Σύνδεση

Skoda

SKODA 996 SUPERSPORT: ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ

Τη δεκαετία του ‘50 η Skoda είχε έντονη παρουσία στους αγώνες της τότε Τσεχοσλοβακίας και για το σκοπό αυτό είχε κατασκευάσει συνολικά 3 αγωνιστικά 996 Supersport. Το πρώτο είχε εμφανιστεί το Σεπτέμβριο του 1950 με κινητήρα 1.100 κυβικών με αλουμινένια κεφαλή, ημισφαιρικούς θαλάμους καύσης και δύο καρμπυρατέρ. Απέδιδε 90 ίππους, ενώ η πιο δυνατή εκδοχή με μονό ή διπλό μηχανικό υπερ-συμπιεστή (kompressor) απέδιδε έως και 180 άλογα, που εξασφάλιζαν μια τελική ρεκόρ για την εποχή, της τάξης των 200 χλμ./ ώρα.

Χαρακτηριστικό των υπερ-τροφοδοτούμενων 996 Supersport ήταν το φουσκωμένο καπό, ενώ στην πορεία η χωρητικότητα του κινητήρα αυξήθηκε στα 1.221 κυβικά, ενώ στο τελικό στάδιο χρησιμοποιήθηκε ο μεγαλύτερος 1.500 με τέσσερα καρμπυρατέρ και έναν ή δύο κομπρέσορες.

Η τελευταία εμφάνιση του 996 Supersport στις πίστες είχε γίνει το 1962, ενώ στη συνέχεια το αυτοκίνητο βρέθηκε στην κατοχή του Σλοβάκου οδηγού αγώνων Ivan Micik. Το 2007 αποκτήθηκε από τo μουσείο της Skoda και μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του εκτίθεται εκεί, στο Μλάντα Μπόλεσλαβ.

Γιάννης Σκουφής

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Audi TT RS4, το θηρίο που δεν μπήκε ποτέ στην παραγωγή

Audi

Dacia: Επίσημος χορηγός του ΣΕΓΑΣ και του 42ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

Dacia

Αυτή η Ferrari 512 BBi είναι ένα θηρίο των ‘80s

Featured

Η καινούργια σειρά 1 της BMW δεν θα είναι μόνο ηλεκτρική

BMW