Σύνδεση

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΛΗΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τα μελλοντικά αυτοκίνητα πόλης θα είναι όσο το δυνατόν πιο μαζεμένα και ταυτόχρονα ευρύχωρα, ευέλικτα, με δυνατότητες διασύνδεσης με τον έξω κόσμο και βέβαια καθαρά, μιας και θα είναι σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρικά. Παράλληλα το αυτοκίνητο ως ιδιοκτησία για τη μετακίνηση στα αστικά κέντρα θα χάνει όλο και περισσότερο έδαφος.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής αυτής της λογικής το Edag Light Car, το οποίο δεν θα πωλείται σε ιδιώτες αλλά μόνο σε εταιρείες ή ενώσεις Car Sharing και θα έχει θέσεις για έξι. Στις εμπρός θα μπαίνει κανείς από συμβατικές πόρτες, ενώ στις πίσω από την 3η. Ο ηλεκτροκινητήρας του Edag αποδίδει 41 ίππους, πιάνει σε 7 δευτερόλεπτα τα 60, η τελική του είναι 100, ενώ 100 χιλιόμετρα είναι και η αυτονομία του. Χαρακτηριστικό του Light Car το ανθεκτικό εσωτερικό του, που μπορεί να καθαριστεί ακόμα και με πλυστικό υψηλής πίεσης.

Ανάλογη λογική ακολουθεί και το Link&Go της γαλλικής εταιρείας Akka. Μόνο που εδώ δεν υπάρχει οδηγός, μιας και την καθοδήγησή του την αναλαμβάνουν κάμερες και αισθητήρες που τροφοδοτούν με στοιχεία ένα υπολογιστή ο οποίος αναλαμβάνει να κατευθύνει με ασφάλεια του Link&Go.

Φυσικά για να είναι αυτό εφικτό έχουμε δρόμο ακόμα, ενώ αντίθετα το Rinspeed Micromax δείχνει έτοιμο να βγει στους δρόμους και να μετακινήσει μέχρι και τέσσερις επιβάτες, οι οποίοι θα βρίσκουν θέση σε καθίσματα τύπου σκαμπό, προκειμένου να εξοικονομείται χώρος. Ανάλογα με τον εξοπλισμό το μήκους 3,75 μέτρων Micromax που φυσικά κινείται ηλεκτρικά, θα διαθέτει ψυγείο ή καφετιέρα ή και τα δύο, ενώ ο στόχος είναι όλα που θα κυκλοφορούν να είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους ώστε κάθε φορά να προκύπτει η πιο αποδοτική και βέβαια οικονομική διαδρομή για τον επιβάτη.

Από τον κανόνα της λογικής του carsharing δείχνει κατ’ αρχήν να ξεφεύγει το Toyota iRoad, που θα είναι ήδη διαθέσιμο από το 2014 και θα μπορεί να μεταφέρει δύο άτομα που θα κάθονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Το iRoadέχει μήκος μόλις 2,35 μέτρα, σε μια κανονική θέση στάθμευσης θα χωρούν τέσσερα, κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες με συνολική ισχύ 5,5 ίππων που κινούν τους εμπρός δύο τροχούς του, ενώ η αυτονομία του θα είναι 50 χιλιόμετρα.

Γιάννης Σκουφής

{gallery}photos/34/ECOLOGY/FUTURE-CITY-CARS{/gallery}


Επόμενο:

INFINITI QX60 HYBRID

Μη χάσεις:

VOLKSWAGEN E-UP!

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Formula 1: Αυτά είναι τα μονοθέσια του 2024

F1

F1, Δοκιμές Μπαχρέιν: Η Red Bull παραχώρησε την πρώτη θέση στη Ferrari

F1

H Mercedes αναθεωρεί τους στόχους για τα ηλεκτρικά

Mercedes-Benz

Alfa Romeo: Τελικές δοκιμές της Milano που παρουσιάζεται στις 10 Απριλίου

Alfa Romeo