Οι Honda και Nissan αποφάσισαν να διακόψουν τις συνομιλίες για τη δημιουργία ενός κοινού ομίλου, επικαλούμενες διαφωνίες στη μετοχική δομή, αν και δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε στρατηγικούς τομείς. Η ακύρωση της συγχώνευσης, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει τον τρίτο μεγαλύτερο αυτοκινητιστικό όμιλο στον κόσμο, σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση για τις δύο ιαπωνικές εταιρείες, καθώς αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από την Κίνα στην εποχή των ηλεκτρικών και συνδεδεμένων οχημάτων.
Παρότι η πλήρης συγχώνευση δεν προχωρά, οι Honda, Nissan και Mitsubishi θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε τομείς όπως η ηλεκτροκίνηση και οι έξυπνες τεχνολογίες.
Οι αρχικές συνομιλίες ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2024, με σχέδια για τη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας συμμετοχών που θα ολοκληρωνόταν τον Αύγουστο του 2026. Ωστόσο, διαφωνίες σχετικά με τον έλεγχο της τελευταίας οδήγησαν τελικά σε ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Η Honda πρότεινε να καταστεί η Nissan θυγατρική της μέσω ανταλλαγής μετοχών, μια κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη Nissan, οδηγώντας την στις 5 Φεβρουαρίου να αποχωρήσει από τις συνομιλίες.
Η συγχώνευση είχε στόχο τη δημιουργία μιας ισχυρότερης ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας με ετήσιο τζίρο άνω των 190 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη που θα έφταναν τα 19 δισ. ευρώ. Αυτή η στρατηγική απόφαση προέκυψε ως απάντηση στην αυξανόμενη πίεση από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BYD, η οποία το 2024 ξεπέρασε σε πωλήσεις τόσο τη Honda όσο και τη Nissan, φτάνοντας τα 4,27 εκατ. αυτοκίνητα.
Αναλυτές είχαν εκφράσει αμφιβολίες για τα οφέλη της συγχώνευσης, επισημαίνοντας τις διαφορές στην εταιρική κουλτούρα των δύο εταιρειών. Η Nissan έχει μακρά ιστορία συνεργασιών, όπως αυτή με τη Renault, ενώ η Honda έχει διατηρήσει πιο ανεξάρτητο χαρακτήρα.
Αν η συγχώνευση είχε προχωρήσει, το νέο σχήμα θα είχε συνολικές πωλήσεις ύψους 8 εκατομμυρίων αυτοκινήτων ετησίως, ξεπερνώντας έτσι τον όμιλο της Hyundai και κατακτώντας την 3η θέση παγκοσμίως.
Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, η Nissan συνεχίζει τη συνεργασία της με τη Renault, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το 15% των μετοχών της. Ταυτόχρονα ο όμιλος Foxconn που εδρεύει στην Ταϊβάν και κατασκευάζει μεταξύ άλλων τα προϊόντα της Apple έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για πιθανή συνεργασία, αν και χωρίς πρόθεση εξαγοράς μεριδίου στη Nissan.
