Σύνδεση

Featured

Continental TechShow 2019: οι τεχνολογίες του μέλλοντος για αυτόνομη οδήγηση, ηλεκτροκίνηση και συνδεσιμότητα

Η Continental μπορεί να είναι ευρέως γνωστή για τα κορυφαία ελαστικά της αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μεγαλύτερη ασφάλεια χάρη στην αυτόνομη κίνηση, πιο «καθαρές» μετακινήσεις με ηλεκτροκίνηση, έξυπνη συνδεσιμότητα για όλους. Αυτοί είναι οι τρείς βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζεται το μέλλον της αυτοκίνησης και στο οποίο η Continental συμμετέχει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό εξελίσσοντας νέα συστήματα και τεχνολογίες που προσφέρονται ήδη ή που θα δούμε στα επόμενα χρόνια. Με το σύνθημα «Mobility is the Heartbeat of Life» η γερμανική εταιρία έχει επενδύσει από πέρυσι πάνω από τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την έρευνα και εξέλιξη της επόμενης γενιάς κινητικότητας.

Το φετινό TechShow έγινε κοντά στο Ανόβερο και σε μία ειδικά διαμορφωμένη πίστα δοκιμών της ADAC (της γερμανικής λέσχης αυτοκινήτου).

O εξηλεκτρισμός και η υβριδοποίηση περιλαμβάνεται στα άμεσα πλάνα των κατασκευαστών και για αυτό θα βλέπουμε όλο και περισσότερα μοντέλα με νέας γενιάς υβριδικά συστήματα 48 Volt. Μέχρι τώρα έχουμε δει αυτά με ιμάντα και μετάδοση μίζας- γεννήτριας (όπως στο Renault Scenic, στο VW Golf κ.α.) ή ενσωματωμένο στο βολάν (όπως στις Mercedes EQ Boost). Η Continental έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και έχει κατασκευάσει ένα νέας γενιάς υβριδικό σύστημα 48V με ισχύ 30 kW για μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου και εφαρμογή σε μικρότερα αυτοκίνητα. Το νέο σύστημα ξεπερνά τη λειτουργία ενός απλού mild hybrid αφού θα επιτρέπει περιστασιακά μηδενικών ρύπων ηλεκτροκίνηση σε ταχύτητες έως περίπου 90 χλμ. /ώρα. Μία πρώτη εφαρμογή είδαμε από κοντά σε ένα Ford Focus με τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα. Το όλο σύστημα μας παραπέμπει στο E-Tech που παρουσίασε η Renault με το νέο Clio.

Παράλληλα η Continental έχει εξελίξει έναν υγρόψυκτο ηλεκτρικό άξονα πάνω στον οποίο ενσωματώνονται ο ηλεκτροκινητήρας, η μετάδοση, τα ηλεκτρονικά ισχύος και η μονάδα ελέγχου. Το ενιαίο σύνολο 3ης γενιάς περιορίζει σημαντικά τον όγκο, το βάρος -έως 20 κιλά πιο ελαφρύ σε σχέση με μία συμβατική διάταξη, συνολικά κάτω από τα 80 κιλά- και τις καλωδιώσεις σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Θα προσφέρεται σε δυο εκδόσεις ισχύος με 120 kW ή 150 kW. Ήδη η Continental προμηθεύει διάφορους κατασκευαστές με ηλεκτρικά μοτέρ και ηλεκτρονικά ισχύος (π.χ. όπως στην Jaguar i-Pace που δοκιμάσαμε στην πίστα). Μία από τις πρώτες πειραματικές εφαρμογές ήταν το αυτοκινητάκι της γερμανικής start-up Sono, με το Sion να έχει και ηλιακά πάνελ στο αμάξωμα για την βελτίωση της αυτονομίας του έως 35 χλμ. την ημέρα (με πλήρη ηλιοφάνεια).

Πολύ σημαντική για την εξέλιξη των συστημάτων υποβοήθησης και της αυτόνομης οδήγησης θα είναι οι νέες εφαρμογές σε δίκτυο 5G για ταχύτερη μεταφορά δεδομένων. Στο πλαίσιο της τεχνολογίας V2V ή V2X (όχημα προς όχημα ή όχημα προς cloud), δοκιμάσαμε το προνοητικό σύστημα ευστάθειας ESC σε μία Alfa Romeo Giulia. Μία προπορευόμενη Mercedes περνά από ένα βρεγμένο σημείο με υψηλή επικινδυνότητα υδρολίσθησης και μεταφέρει δεδομένα στο cloud. Από εκεί τα λαμβάνει η Giulia που ακολουθεί και προετοιμάζει τα ηλεκτρονικά για πιο άμεσο και βέλτιστο έλεγχο του αυτοκινήτου. Το PreviewESC χρησιμοποιεί κάμερα 77 gigahertz και θα είναι έτοιμο απέναντι στα νέα κριτήρια που θα θέσε ο Euro NCAP από το 2022.

