Σύνδεση

Dodge

AYTOΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ “ΔΑΙΜΟΝΑΣ” ΤΗΣ DODGE ΜΕ ΤΑ 840 ΑΛΟΓΑ (VIDEO)

Ένα από τα πιο συζητημένα αυτοκίνητα των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ παρουσιάστηκε επιτέλους στην έκθεση της Νέας Υόρκης. Έχοντας ήδη δημιουργήσει έναν τεράστιο θόρυβο γύρω από την έμπνευση και την εκτέλεσή του, το Dodge Challenger SRT Demon είναι στην ουσία ένα “καθαρόαιμο” dragster με δυνατότητα να βγάλει πινακίδες και να κυκλοφορεί στους δημόσιους δρόμους

2018-Dodge-Challenger-Demon-6

Οι αριθμοί που το συνοδεύουν είναι πραγματικά εντυπωσιακοί. Βασισμένο στο Challenger SRT Hellcat, διατηρεί τον κινητήρα των 6,2 λίτρων με κομπρέσορα, μόνο που εδώ η απόδοση έχει πάει από τα 707 άλογα στα 840. Η αύξηση της δύναμης έχει γίνει με διάφορους τρόπους, όπως με την αύξηση του μεγέθους του κομπρέσορα στα 2,7 λίτρα, την αύξηση της πίεσης από τα 11,6 psi στα 14,5 psi, νέα πιστόνια, εκκεντροφόρους και βαλβίδες και την υιοθέτηση δύο αντλιών βενζίνης.

Επιπλέον αυξήθηκε το όριο των στροφών στις 6.500 σ.α.λ. ενώ σημαντική είναι και η δουλειά που έχει γίνει στην ψύξη όλου αυτού του τέρατος και των υποσυστημάτων του, ιδίως από την τεράστια εισαγωγή στο εμπρός καπό η οποία είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει σε αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο. Μάλιστα το Demon χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα το οποίο κάνει χρήση του aircondition ώστε να δώσει επιπλέον ψύξη στον κινητήρα κατεβάζοντας σημαντικά την θερμοκρασία του, ιδίως σε περιπτώσεις που θα βρίσκεται στο strip κάποιου αγώνα.

2018-Dodge-Challenger-Demon-26

Χάρη σ’ αυτή την ισχύ το αυτοκίνητο είναι ότι πιο γρήγορο υπάρχει αυτή την στιγμή σε όχημα παραγωγής στην ευθεία. το 0-96 χλ/ώρα έρχεται σε 2,3 δευτερόλεπτα, το τέταρτο του μιλίου (που είναι και η επίδοση που ενδιαφέρει στο dragster) σε 9,65 δευτερόλεπτα με ταχύτητα εξόδου στα 225 χλμ/ώρα ενώ σύμφωνα με την εταιρία το Demon μπαίνει στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που μπορεί να σηκωθεί στους εμπρός τροχούς. Μάλιστα η επιτάχυνση της τάξης του 1,8 g είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει αυτή την στιγμή σε αυτοκίνητο παραγωγής.

Τα ενδιαφέροντα δεν τελειώνουν εδώ καθώς το Demon μπορεί να καταναλώσει αγωνιστική βενζίνη 100+ οκτανίων. Στην κανονική του μορφή μπορεί να καίει και απλή αμόλυβδη 91 οκτανίων, όμως στην λειτουργία “Demon Crate” αποδίδει το μέγιστο της ιπποδύναμης. Όπως και στο Hellcat υπάρχουν δύο προγράμματα λειτουργίας, το πρώτο που περιορίζει την ισχύ στους 500 ίππους καιτο δεύτερο που ξεδιπλώνει την ισχύ των 808 ίππων με κανονική αμόλυβδη και τα 840 με την υψηλής απόδοσης βενζίνη.

2018-Dodge-Challenger-Demon-15

Βελτιωμένο και ενισχυμένο είναι το αυτόματο κιβώτιο των 8 σχέσεων, με νέο μετατροπέα ροπής και μία εξελιγμένη λειτουργία η οποία κλειδώνει την μετάδοση για χρήση σε αγώνες dragster διατηρώντας τις στροφές στις 2.350 έτσι ώστε να υπάρχει μία τέλεια εκκίνηση. Χάρη μάλιστα και στα ειδικά ελαστικά της Νitto (τα οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής), η δύναμη εκκίνησης που έχει το Demon είναι έως και 40% μεγαλύτερη από την ήδη εντυπωσιακή αντίστοιχη του Hellcat.

