Σύνδεση

Nissan

Το Nissan IMs, που αποκαλύφθηκε στο Ντιτρόιτ, είναι ένα εντελώς νέο είδος αυτοκινήτου

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα «ψηλό» σπορ σεντάν, βασισμένο στην τεχνολογία πλαισίου, πλατφόρμας και μετάδοσης κίνησης, που αναπτύχθηκε μέσω του Nissan Intelligent Mobility. Ενώ είναι πιο κοντά σε ένα sedan από ότι σε ένα crossover, οι επαναστατικές αναλογίες του πρωτότυπου IMs, δημιουργούν μια νέα κατηγορία αυτοκινήτου.

Την ταυτότητα του οχήματος, «ορίζει» ξεκάθαρα η ηλεκτροκίνηση, με την μπαταρία να βρίσκεται κάτω από το πάτωμα και έτσι να ανυψώνει την καμπίνα. Ο διευρυμένος εσωτερικός χώρος, είναι αποτέλεσμα του μεγάλου μεταξονίου, ενώ διαθέτει μια μοναδική αρχιτεκτονική θέσεων επιβαινόντων, τύπου «2+1+2», με περιστρεφόμενα μπροστινά καθίσματα και ένα πίσω κάθισμα που προσφέρει είτε τρία καθίσματα ή, όταν διπλωθούν τα λεπτά πίσω εξωτερικά καθίσματα , ένα επιβλητικό, κορυφαίας ταξιδιωτικής άνεσης «Premier Seat», στο κέντρο πίσω.

«Η πρόοδος στην τεχνολογία των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και η αυτόνομη οδήγηση επέτρεψαν στους σχεδιαστές μας να ξεπεράσουν τους κανόνες πλαισίου και διαμόρφωσης που χαρακτηρίζουν τα παραδοσιακά επιβατικά οχήματα, για να δημιουργήσουν ένα εντελώς καινούργιο τύπο αυτοκινήτου», δήλωσε ο Alfonso Albaisa, ανώτερος αντιπρόεδρος σχεδιασμού της Nissan. «Το IMs διευρύνει τα όρια του σχεδιασμού στα sedan, με μια προσέγγιση που αναδεικνύει την κατηγορία σε εμφάνιση και λειτουργικότητα».

Σχεδίαση που επηρεάζεται από το Nissan Intelligent Mobility

Ο ισχυρός εξωτερικός και εσωτερικός σχεδιασμός του IMs, παίρνει σάρκα και οστά από την πρωτοποριακή τεχνολογία ηλεκτροκίνησης και αυτόνομης οδήγησης, που αναπτύχθηκε μέσω του Nissan Intelligent Mobility, του οράματος της εταιρείας για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο τα αυτοκίνητα τροφοδοτούνται, οδηγούνται και ενσωματώνονται στην κοινωνία.

Το IMs είναι μια μελέτη που βασίζεται στη δυαδικότητα και την αντίθεση. Σε αυτόνομη λειτουργία οδήγησης, διαθέτει πλήρη λειτουργία hands-free, ενώ σε λειτουργία χειροκίνητης οδήγησης, ο οδηγός απολαμβάνει την συναρπαστική εμπειρία οδήγησης υψηλής απόδοσης, που μόνο ένα προηγμένο ηλεκτροκίνητο όχημα μπορεί να προσφέρει.

Ηλεκτροκίνητο, αυτόνομο και με κορυφαία συνδεσιμότητα

Αγκαλιάζοντας πλήρως τους τρεις πυλώνες του Nissan Intelligent Mobility, δηλαδή το Intelligent Driving, το Intelligent Power και το Intelligent Integration, το IMs κινείται προς τη δημιουργία μιας βιώσιμης κινητικότητας, με επίκεντρο τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, την αυτόνομη οδήγηση και τη συνδεσιμότητα.

Το κινητήριο σύνολο του IMs, αποτελείται από δύο ηλεκτρικούς κινητήρες (μπροστά και πίσω) και από μια μπαταρία 115kWh ταχείας φόρτισης, αποδίδοντας 483 ίππους (360 kW) και ροπή στρέψης 800 Nm, γεγονός που εξασφαλίζει στο πρωτότυπο μοντέλο ότι όχι μόνο θα μπορεί να συγκριθεί με τα σύγχρονα σπορ sedans, αλλά ότι τα περισσότερα εξ αυτών θα βλέπουν την… σκόνη του! Με δυνατότητα ταξιδιού για 611 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση, το IMs κατατάσσεται στο ίδιο επίπεδο αυτονομίας,  με τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα οχήματα.