Ακόμη μακρύτερα μας πάει το αυτόνομο (επιπέδου 5) λεωφορειάκι EZ10 (που βασίζεται στο πρωτότυπο Cube) που κατασκεύασε η γαλλική EasyMile σε συνεργασία με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό της Continental. Συνολικά υπάρχουν επτά ραντάρ με εμβέλεια έως 200 μέτρα που ελέγχουν συνεχώς τον περιβάλλοντα χώρο για απρόσκοπτη κίνηση σε μεγάλα αστικά κέντρα. Κάποια στιγμή από τα κέντρα των πόλεων θα κυκλοφορούν ηλεκτρικά οχήματα, ρομπό-ταξί και ατομικά μέσα μηδενικών ρύπων καθώς και μαζικά μέσα μεταφοράς με αυτόνομη τεχνολογία προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Ήδη τρέχουν πιλοτικά προγράμματα σε πόλεις της Βορείου Αμερικής και της Ασίας, με υποδομές και δρόμους που ελέγχονται πλήρως από κάμερες (που δεν αποθηκεύουν δεδομένα αλλά μόνο για έλεγχο) και ραντάρ για βέλτιστη διαχείριση των φαναριών και ομαλότερη ροή της κυκλοφορίας. 

Η Continental εξελίσσει και διάφορες τεχνολογίες για το εσωτερικό των αυτοκινήτων όπως νέας γενιάς φωνητικό έλεγχο με τεχνητή νοημοσύνη, νέες τρισδιάστατες οθόνες, κρύσταλλα στα παράθυρα που σκουραίνουν αυτόματα για περιορισμό της ακτινοβολίας στο εσωτερικό και εξοικονόμηση ενέργειας από την μικρότερη συμμετοχή του κλιματισμού (Intelligent Glass Control solution). Η γερμανική εταιρία εξελίσσει βιομετρικούς αλγόριθμους που θα συνδυάζονται με κάμερες και αισθητήρες αναγνώρισης προσώπου και εύκολης πρόσβασης, ενώ θεωρεί πως από την επόμενη δεκαετία θα υπάρξει ένα πρωτόγνωρο τεχνολογικό booming κάνοντας μια εκτενή ανάλυση στο Blockchain (αφορά καταχωρήσεις οικονομικών συναλλαγών σε δημόσια κατάστιχα δημιουργώντας blocks και αλυσίδες) και τη σχέση του και με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Γνωρίζατε πως η συντήρηση μήλων στην Γερμανία την άνοιξη μπορεί να έχει υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας από ότι η μεταφορά τους από τη Νέα Ζηλανδία; Όλα είναι θέμα σωστής διαχείρισης, όπως εξήγησαν εκπρόσωποι της Continental γύρω από την παραγωγή του αυτοκινήτου, τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα πρόωσης κ.α. Μάλιστα παρουσίασαν ένα Super Clean εξηλεκτρισμό diesel με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ρύπων, ενώ έγινε λόγος και για το υψηλό footprint των ηλεκτρικών, εκτός και αν παράγονται με 100% ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Πολύ εντυπωσιακό ήταν και το ContiAdapt, ένα πρωτότυπο ελαστικό που προσαρμόζει την πίεση του αέρα (σε εύρος 0-3,5 bar) και την προφίλ πρόσφυσης συνεχώς και ανάλογα με την ποιότητα του οδοστρώματος. Τέλος οι άνθρωποι της Continental μας επιφύλασσαν και ένα απολαυστικό Drift Challenge διάλλειμα (στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να το δείτε μετά το 10ο λεπτό) όπου ο υπογράφων κατάφερε να συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην πανευρωπαϊκή δημοσιογραφική παρουσίαση.

[ngg src=”galleries” ids=”4779″ display=”basic_thumbnail”]

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτό είναι το καινούργιο Lancia Ypsilon!

Featured

Πόσο κοστίζει το νέο Honda CR-V στην Ελλάδα;

Honda

Αυτή είναι η ανανεωμένη Skoda Octavia

Featured

To νέο Ford Puma είναι ακόμα καλύτερο

Featured