Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να έχουν το χαρακτήρα των πιονέρων της σύγχρονης αυτοκίνησης, κάτι βέβαια που ισχύει και για τις εταιρείες που τα κατασκευάζουν, μεταξύ των οποίων είναι και η Tesla, αλλά από οικονομικής άποψης δεν παύουν να ακολουθούν τους γενικούς κανόνες.
Και αυτό είναι ένα δεδομένο που σαφώς και δεν τα ευνοεί, μιας και από τη μια πλευρά είναι τεχνολογικά προηγμένα άρα και ακριβά στην κατασκευή τους και από την άλλη τα νούμερα των πωλήσεών τους είναι ακόμα μικρά. Ταυτόχρονα ενώ ένα συμβατικό μοντέλο στον κύκλο ζωής του ανανεώνεται μια φορά και κατά τα άλλα πωλείται χωρίς αλλαγές, επομένως και χωρίς επιπλέον κόστος, με τα ηλεκτρικά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κι αυτό γιατί πρέπει να αναβαθμίζονται και να εξελίσσονται συνεχώς, προκειμένου να βελτιωθούν σε τομείς όπως η αυτονομία.
Φυσικά και το τελευταίο δεν είναι χωρίς κόστος, με αποτέλεσμα συνολικά και σε κάθε αυτοκίνητο που πουλά η Tesla, να χάνει το ποσό των 4.000 δολαρίων, γεγονός που της προκαλεί οικονομική αιμορραγία.
Το να υπάρχει μοντέλο ή μοντέλα που δεν είναι κερδοφόρα είναι κάτι το συνηθισμένο στις αυτοκινητοβιομηχανίες, όμως η χασούρα καλύπτεται από τα κέρδη άλλων επιτυχημένων της γκάμας. Στην Tesla αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συμβαίνει, ενώ τα διαθέσιμα κεφάλαιά της συρρικνώνονται συνεχώς λόγω της εξέλιξης τόσο του SUV της, του Model X που έχει καθυστερήσει σημαντικά και το λανσάρισμά του θα κοστίσει 1,5 δις δολάρια, όσο και του νέου μικρο- μεσαίου Model 3.
Το οποίο θα διατίθεται γύρω στις 35.000 δολάρια, ενώ αν ευοδωθούν οι προβλέψεις της εταιρείας οι πωλήσεις του το 2020 θα έχουν φτάσει τις 500.000 μονάδες. Νούμερο που θα επιτρέψει κάποια οικονομία κλίμακας και θα εξασφαλίσει στην Tesla την (οικονομική) ανάσα που τόσο δείχνει να χρειάζεται. Για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα…
Γιάννης Σκουφής
