Ο όμιλος Stellantis απειλεί με κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εξοντωτικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω υπέρβασης των στόχων για τις εκπομπές CO2.
Ο επικεφαλής της εταιρείας στην Ευρώπη, Ζαν-Φιλίπ Ιμπαράτο, προειδοποίησε ότι οι κανονισμοί είναι αδύνατο να επιτευχθούν χωρίς ριζικές αλλαγές μέχρι το τέλος του 2025.
Μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο, δήλωσε πως αν η νομοθεσία δεν τροποποιηθεί, η Stellantis μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμα έως και 2,5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
Η πίεση για μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι τεράστια: η εταιρεία είτε θα πρέπει να διπλασιάσει τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων -κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε αδύνατο- είτε να περιορίσει την παραγωγή οχημάτων με θερμικούς κινητήρες, επηρεάζοντας την απασχόληση και τη βιομηχανική παραγωγή.
Ο Ιμπαράτο έκανε ειδική αναφορά στο εργοστάσιο Sevel στην Ατέσσα της Ιταλίας, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη για ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, λέγοντας πως βρίσκεται υπό απειλή κλεισίματος αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.
«Έχω δύο λύσεις», τόνισε. «Ή πιέζω ασφυκτικά για τα ηλεκτρικά ή κλείνω τα εργοστάσια θερμικών κινητήρων».
Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία δείχνει να βαδίζει σε ναρκοπέδιο πολιτικών αποφάσεων και τεχνολογικών περιορισμών.
