Σύνδεση

Featured

JAGUAR: ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΡΟΗΣ

Mind Sense ονομάζεται η νέα τεχνολογία ασφαλείας που εξελίσσει η Jaguar και η οποία μέσω της επαφής των χεριών του οδηγού με το τιμόνι ελέγχει την εγκεφαλική του ροή. Με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού εντοπίζονται τιμές οι οποίες αποτελούν ενδείξεις που εγκυμονούν κινδύνους.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει 4 ή και περισσότερες εγκεφαλικές ροές διαφορετικών συχνοτήτων, ενώ το κατάλληλο λογισμικό μπορεί π.χ. να εντοπίσει την έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής από την πλευρά του οδηγού.

JAGUAR0-MIND-SENSE-2

Το σύστημα για την ώρα δοκιμάζεται με τη βοήθεια εθελοντών, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και έλεγχος της υγείας του οδηγού, με την προσθήκη ενός αισθητήρα στο κάθισμα μιας XJ. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας παρακολουθεί την καρδιακή συχνότητα και την αναπνοή του οδηγού, ενώ τα δεδομένα που συλλέγονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση αυτόνομης οδήγησης. Κι αυτό για να είναι σίγουρο πως ο οδηγός και προσέχει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο.

JAGUAR0-MIND-SENSE-3

Μια 3η τεχνολογία με την οποία ασχολείται η Jaguar είναι αυτή του «σκεπτόμενου» συστήματος infotainment, που στόχο έχει να ελαχιστοποιήσει τη διάρκεια της οπτικής επαφής με την οθόνη και να μειώσει τον κίνδυνο. Για το σκοπό αυτό μια κάμερα παρακολουθεί τα χέρια του οδηγού, ενώ το σύστημα αναλύει τις κινήσεις και εντοπίζει τη λειτουργία που θέλει να εκτελέσει ο οδηγός. Με  τρόπο αυτό δεν χρειάζεται καν να ακουμπήσει την οθόνη ή να πατήσει κάποιο πλήκτρο, ενώ υπάρχει και δυνατότητα επιβεβαίωσης μέσω της άσκησης ελαφράς πίεσης.

Γιάννης Σκουφής

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πόσο κοστίζει το νέο Nissan Qashqai;

Featured

Η νέα BMW σειρά 1 έχει αλλάξει αισθητά!

BMW

Πόσο κοστίζει η νέα BMW Σειρά 1 στην Ελλάδα;

BMW

Διέρρευσε η νέα BMW X3

BMW