Τον Δεκέμβριο του 2024, Nissan και Honda υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό μια ενδεχόμενη συγχώνευση.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν και έληξαν επίσημα τον Φεβρουάριο του 2025, καθώς η Nissan δεν επιθυμούσε να καταστεί θυγατρική της Honda.
Αν και συνεχίζουν να συνεργάζονται σε τεχνολογίες εξηλεκτρισμού και λογισμικού, η πλήρης συγχώνευση εγκαταλείφθηκε.
Μετά το αδιέξοδο, ήρθε στο φως δημοσίευμα της Mainichi Shimbun που αποκαλύπτει πως η Toyota φέρεται να προσέγγισε τη Nissan για πιθανή συνεργασία.
Η Nissan δεν σχολίασε, ενώ η Toyota ανέφερε ότι εξετάζει την αναφορά. Παρά την άρνηση συγχώνευσης από τον πρόεδρό της, η Toyota ήδη κατέχει μετοχικά ποσοστά σε Subaru (20%), Mazda (5,1%), Suzuki (4,9%) και Isuzu (5,9%).
Ο Toyoda είχε επικρίνει τη συμφωνία Nissan–Honda για την έλλειψη συγκεκριμένων προϊόντων, μιλώντας για “λέξεις-κλειδιά χωρίς ουσία”.
Η Nissan, μετά τη ρήξη, στράφηκε σε συνεργασίες με Renault, Mitsubishi και Dongfeng, ενώ παρουσίασε σχέδιο ανασυγκρότησης με 20.000 απολύσεις, κλείσιμο επτά εργοστασίων και περικοπές στην έρευνα και ανάπτυξη.
Ο πρώην CEO Κάρλος Γκοσν χαρακτήρισε τη συγχώνευση ως «καμουφλαρισμένη εξαγορά» και τη Nissan ως «σε απελπιστική κατάσταση».
Παρόλο που το deal με τη Honda χάλασε, οι δύο πλευρές συνεχίζουν να συζητούν για κοινή εξέλιξη στην “ευφυή κινητικότητα”.
