Όσο προχωρούμε στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, τόσο ανακύπτουν και νέες προκλήσεις στις εταιρίες. Όπως για παράδειγμα στα τμήματα σχεδιασμού, τα οποία πρέπει να βρουν λύσεις για το πως και που θα τοποθετήσουν τις μπαταρίες.
Για τους σχεδιαστές της BMW η επόμενη πρόκληση είναι να σχεδιάσουν διαφορετικές μπαταρίες για κάθε μοντέλο που θα παράγουν. Με άλλα λόγια, οι μπαταρίες για ένα κουπέ θα πρέπει να έχουν μικρό ύψος έτσι ώστε να διατηρείται το κέντρο βάρους χαμηλά, ενώ σε ένα SUV θα μπορεί να υπάρχει μία διαφορετική σχεδίαση με στόχο μία καλύτερη κατανομή εμπρός πίσω. Παράλληλα, οι διαφορετικές μπαταρίες θα επιτρέπουν και μεγαλύτερη ευελιξία στον σχεδιασμό των αμαξωμάτων, ανάλογα την κατηγορία.
Η ΒΜW δεν σχεδιάζει να παράγει μπαταρίες η ίδια, αλλά ήδη έχει δημιουργήσει ένα δικό της κέντρο έρευνας και εξέλιξης μπαταριών, όπου σχεδιάζει μπαταρίες και εξελίσσει το ανάλογο software. Η εταιρία θέλει να έχει αυτού του είδους τις διαφορετικού μεγέθους μπαταρίες έτοιμες μέχρι το 2021, όταν και θα παρουσιαστεί η ηλεκτροκίνητη ναυαρχίδα της, το i9, το οποίο θα παράγεται στο εργοστάσιο της BMW στο Dingolfing στην Γερμανία.
Το 2021 η BMW θα προχωρήσει στην παρουσίαση και άλλων ηλεκτρικών μοντέλων, βασισμένα σε δύο νέες πλατφόρμες, την FAAR για μπροστοκίνητα και τετρακίνητα μοντέλα, καθώς και μία μετεξέλιξη της ήδη υπάρχουσας CLAR για τα πισωκίνητα μοντέλα της. Οι νέες πλατφόρμες θα μπορούν να ενσωματώσουν τρεις διαφορετικές συστοιχίες μπαταριών, από 60 kWh έως και 120 kWh, παρέχοντας αυτονομίες από τα 450 έως και πάνω από τα 700 χιλιόμετρα με μία φόρτιση.
Παναγιώτης Τριτάρης
