Ο Takamoto Katsuta πέτυχε στο Ράλι Σαφάρι Κένυας την πρώτη νίκη της καριέρας του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, χαρίζοντας στην Toyota Gazoo Racing μια ακόμη επιτυχία σε έναν από τους πιο σκληρούς και απρόβλεπτους αγώνες του θεσμού. Ο Ιάπωνας οδηγός κατάφερε να επιβιώσει στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και να τερματίσει πρώτος με διαφορά 27,4 δευτερολέπτων.
Μαζί με το συνοδηγό του Aaron Johnston, ο Katsuta έγραψε ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος Ιάπωνας οδηγός που κερδίζει αγώνα του WRC μετά τον Kenjiro Shinozuka, ο οποίος είχε επικρατήσει στο Ράλι Ακτής Ελεφαντοστού το 1992. Η επιτυχία αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες του αγώνα, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα σκληρές για πληρώματα και αυτοκίνητα.
Το φετινό Ράλι Σαφάρι χαρακτηρίστηκε από έντονες βροχοπτώσεις, παχιά λάσπη και εξαιρετικά απαιτητικές ειδικές διαδρομές, που προκάλεσαν πολλά μηχανικά προβλήματα και εγκαταλείψεις. Ο Katsuta δεν είχε εύκολο ξεκίνημα, καθώς ήδη από την πρώτη ημέρα αντιμετώπισε πρόβλημα στο intercom και αναγκάστηκε να ολοκληρώσει την πρώτη ειδική χωρίς σημειώσεις, χάνοντας περισσότερο από ένα λεπτό.
Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και την Παρασκευή όταν ένα διπλό κλατάρισμα τον έριξε στην 7η θέση της γενικής κατάταξης. Μέχρι το Σάββατο η μάχη για τη νίκη εξελισσόταν κυρίως μεταξύ των Oliver Solberg, Elfyn Evans και Sebastien Ogier, όλοι με Toyota. Ωστόσο ο αγώνας άλλαξε δραματικά όταν άρχισαν οι βλάβες. Ο Evans εγκατέλειψε λόγω ζημιάς στην πίσω ανάρτηση, ενώ τόσο ο Solberg όσο και ο Ogier εγκατέλειψαν από προβλήματα στον εναλλάκτη.
Έτσι ο Katsuta βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης και με ψύχραιμη και προσεκτική οδήγηση κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα μέχρι τον τερματισμό. Στη δεύτερη θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Adrien Fourmaux με Hyundai, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Sami Pajari, ο οποίος πέτυχε το δεύτερο συνεχόμενο βάθρο μετά την τρίτη θέση στο Ράλι Σουηδίας.
Τέταρτος τερμάτισε ο Esapekka Lappi παρά τα προβλήματα υπερθέρμανσης που προκάλεσε η λάσπη στα ψυγεία των Hyundai, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε ο Robert Virves που επικράτησε και στην κατηγορία WRC2. Στη βαθμολογία των οδηγών ο Elfyn Evans παραμένει επικεφαλής, με τη διαφορά του όμως να μειώνεται στους εννέα βαθμούς από τον Oliver Solberg. Επόμενος γύρος του πρωταθλήματος είναι το Ράλι Κροατίας που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 12 Απριλίου.