Το σύστημα πρόωσης χρησιμοποιεί ένα υψηλής απόδοσης σύστημα κίνησης και στους τέσσερις τροχούς, με αποτέλεσμα την ιδανική κατανομή του βάρους εμπρός και πίσω, την εξαιρετική πρόσφυση και την υποδειγματική κατευθυντικότητα, σε όλες σχεδόν τις συνθήκες. Χάρη σε μια προηγμένη αερανάρτηση, που προσαρμόζεται στις διαφορετικές συνθήκες οδήγησης, το ΙΜs παρέχει μια αξεπέραστη άνεση κατά την κύλιση, ακόμα και σε στροφές.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”4479″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Κομψή, σέξι, άψογη εξωτερική σχεδίαση

Το εξωτερικό του IMs concept αποτελεί παράδειγμα της νέας σχεδιαστικής γλώσσας της Nissan, η οποία μετατρέπει ένα παραδοσιακό sedan, σε ένα όχημα με προκλητικές διαστάσεις, σπορ χαρακτήρα και εξαιρετική αεροδυναμική. Μοναδικό για τη Nissan, το IMs συνδυάζει άψογα φουτουριστικές, υψηλής τεχνολογίας ιδιότητες, με διαχρονικές Ιαπωνικές λεπτομέρειες.

Η εξωτερική μορφή του IMs χαρακτηρίζεται από απλές οριζόντιες και κάθετες γραμμές, παρά από γλυπτές επιφάνειες. Εξαίρεση στο σύνολο αποτελεί η χαρακτηριστική «αιωρούμενη οροφή» της Nissan, που επωφελείται από τις νέες αναλογίες του αμαξώματος και λόγω των θέσεων των εμπρός κολώνων Α και το αντίστοιχων πίσω C. Το κομψό σχήμα εκτός του σπορ χαρακτήρα του, προσφέρει και χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας. Επιπρόσθετα, διάφορα μέρη του αμαξώματος, όπως τα φτερά, το μπροστινό σπόιλερ, τα μπαρσπιέ και το πάτωμα, παρέχουν αποτελεσματική άντωση και κατ’ επέκταση ελάχιστη ανύψωση σε υψηλές ταχύτητες.

Η σχεδίαση της οροφής είναι εμπνευσμένη από το σχήμα του φεγγαριού, με τις χρυσού χρώματος ράγες οροφής από ανοδιωμένο αλουμίνιο, να υποδηλώνουν το “δαχτυλίδι” του σεληνόφωτος που δημιουργείται από μια έκλειψη. Οι μοναδικές αναλογίες του οχήματος, που καθορίζονται από το μακρύ μεταξόνιο και την περιφέρειά του, τις καμπύλες της καμπίνας έμπροσθεν των κολώνων Α και από τη γωνία κλίσης του πίσω παραθύρου, δίνουν στο όχημα μια καθαρή, απλή σιλουέτα.

«Εξετάσαμε την κληρονομιά της Nissan και συνειδητοποιήσαμε ότι μερικά από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα μας, όπως το πρώτης γενιάς Murano και τα αυτοκίνητά της σειράς Z, όλα είχαν απλές σιλουέτες», δήλωσε ο Albaisa. «Με την απλότητα του σχεδιασμού, η απτή ποιότητα βελτιώνεται φυσικά».

Η χαρακτηριστική σχεδιαστική υπογραφή V-motion της Nissan, που είναι ενσωματωμένη σε ολόκληρη τη σειρά των νέων μοντέλων της, τονίζεται στην εμπρόσθια περιμετρική μπροστινή πρόσοψη του IMs, μέσω του σχήματος και της τοποθέτησης των προβολέων. Ο τολμηρός, λεπτός σχεδιασμός σχήματος V του φωτισμού, είναι τόσο εμφανής όσο και πρακτικός, δίνοντας στο όχημα ένα φουτουριστικό αλλά ταυτόχρονα αυθεντικό βλέμμα Nissan, ενώ οι επιθετικοί τροχοί 22 ιντσών του προσδίδουν μια σπορ «στάση».

Σε αυτόνομη λειτουργία οδήγησης, οι προβολείς του IMs και ο οπίσθιος συνδυασμός φωτισμού γίνονται μπλε, ενώ φωτισμός αναβοσβήνει συνεχώς στο κέντρο του οχήματος, εμπρός και πίσω, για να ειδοποιήσει τους πεζούς και τους άλλους οδηγούς για την αυτόνομη κατάστασή του.

