Μετά την ιστορία με τον πρώην υπουργό Μιχάλη Λιάπη και τις πλαστές πινακίδες που είχε τοποθετήσει στο τζιπ του λογικά αναρωτιέται κανείς πως μπορείς να φτιάξεις πλαστές πινακίδες.
Η όλη διαδικασία λοιπόν είναι πολύ πιο εύκολη και διόλου περιπετειώδης σε σχέση με αυτό που αρχικά σε αφήνει να φανταστείς η έκφραση «πλαστές πινακίδες». Πολύ απλά πηγαίνεις σε ένα από τα πολλά ειδικά καταστήματα που υπάρχουν –στην Αθήνα βρίσκονται ακόμα και δίπλα από το κτίριο της Τροχαίας!- δίνεις το συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών και σε λίγο τις έχεις στα χέρια σου, έχοντας πληρώσει περίπου 20 ευρώ.
Σε σχέση με τις επίσημες πινακίδες οι συγκεκριμένες δεν έχουν το σήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας στο πάνω μέρος τους, έχουν άλλη γραμματοσειρά, δεν είναι ανακλαστικές, ενώ το σηματάκι GR είναι αυτοκόλλητο. Οι καταστηματάρχες που τις πωλούν λένε πως η όλη διαδικασία είναι απόλυτα νόμιμη και πως η χρήση τους πρέπει να είναι αποκλειστικά βοηθητική, δηλαδή να τοποθετούνται π.χ. σε τρέιλερ. Γι’ αυτό άλλωστε πρέπει να έχουν στα καταστήματά τους και σε εμφανές σημείο πινακίδα που να αναγράφει «προσοχή, αυτές οι πινακίδες δεν κάνουν για βασική κυκλοφορία αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας».
Από την άλλη βέβαια τη διαφορά μεταξύ μιας κανονικής και μιας πινακίδας αυτού του τύπου την καταλαβαίνεις όχι με την πρώτη αλλά με τη δεύτερη και την τρίτη ματιά, αν την καταλάβεις… Κι από τη στιγμή που και η κυκλοφορία των τρέιλερ όπου υποτίθεται πως κυρίως τοποθετούνται υπάγεται ή οφείλει τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά να υπάγεται σε κάποιους κανόνες μήπως πρέπει να αλλάξει κάτι και σε αυτόν τον τομέα;
Γιάννης Σκουφής