Η ADAC μπορεί να έχει βρεθεί το τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα για τους στημένους διαγωνισμούς, αλλά από την άλλη συνεχίζει το έργο της, το οποίο περιλαμβάνει και crash test. Αυτή τη φορά λοιπόν η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου, που είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, έβαλε στο μικροσκόπιο τέσσερα κάμπριο, στην πιο σκληρή δοκιμασία για αυτά, που είναι φυσικά η ανατροπή, με ζητούμενο το πόσο προστατεύονται οι επιβάτες απουσία της οροφής.
Το καλύτερο αποτέλεσμα μεταξύ των τεσσάρων μικρών- μεσαίων κάμπριο το πέτυχε, όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα κατάταξης που ακολουθεί με κλιμάκωση από το 1 (άριστα) έως το 6, το Opel Cascada –το πιο καινούργιο από τα τέσσερα- που προστάτευσε απόλυτα ικανοποιητικά τους επιβάτες του. Τόσο τους δύο που κάθονταν μπροστά όσο και τους άλλους δύο στο πίσω κάθισμα.
Καλά προστατευμένοι ήταν οι πίσω επιβάτες και του Renault Megane CC, το οποίο έχασε πόντους λόγω της πιο υψηλής επιβάρυνσης για τα κεφάλια οδηγού- συνοδηγού, που δεν απέφυγαν την επαφή με το δρόμο.
Ακόμα πιο έντονη επαφή με την άσφαλτο είχαν τα κεφάλια οδηγού- συνοδηγού στο Peugeot 308 CC, κυρίως γιατί οι εντατήρες των ζωνών ασφαλείας δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά. Τη συνολική εικόνα έσωσε η καλή προστασία που απολαμβάνουν όσοι κάθονται πίσω –οι οποίοι όταν το αυτοκίνητο κινείται με κατεβασμένη την οροφή είναι οι ριγμένοι της υπόθεσης, καθώς σε αυτούς σκάει ο αέρος, ενώ ταυτόχρονα παίζουν το ρόλο του ανεμοθραύστη για όσους κάθονται μπροστά.
Τη χαμηλότερη επίδοση μεταξύ των τεσσάρων ανοιχτών μοντέλων την πέτυχε το Golf Cabriolet, καθώς η εμπρός κολώνα μαζί με το πλαίσιο του παρμπρίζ παραμορφώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο και περιορίσαν το χώρο επιβίωσης. Παράλληλα και εδώ οι εντατήρες δεν λειτούργησαν σωστά με αποτέλεσμα τα κεφάλια οδηγού και συνοδηγού να χτυπήσουν με δύναμη στην άσφαλτο. Το ίδιο έγινε και με το κεφάλι ενός από τους πίσω επιβάτες.
Το γενικό συμπέρασμα από το crash test των τεσσάρων κάμπριο –πλην του Cascada τα άλλα τρία έχουν κάμποσα χρόνια στην πλάτη τους, με το ανοιχτό Golf π.χ. να βασίζεται στην 5η γενιά- είναι ότι υπάρχουν ακόμα πολλές δυνατότητες βελτίωσης. Στην ακαμψία και την αντοχή που έχουν οι εμπρός κολώνες και το πλαίσιο των παρμπρίζ, καθώς και στους αισθητήρες που προκαλούν την ενεργοποίηση των εντατήρων για τις ζώνες ασφαλείας, οι οποίοι θα πρέπει να υπάρχουν για όλες τις θέσεις.
Μέχρι να γίνουν όλα αυτά καλό είναι οδηγός και συνοδηγός των κάμπριο να κάθονται όσο το δυνατόν πιο χαμηλά ρυθμίζοντας ανάλογα τα καθίσματά τους, προκειμένου να αυξήσουν το περιθώριο που έχουν ως προς το ύψος και να αποφεύγουν να μετακινούνται με ανοιχτά μοντέλα στα οποία το κεφάλι τους, λόγω σωματικής διάπλασης, βγαίνει πάνω από το πλαίσιο του παρμπρίζ.
Γιάννης Σκουφής