από την Skoda. Ο διάκοσμος έχει βελτιωθεί σημαντικά -ιδίως στην έκδοση Style που είχαμε στην διάθεσή μας με τα πανέμορφα καθίσματα-, η εργονομία είναι ως είθισται κορυφαία, ενώ δεν λείπουν και όλες οι πρακτικές λύσεις είτε αυτές αφορούν τους χώρους για μικροαντικείμενα είτε το κλασικό για Superb εύρημα της θήκης για ομπρέλες στις πόρτες οδηγού-συνοδηγού.

superb-13

Ο εξοπλισμός έχει και αυτός αναβαθμιστεί στα επίπεδα των άλλων μεγάλων sedan του group VW, διαθέτοντας μεταξύ άλλων μία μεγάλη κεντρική οθόνη αφής απ’ όπου γίνονται οι ρυθμίσεις του συστήματος Ιnfotainment. Ένα σύστημα που διαθέτει μεταξύ άλλων σύνδεση Bluetooth αλλά και λειτουργία Smartlink με Mirrolink με Apple CarPlay και Android Auto για διασύνδεση με τα κινητά των επιβατών. Από εκεί και πέρα παρέχονται όλα τα γνωστά συστήματα για την ασφάλεια των επιβατών, με την βασική έκδοση Αmbition να διαθέτει 7 αερόσακους, Brake Assist, TC με ΑSR, Hill Start, ESP, διζωνικό κλιματισμό, κ.λπ. Παράλληλα οι πιο πλούσιες εκδόσεις διαθέτουν επιπλέον πολλά από τα σύγχρονα συστήματα που διαθέτει ο όμιλος Volkswagen στο οπλοστάσιό του.

superb-16

Στα μηχανικά μέρη το παρόν δίνει και εδώ η πλατφόρμα MQB που χρησιμοποιεί το group σε όλα τα παρόμοια μοντέλα του, με τις ρυθμίσεις στην εκάστοτε μάρκα να δίνουν τον απαραίτητο διαφορετικό χαρακτήρα. Η τρίτη γενιά πάντως του Superb είναι και αυτή που έχει επωφεληθεί περισσότερο από όλα τα αντίστοιχα μοντέλα, καθώς είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως το μεγάλο sedan της Skoda έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα οδικής συμπεριφοράς και ενός σχεδόν upper class χαρακτήρα. Το σετάρισμα της ανάρτησης και οι επιλογές που έχουν γίνει στον συνδυασμό αμορτισέρ και ελατηρίων έχουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την ποιότητα κύλισης ενώ χάρη στον συνδυασμό του με το εξαιρετικό πλαίσιο έχουμε να κάνουμε με ένα αυτοκίνητο που καταπίνει τα χιλιόμετρα χωρίς να κουράζει τον οδηγό ούτε -πολύ περισσότερο- τους επιβάτες.

Το αξιοσημείωτο με την περίπτωση του νέου Superb είναι ότι όλα αυτά δεν γίνονται εις βάρος της οδηγικής ευχαρίστησης. Και είναι μία ακόμα έκπληξη το γεγονός ότι παρά το μεγάλο αμάξωμα και τον ακραιφνώς οικογενειακό χαρακτήρα, το Superb είναι και ένα αυτοκίνητο που χαίρεσαι να οδηγείς. Με βασικότερο στοιχείο το πολύ καλό σε αίσθηση τιμόνι με το σωστό “βάρος” και την ακρίβεια στην πληροφόρηση, αλλά και το προαναφερθέν πακέτο πλαισίου-αναρτήσεων, το Superb μπορεί να κινηθεί σβέλτα και πέρα από την εθνική οδό, εντυπωσιάζοντας τους πάντες με τον τρόπο που ανταποκρίνεται στις εντολές του οδηγού στην γρήγορη οδήγηση. Εκεί που κάνει την εμφάνισή του και ένα ακόμα ξεχωριστό στοιχείο της οδικής του παρουσίας, ο τρόπος δηλαδή που κρύβει το μέγεθός του, είτε κινείσαι γρήγορα σε επαρχιακούς δρόμους είτε στα στενά της πόλης αναζητώντας την περιπόθητη θέση για πάρκινγκ.