2018-Dodge-Challenger-Demon-70

Στη Drag Mode το Demon απενεργοποιεί το traction control αλλά διατηρεί το ESP ενεργοποιημένο, για την αποφυγή ατυχήματος πάνω στους τοίχους της ευθείας, που είναι και το πιο συνηθισμένο στις πίστες των dragster. Eπίσης υπάρχει ένα ακόμα σύστημα το οποίο αντιλαμβάνεται την κίνηση των πίσω τροχών και αν αντιληφθεί ότι αναπηδούν, τότε κόβει τον κινητήρα έτσι ώστε το αυτοκίνητο να επανέλθει στον… ίσιο δρόμο.

Μάλιστα, όπως και στην Mustang υπάρχει και σύστημα line-lock το οποίο είναι ιδανικό για τέλεια burnout αν και η Dodge εξαιτίας των 840 ίππων περιορίζει τις περιστροφές των ελαστικών που μπορούν να γίνουν σ’ αυτή την κατάσταση στις 400 (αν έχουν αντέξει και αυτές…).

2018-Dodge-Challenger-Demon-66

To Demon είναι ελαφρύτερο κατά περίπου 100 κιλά από το Hellcat χάρη στην αφαίρεση του πίσω καθίσματος (έχει τοποθετηθεί στην θέση του ένα διχτάκι συγκράτησης για δύο κράνη, την αφαίρεση του καθίσματος του συνοδηγού, των ηχείων, την ελάφρυνση των φρένων χάρη στην χρήση αλουμινίου και την μείωση μεγάλου μέρους της καλωδίωσης. Όσοι πάντως επιθυμούν να έχουν τα καθίσματα στην θέση τους, η εταιρία μπορεί να τα βάλει πίσω, χρεώνοντας το συμβολικό ποσό του 1 δολαρίου για το κάθε ένα.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα βασικό ηχοσύστημα με δύο ηχεία, τα απολύτως απαραίτητα συστήματα ασφαλείας, σύστημα ESP, σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών ενώ προσφέρεται και ένα Valet Mode για όταν χρειαστεί να το αποχωριστείτε το οποίο περιορίζει τις στροφές στις 4.000 και απενεργοποιεί το launch control. Παράλληλα η εταιρία, σε μια ένδειξη “αμερικάνικου” χιούμορ παρέχει και ένα Eco Mode το οποίο προφανώς κανείς δεν θα μπει στον κόπο να το ενεργοποιήσει ποτέ.

2018-Dodge-Challenger-Demon-89

Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει το σύστημα infotainment  Uconnect με οθόνη 8,4″ το οποίο είναι σε θέση να δείχνει γραφήματα ιπποδύναμης, ροπής, οριζόντιας και πλευρικής επιτάχυνσης, αλλά και τους χρόνους που κάνει στην πίστα στα 0-160 χλμ/ώρα και στο 0-400 μ. Μαζί με όλα αυτά προβάλλονται και απαραίτητες ενδείξεις όπως θερμοκρασία λαδιού κινητήρα, η τάση της μπαταρίας, η θερμοκρασία στην εισαγωγή του αέρα, η πίεση στον κομπρέσορα κ.λπ. Από τα πολλά μενού που είναι διαθέσιμα, ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει και αρκετές παραμέτρους από το drag mode όπως για παράδειγμα τις στροφές του κινητήρα στις οποίες θα λειτουργεί το launch control.

2018-Dodge-Challenger-Demon-54

Παρά τον ειδικό του χαρακτήρα το Demon έρχεται με τρία χρόνια εγγύησης ενώ η εταιρία θα καλύπτει “χρονομετρημένες δοκιμές” αλλά όχι αγώνες ώστε να ισχύσει η εγγύηση. Οι αγοραστές επίσης θα μπορούν να περάσουν εκπαίδευση μιας ημέρας ενώ στο θέμα της ασφάλισης του αυτοκινήτου (μιας και πολλές εταιρίες στην Αμερική δυσκολεύονται να ασφαλίσουν τέτοια μοντέλα), η Dodge συνεργάζεται αποκλειστικά με μία εταιρία για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Το Demon θα κατασκευάζεται και θα πωλείται σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες, περίπου 3.000 μονάδες για φέτος με προορισμό την Αμερική και άλλες 300 για τον Καναδά. Ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα πολύ ειδικό αυτοκίνητο με εξαιρετικά ειδικές ικανότητες, οπότε η εταιρία περιμένει να δει πως θα αντιδράσει το κοινό ώστε ανάλογα να προσαρμόσει και την παραγωγή της. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία μόλις προσέθεσε έναν ακόμα μύθο από αυτούς που μόνο οι κατασκευαστές των ΗΠΑ μπορούν να δημιουργούν.

Παναγιώτης Τριτάρης

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Tesla Cybertruck γίνεται και… αμφίβιο! (Video)

Featured

Το νέο Nissan Qashqai είναι αναβαθμισμένο! (Video)

Featured

Αυτή είναι η Milano, το νέο μικρό SUV της Alfa Romeo

Alfa Romeo

Η Suzuki ανανεώνει για 2η φορά το Vitara

Featured