Σύνδεση

Featured

Επίσημο: Αυτή είναι η νέα Rolls-Royce Cullinan (Video)

H από καιρό αναμενόμενη Cullinan έκανε τελικά σήμερα την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα της, και όπως κάθε Rolls-Royce που σέβεται τον εαυτό της, αποτελεί τον επίκεντρο των συζητήσεων σε όλο τον αυτοκινητικό πλανήτη.

Και πως να μην γίνει αυτό άλλωστε, αφού είναι το πρώτο SUV μιας εταιρίας που κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι θα εμπλακεί σε έναν τέτοιο χώρο, ενώ παράλληλα όλα επάνω της είναι ακραία σε διαστάσεις, χλιδή και… τιμή.

Το όνομά της προέρχεται από το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ στον πλανήτη Γη και όλα επάνω της θυμίζουν ότι μιλάμε για κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Στόχος της δεν είναι μόνο το ήδη υπάρχον πελατολόγιό της αλλά και πιο νέοι αγοραστές, που θέλουν να ξοδέψουν τα πολλά χρήματά τους σε κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό.

Η Cullinan βασίζεται στην νέα πλατφόρμα αλουμινένια πλατφόρμα για τα αυτοκίνητα πολυτελείας του γκρουπ BMW, και είναι η δεύτερη φορά που εφαρμόζεται μετά την Phantom. Κάτι από το εμπρός καπό βρίσκεται ένας V12 κινητήρας στα 6,75 λίτρα, με απόδοση 571 ίππους και 850 Nm ροπής από τις μόλις 1.600 στροφές.

Κατά την συνήθη πρακτική της εταιρίας δεν ανακοινώνονται επιδόσεις ούτε για το 0-100 χλμ/ώρα, ούτε για την τελική της ταχύτητα, η οποία σίγουρα θα σταματά στον κόφτη των 250 χλμ/ώρα.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην αερανάρτηση η οποία τώρα διαθέτει μεγαλύτερες δεξαμενές αέρα έτσι ώστε να μπορεί να αυξομειώνει τις αποστάσεις από το έδαφος, αλλά και να αντέχει τις μεγαλύτερες καταπονήσεις στην κίνηση εκτός δρόμου. Η αρχιτεκτονική της σχεδίασης είναι με διπλά ψαλίδια εμπρός και μία διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω.

Το σύστημα τετρακίνηησης είναι εντελώς καινούργιο και έρχεται σε συνδυασμό με μία λειτουργία “Everywhere” που επιτρέπει σε όλη την τεράστια ροπή που αποδίδει ο κινητήρας να μεταφέρεται στους τροχούς, για ακραίες εκτός δρόμου καταστάσεις. Μάλιστα η Rolls Royce προσφέρει με την Cullinan την μεγαλύτερη ικανότητα διάσχισης νερού, στα 540 χιλιοστά.

Το μήκος της φθάνει στα 5.341 χιλιοστά, το πλάτος στα 2.164 και το ύψος στα 1.835 χιλιοστά. Το μεταξόνιο αγγίζει τα 3,295 μέτρα ενώ το βάρος ξεπερνά τα 2.660 κιλά! Οι τροχοί πάνω στους οποίους κυλάει είναι… 22 ιντσών!

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η απίστευτη πολυτέλεια που βρίσκουμε στην Phantom με τα πίσω καθίσματα να έχουν δύο διαφορετικές δυνατότητες διαμόρφωσης και όλες τις ανέσεις για τους τυχερούς επιβάτες που θα καθίσουν εκεί.

Ο χώρος των αποσκευών φθάνει στα 560 λίτρα, ενώ για πρώτη φορά σε Rolls Royce τα πίσω καθίσματα αναδιπλώνονται, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο 1.930 λίτρων, με μήκος στα 2,245 μέτρα. Μάλιστα ο χώρος των αποσκευών απομονώνεται από αυτόν των επιβατών με ένα τζάμι, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη ησυχία στην καμπίνα, αλλά και να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία, ακόμα και με την πέμπτη πόρτα ανοιχτή.

Η Cullinan χαμηλώνει αυτόματα κατά 40 χιλιοστά μόλις την πλησιάσετε για να σας διευκολύνει να μπείτε μέσα, ενώ οι πόρτες ανοίγουν διάπλατα και το δάπεδο είναι απόλυτα επίπεδο, δημιουργώντας έναν ιδιαίτερα άνετο χώρο.

Όπως είναι αναμενόμενο, πέρα από την κορυφαία πολυτέλεια, η Cullinan έρχεται με όλα τα τελευταία συστήματα για την ασφάλεια και την υποβοήθηση του οδηγού, καθιστώντας την το πιο τεχνολογικά εξελιγμένο αυτοκίνητο αυτού του τύπου. Όσο για την τιμή της, αυτή ξεκινά στο εξωτερικό από τα περίπου 300.000 ευρώ, αν και αυτό το ποσό είναι μάλλον ενδεικτικό, καθώς είναι σίγουρο ότι όσοι την αγοράσουν δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να προσθέσουν άλλα τόσα στο να φτιάξουν την δική τους Cullinan με βάση το γούστο και την κοινωνική τους θέση.

Περικλής Στέφος

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτό είναι το καινούργιο Lancia Ypsilon!

Featured

Πόσο κοστίζει το νέο Honda CR-V στην Ελλάδα;

Honda

Αυτή είναι η ανανεωμένη Skoda Octavia

Featured

To νέο Ford Puma είναι ακόμα καλύτερο

Featured