Οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων χάνουν έδαφος στην Ευρώπη μετά την επιβολή δασμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνοντας το κόστος εισαγωγής έως και 35%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων να καταλάβουν μόλις το 7,4% της ευρωπαϊκής αγοράς EV τον Νοέμβριο του 2024, το χαμηλότερο μερίδιο από τον Μάρτιο.
Οι δασμοί, που εφαρμόστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, ακολούθησαν έρευνα της ΕΕ που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας έδιναν αθέμιτο πλεονέκτημα στη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων της.
Με τις νέες επιβαρύνσεις να προστίθενται σε έναν υφιστάμενο δασμό 10%, κατασκευαστές όπως η MG της SAIC έχουν πληγεί ιδιαίτερα.
Η MG, που κάποτε ήταν η μάρκα με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Ευρώπη, είδε τα στοιχεία των ταξινομήσεών της να καταρρέουν κατά 58% σε σχέση με πέρυσι τον Νοέμβριο.
Αντίθετα, η BYD έχει αναδειχθεί σε μια αυξανόμενη δύναμη, διπλασιάζοντας τις ευρωπαϊκές ταξινομήσεις της τον Νοέμβριο σε σχεδόν 4.800 οχήματα.
Οι δασμοί ώθησαν τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές τους. Ορισμένοι επιδιώκουν την τοπική παραγωγή για να παρακάμψουν τους εισαγωγικούς δασμούς.
Η BYD σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσιο στην Ουγγαρία, ενώ η Chery έχει ξεκινήσει την παραγωγή στην Ισπανία και διερευνά περαιτέρω επέκταση στην Ιταλία.
Η εμπορική διαμάχη αντανακλά επίσης ευρύτερες τάσεις προστατευτισμού, καθώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ στοχεύουν στην προστασία των τοπικών αυτοκινητοβιομηχανιών κατά τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Παρόλο που οι δασμοί εμπόδισαν την προώθηση της Κίνας στην αγορά, ο αντίκτυπος ήταν λιγότερο σοβαρός από ό,τι αναμενόταν, με τις κινεζικές μάρκες να διατηρούν την ανάπτυξη σε αγορές εκτός ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
