Φέτος ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αυτοκίνητα στην ιστορία της Fiat, το 500 Topolino, κλείνει 80 χρόνια ζωής, μιας και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1936.
Πέρα όμως από αναγνωρίσιμο το 500 Topolino είναι και ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και έκανε ουσιαστικά τα αυτοκίνητα προσιτά σε ένα σαφώς πιο μεγάλο κοινό από αυτό που μπορούσε μέχρι τότε να αποκτήσει ένα, καταρχήν στην Ιταλία.
Το Topolino ήταν ουσιαστικά ένα προσωπικό μέσο μεταφοράς, κατασκευαζόταν έως το 1955 και οι μονάδες του θα μπορούσαν να είναι πολύ παραπάνω από τις 520.000 αν δεν μεσολαβούσε το Β’ Παγκόσμιος. Ενδιαφέρον είναι πως ήταν διαθέσιμο με 4 διαφορετικά αμαξώματα, την ίδια στιγμή που το μήκος του δεν ξεπερνούσε τα 3,24 μέτρα.
Το κινητηράκι του των 569 κυβικών ήταν τετρακύλινδρο και τοποθετημένο μπροστά ενώ κινούσε τους πίσω τροχούς, ενώ απέδιδε 13 άλογα που του εξασφάλιζαν μια τελική ταχύτητα 85 χλμ./ ώρα. Ο αρχικός στόχος ήταν να κοστίζει 5.000 λίρες, αλλά όταν παρουσιάστηκε κόστιζε σχεδόν το διπλάσιο.
Γιάννης Σκουφής