superb-5

Ο κινητήρας των 120 ίππων ίσως για πολλούς να ακούγεται “λίγος” σε σχέση με όσα έχουμε πει πιο πάνω. Και όντως σε κάποιες περιπτώσεις πιάνεις το εαυτό σου να αναζητά ακόμα περισσότερα άλογα, καθώς το πλαίσιο και ο γενικότερος σπιρτόζικος χαρακτήρας του αυτοκινήτου (ναι, ακόμα και στα 4,8 μέτρα…) φαίνεται να αντέχουν πολλά περισσότερα. Όμως ακόμα και έτσι, και χάρη στην καλή ροπή και το εξατάχυτο κιβώτιο, δεν θα αισθανθείς μειονεκτικά, αφού το μοτέρ είναι ελαστικό από χαμηλά, δεν λαχανιάζει ψηλά, ενώ είναι και αρκετά οικονομικό για τα δεδομένα του μεγέθους του αμαξώματος. Στην διάρκεια της δοκιμής μας δεν ξεπέρασε τα 5,5 λίτρα στην Εθνική σε γρήγορο ταξίδι και λίγο παραπάνω στην πόλη, αριθμοί που δείχνουν ότι ο  1.6 TDI είναι η χρυσή τομή οικονομίας και επάρκειας ισχύος για την χώρα μας αυτή την στιγμή.

Συνοψίζοντας, δεν θα κρύψουμε ότι το Superb μας εντυπωσίασε από όλες τις απόψεις, καθώς είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις αυτοκινήτων που πρέπει να ψάξεις πολύ για να του βρεις ένα μειονέκτημα. Πραγματικά ασυναγώνιστο σε χώρους, σ’ αυτήν εδώ την γενιά αρχίζει να ανοίγει τα φτερά του στα μεγάλα “σαλόνια” των premium sedan, διαθέτοντας εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, αρχοντικό “πάτημα” στον δρόμο, και έναν οδηγικό χαρακτήρα που καταφέρνει να ξεφεύγει από αποκλειστικές οικογενειακές καταβολές και να ξεδιπλώνει ένα πιο ενδιαφέρον ταμπεραμέντο σε δρόμους με στροφές και διαρκείς εναλλαγές στο ανάγλυφο.

superb-33

Με τιμή που ξεκινά από τα 25.900 ευρώ για την έκδοση Ambition που σας περιγράψαμε πιο πάνω (ή τα 27.400 για την Style που βλέπετε στις φωτό και το βίντεο της δοκιμής μας), απέχει πολλές χιλιάδες ευρώ από προτάσεις καταξιωμένων κατασκευαστών κύρους, χωρίς όμως να υπολείπεται στην πράξη και στην ουσία, με αποτέλεσμα να αποτελεί πραγματική ευκαιρία για όσους αναζητούν μία εκ των κορυφαίων value for money επιλογών για ένα πραγματικά σπουδαίο οικογενειακό. Παράλληλα είναι μια ακόμα απόδειξη για το πόση απόσταση έχει διανύσει η Skoda μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, όντας ένα αυτοκίνητο που μπορεί να του λείπει -για πόσο ακόμα;- το βαρύ “όνομα” έχει όμως όλη τη χάρη που χρειάζεται για να αποτελέσει τον μονόδρομο του αγοραστή που ξέρει τι ψάχνει και που θα το βρει.

Παναγιώτης Τριτάρης

SKODA SUPERB 1.6 TDI
 Διαστάσεις (ΜxΠxΥ): 4.861×1.864×1.468 χιλ.
Μεταξόνιο: 2.841 χιλ.
Πορτμπαγκάζ: 625-1760 λίτρα
Βάρος: 1.465 κιλά
Κινητήρας: 1.598 κ.εκ., 4 κύλινδροι, turbo diesel
Ισχύς: 120 PS/ 3.600 σ.α.λ.
Ροπή: 250 Nm/ 1.600 σ.α.λ.
0-100, Τελική: 10,9”, 206 χλμ./ ώρα
Κατανάλωση: 4,0 λίτρα/ 100 χλμ.
CO2: 105 γραμμάρια/ χλμ.
Τέλη: 95 €
Τιμή: από 25.900 €

Φωτογραφίες, Video: Παναγιώτης Τριτάρης

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Του είπαν πως τα Jeep πάνε παντού και αυτός το πήρε τοις μετρητοίς (Video)

Featured

Πόσο κοστίζει το Τoyota Yaris GR, η παραγωγή του οποίου είναι high tech, στην Ελλάδα; (Video)

Featured

Απίστευτο ατύχημα με Nissan Navara που μπήκε ανάποδα σε αυτοκινητόδρομο (Video)

Nissan

Από πόσα ξεκινά το νέο Hyundai i20;

FeaturedAbarthAlfa RomeoAston MartinAudiBentleyBMWCadillacCaterhamChevroletChryslerCitroenCorvetteDaciaDaihatsuDodgeFerrariFiatFordHondaHyundaiInfinitiJaguarJeepKIALamborghiniLanciaLand RoverMazdaMercedes BenzMiniMitsubishimorganmustangNissanOpelPeugeotPorscheRenaultsaabSEATskodasmartssangyongsubarusuzukiToyotaVolkswagenVolvo

Newsletter Signup