Για να τονιστεί ο ιαπωνικός χαρακτήρας του αυτοκινήτου, εφαρμόστηκε χρυσός σε μια γεωμετρική γραφική παράσταση, εμπνευσμένη από ένα παραδοσιακό Iαπωνικό μοτίβο που ονομάζεται Asanoha, πάνω από την επιφάνεια της γυάλινης οροφής. Το μοτίβο χρησιμοποιείται σε όλο το όχημα, συμπεριλαμβανομένων των τροχών και της καμπίνας.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός αντικατοπτρίζει το διαχρονικό Iαπωνικό φουτουρισμό.

Το εσωτερικό του IMs αποτελεί έναν νέο τρόπο απεικόνισης, όπου οι επιβάτες θα ταξιδεύουν σε έναν αυτόνομα οδηγούμενο κόσμο. Για να εκφράσουν την ευρυχωρία της καμπίνας, οι σχεδιαστές δημιούργησαν έναν οπτικό διαχωρισμό του σώματος και της περιμέτρου. Έχοντας ως προτεραιότητα τον εσωτερικό χώρο του οχήματος, όλα τα εξαρτήματα του κινητήρα έχουν τοποθετηθεί κάτω από το δάπεδο της καμπίνας.

«Με την ανυψωμένη πλατφόρμα με επίπεδη βάση και την απουσία εσωτερικών περιορισμών, υπάρχει μια μοναδική αίσθηση, σαν να οδηγείτε σε ένα μαγικό χαλί», δήλωσε ο Albaisa.

Σε αντίθεση με το «διαστημικό» χαρακτήρα του εξωτερικού , το εσωτερικό του IMs αντλεί την έμπνευσή του από ένα σύγχρονο Ιαπωνικό σπίτι. Σε αυτό που οι σχεδιαστές της Nissan αποκαλούν «διαχρονικό Ιαπωνικό φουτουρισμό», η καμπίνα συνδυάζει σύγχρονα Ιαπωνικά στοιχεία, που επισημαίνονται με παραδείγματα υψηλής ποιότητας χειροτεχνίας, αλλά και με μια έκφραση υψηλής τεχνολογίας. Για παράδειγμα, τα σχήματα του πίνακα οργάνων και του πλαισίου της πόρτας αντικατοπτρίζουν «ένα διαστημόπλοιο στο φεγγάρι», με τη χρήση «σκοτεινών» υφασμάτων και χρωμάτων που υποδηλώνουν το φως και τη σκιά του φεγγαριού.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”4480″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Στη λειτουργία χειροκίνητης οδήγησης, το εσωτερικό του IMs μεταμορφώνεται σε ένα οδηγοκεντρικό πιλοτήριο, με προηγμένη τεχνολογία υποστήριξης του οδηγού και με οθόνες πληροφοριών πολλαπλών επιπέδων, που παρέχουν στον οδηγό πλήρη έλεγχο του οχήματος. Τα σύνθετα, διασυνδεδεμένα εξαρτήματα του οχήματος, οι αισθητήρες και οι μονάδες ελέγχου, ενσωματώνονται σε ένα απλό μενού.

Σε αυτόνομη λειτουργία οδήγησης, το τιμόνι αποσύρεται και τα εμπρός καθίσματα στρέφονται προς τα μέσα για να διαμορφώσουν την καινοτόμο διάταξη καθισμάτων, χαρακτηριζόμενη από το ειδικό «Premier Seat».

Invisible –to-Visible: Συγχώνευση πραγματικών και εικονικών κόσμων

Μεγάλο ατού για το IMs, αποτελεί η μοναδική του ικανότητα να συνδεθεί με τον εικονικό κόσμο, την οποία η Nissan αποκαλεί Invisible-to-Visible ή I2V. Το I2V αναφέρεται σε μια τρισδιάστατη απεικόνιση, όπου ο πραγματικός κόσμος συγκλίνει με τον εικονικό κόσμο. Το I2V είναι μια πλατφόρμα που αναπτύχθηκε από τη Nissan και βοηθά τους επιβάτες να δουν τι μπορεί να είναι «αόρατο», προσθέτοντας εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό στην εμπειρία οδήγησης και μετακίνησης με το αυτοκίνητο.

Περικλής Στέφος

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτό είναι το καινούργιο Lancia Ypsilon!

Featured

Πόσο κοστίζει το νέο Honda CR-V στην Ελλάδα;

Honda

Αυτή είναι η ανανεωμένη Skoda Octavia

Featured

To νέο Ford Puma είναι ακόμα καλύτερο

Featured