Είναι κάτι που λίγο πολύ όλοι υποψιαζόμαστε, όμως όταν το ακούς από τα πιο επίσημα χείλη αποκτά άλλη αξία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Jim Farley, προειδοποιεί ότι η Κίνα είναι τουλάχιστον μια δεκαετία μπροστά από τις ΗΠΑ στην τεχνολογία μπαταριών EV, καθιστώντας την πρόσβαση στην κινεζική πνευματική ιδιοκτησία ζωτικής σημασίας για τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Ο Farley υποστηρίζει ότι όπως ακριβώς η Κίνα κάποτε στηριζόταν στη δυτική τεχνολογία, έτσι και οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει τώρα να αξιοποιήσουν την κινεζική τεχνογνωσία στις μπαταρίες για να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ford ενεργεί ήδη βάσει αυτής της στρατηγικής. Το επερχόμενο BlueOval Battery Park της, το οποίο πρόκειται να ανοίξει το 2026, θα παράγει μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP) χρησιμοποιώντας τεχνολογία από την κινεζική CATL.
Κατά ειρωνεία της τύχης, η χημεία των LFP εξελίχθηκε αρχικά στις ΗΠΑ, αλλά αργότερα αποκτήθηκε από κινεζικές εταιρείες μετά την πτώχευση της A123 Systems, μιας αμερικανικής νεοσύστατης εταιρείας μπαταριών.
Τώρα, η Κίνα κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, ελέγχοντας το 83% της αγοράς.
Ενώ οι δασμοί των ΗΠΑ περιορίζουν επί του παρόντος τον κινεζικό ανταγωνισμό των EV, η Ford αγωνίζεται να αναπτύξει ένα προσιτό ηλεκτρικό κάτω των 30.000 δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις κινεζικές μάρκες που ήδη επεκτείνονται παγκοσμίως.
Ωστόσο, αυτοί οι δασμοί αυξάνουν επίσης το κόστος για τα μοντέλα της Ford που κατασκευάζονται στην Κίνα, όπως το Lincoln Nautilus.
Ο Farley πιστεύει ότι η εξασφάλιση της κινεζικής πνευματικής ιδιοκτησίας των μπαταριών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και τον ανταγωνισμό στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά EV.
