Σύνδεση

Featured

Η VOLVO ETOIMAZEI TA AYTONOMA… ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΙΚΑ (VIDEO)

Αν στα επιβατικά αυτοκίνητα η αυτόνομη οδήγηση συζητιέται έντονα τα τελευταία δυο-τρία χρόνια, στα βαρέα οχήματα οι εξελίξεις έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο, καθώς ο τρόπος που κινούνται τα φορτηγά και λεωφορεία είναι πιο ξεκάθαρος και οι διαδρομές τους πολύ πιο συγκεκριμένες.

Έτσι η Volvo Truck προχώρησε ένα ακόμα βήμα πιο πέρα, παρουσιάζοντας το πρώτο αυτόνομο σκουπιδιάρικο. Όπως βλέπουμε στο βίντεο η Volvo συνεργάστηκε με μία Σουηδική εταιρία διαχείρισης σκουπιδιών, την Renova με στόχο να δημιουργήσουν ένα φορτηγό το οποίο θα κάνει την αποκομιδή των απορριμάτων με την μικρότερη δυνατή συμμετοχή του οδηγού του.

volvo-autonomous-garbage-truck (3)

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: την πρώτη φορά που θα μπει το φορτηγό σε μία διαδρομή, χαρτογραφεί την πορεία του μέσω του GPS και σκανάρει όλη την περιοχή. Έτσι την επόμενη φορά που θα ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο γνωρίζει ακριβώς ποιο είναι το δρομολόγιό του και που βρίσκονται οι κάδοι.

Με την ενεργοποίηση του αυτόνομου συστήματος ο οδηγός μπορεί να βρίσκεται εκτός του οχήματος και να προχωρά μέχρι τον επόμενο κάδο. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η παραγωγικότητα, καθώς ο οδηγός δεν χρειάζεται να μπαίνει και να βγαίνει στο όχημα.

volvo-autonomous-garbage-truck (4)

Η ασφάλεια επίσης είναι αισθητά βελτιωμένη, αφού τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης εντοπίζουν τυχόν εμπόδια ή ανθρώπους και παιδιά (κάτι που μπορεί να διαφύγει του οδηγού λόγω των τυφλών σημείων). Η Volvo υποστηρίζει επίσης ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μειώνει την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές ρύπων καθώς το φορτηγό χάρη στο αυτόνομο σύστημα είναι τόσο έξυπνο ώστε να βελτιώνει τις αλλαγές ταχυτήτων αλλά και να διατηρεί την ταχύτητα στα βέλτιστα επίπεδα.

volvo-autonomous-garbage-truck (1)

Οι προβληματισμοί που προκύπτουν για τις θέσεις εργασίας είναι προφανείς (και όχι μόνο στην Ελλάδα και την κυριαρχία των ΟΤΑ και των συμβασιούχων πάσης φύσεως…), αν και η Volvo υποστηρίζει ότι το video δείχνει μία θεωρητική κατάσταση σε μία αραιοκατοικημένη περιοχή, ενώ σε πραγματικές συνθήκες σίγουρα θα απαιτείται το ήδη υπάρχον προσωπικό.

volvo-autonomous-garbage-truck (2)

Από την άλλη πλευρά, όλες αυτές οι εξελίξεις στην αυτόνομη τεχνολογία δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς καθώς πολλές εταιρίες στην Ευρώπη προσλαμβάνουν δεκάδες ανθρώπους για τις δοκιμές και την εξέλιξη αυτών των νέων συστημάτων. Η Ελλάδα βέβαια περί άλλων τυρβάζει και θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον η υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος στην χώρα μας όπου το κυνήγι του κάδου απορριμάτων (μακριά από εμάς και όπου να είναι…) αποτελεί εθνικό σπορ.

Παναγιώτης Τριτάρης

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Το νέο Nissan Qashqai είναι αναβαθμισμένο! (Video)

Featured

Η νέα BMW σειρά 1 έχει αλλάξει αισθητά!

BMW

Πόσα χιλιόμετρα θα μπορέσετε να κάνετε με λαμπάκι για το καύσιμο;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Mercedes θέλει να επιστρέψει στις κλασικές γραμμές

Mercedes-Benz