Σύνδεση

BMW

MERCEDES C180 vs BMW 316i: ΜΑΧΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ

Μάχη στη βάση και όχι για τη βάση, καθώς και τα δύο μεσαία μοντέλα της δοκιμής μας κινούνται σαφώς πολύ πάνω από αυτήν. Σε όλους τους τομείς, της τιμής συμπεριλαμβανομένης, ενώ το θέμα εδώ είναι καταρχήν αν πρέπει να κάνει κανείς συμβιβασμούς και στη συνέχεια ποιο από τα δύο είναι η καλύτερη επιλογή.

Ξεκινώντας από το πρώτο η απάντηση είναι όχι, μιας και η 316i έχει πάψει, όπως έχουμε γράψει και στη δοκιμή της, από την τελευταία της γενιά να αποτελεί λύση ανάγκης και επιβεβλημένης (λόγω κυβικών) λογικής. Δεν την χωρίζει το χάος από την αμέσως επόμενη εκδοχή της 3άρας, ενώ ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τη βασική C-Class, τη C180.

Η θετική αυτή εξέλιξη είναι μια καλοδεχούμενη, παράπλευρη συνέπεια της τάσης του downsizing, μιας και η επιβεβλημένη χρήση turbo έκανε και τα βασικά σύνολα των premium μοντέλων κάτι παραπάνω από αξιοπρεπή. Και λογικά με βάση την ελληνική φορο-λογική, μιας και τα 1.600 κυβικά τους διαθέτουν «ασυλία».

Συμβιβασμοί ουσίας λοιπόν δεν πρέπει να γίνουν, ενώ από κει και πέρα θα πρέπει να σημειώσουμε πως και οι δύο εταιρείες αρχίζουν πλέον να ποντάρουν με μεγαλύτερη έμφαση στα παραδοσιακά τους γνωρίσματα, αφήνοντας κατά μέρος τη σύγκλιση των χαρακτήρων και των χαρακτηριστικών των μεσαίων μοντέλων τους στην οποία είχαν επιδοθεί.

Έτσι λοιπόν στη νέα CClass τονίζεται πιο πολύ ο χαρακτήρας λιμουζίνας, χρησιμοποιώντας και αισθητικά στοιχεία από την top SClass, ενώ μέσα στις προθέσεις αυτής της επιλογής ήταν σαφώς και ο διαχωρισμός από την πιο νεανική και επί της ουσίας μια κατηγορία κάτω, προσθιοκίνητη CLA.

Η CClass κάνει με την πρώτη ματιά σαφές πως πρόκειται για μια κλασική Mercedes με ένα σύγχρονο και μοντέρνο σχήμα, που από πλευράς αισθητικής έχει κάνει άλμα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά της.

Άλμα, πιο μικρό έχει γίνει και στις διαστάσεις της, μιας και το μήκος της αυξήθηκε κατά 90 χιλιοστά φλερτάροντας με τα 4,70 μέτρα, ενώ το μεταξόνιο μεγάλωσε αντίστοιχα κατά 80 χιλιοστά, φτάνοντας τα 2.840 και εξασφαλίζοντας άνετους χώρους στο εσωτερικό. Και ένα μεγάλο πορτμπαγκάζ 480 λίτρων.

Ακριβώς 480 λίτρα είναι και η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ της BMW, που υπολείπεται ελαφρώς στο μεταξόνιο αλλά και στο ολικό μήκος, αλλά χωρίς επιπτώσεις στους χώρους που αντιστοιχούν στους επιβάτες. Αν κάτι κάνει την 3άρα να δείχνει ελαφρώς πιο στενάχωρη τότε αυτό είναι το πιο τονισμένο τούνελ της μετάδοσης, κάτι που όμως δεν την εμποδίζει να παίξει πολύ καλά τον οικογενειακό της ρόλο, ειδικά αν οι επιβαίνοντες είναι μόνο τέσσερις.

Από πλευράς εικόνας η 3άρα, που έχει ήδη 3 χρόνια στην πλάτη της και σύντομα θα υποβληθεί σε μικρής έκτασης αισθητική ανανέωση, αποτελεί εξέλιξη του επιτυχημένου εδώ και χρόνια σχήματος. Γεγονός που κάνει τη C-Class να κλέβει τα βλέμματα και τις εντυπώσεις, καθώς όπως είπαμε διαφέρει πολύ από την προκάτοχό της και φαίνεται ιδιαίτερα μοντέρνα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον εσωτερικό της διάκοσμο, που δείχνει φρέσκος και σύγχρονος, πέρα από πολυτελής, τη στιγμή που η BMW παραμένει πιστή στα δικά της, γνωστά και ιδιαίτερα καλά πρότυπα, που έχουν φανατικούς οπαδούς. Άλλωστε στην premium κατηγορία που ανήκουν και τα δύο μοντέλα, όπου η συνολική ποιότητα, η πολυτελής προσέγγιση και η προσοχή στη λεπτομέρεια θεωρούνται εκ των ουκ άνευ, το προσωπικό γούστο και οι προτιμήσεις έχουν ιδιαίτερο ειδικό βάρος.

Κάποιους επιπλέον πόντους πάντως, τόσο σε ότι αφορά το στυλ αλλά και την αίσθηση άνεσης, η C180 τους κερδίζει όταν διαθέτει και αυτόματο κιβώτιο, ο επιλογέας του οποίου βρίσκεται, όπως και στις μεγαλύτερες λιμουζίνες της μάρκας, στην κολώνα του τιμονιού. Η θέση αυτή αποδεικνύεται και ιδιαίτερα πρακτική, ειδικά στις συνεχείς εναλλαγές μεταξύ 1ης και όπισθεν στις μανούβρες και το παρκάρισμα.

Η 316i από τη άλλη μπορεί να έχει συμβατικό επιλογέα, αλλά το 8άρι κιβώτιό της είναι αυτό που κλέβει τις εντυπώσεις, τόσο με την κλιμάκωσή του όσο και με την ταχύτητα των αλλαγών του. Αντίστοιχα το 7άρι της Mercedes δείχνει λίγο πιο νωθρό, συμβαδίζοντας με το στυλ λιμουζίνας.

Και με τα χαρακτηριστικά απόδοσης του τετρακύλινδρού της των 1.600 κυβικών, των 156 ίππων και των 250 Nm, που αποδίδονται εξαιρετικά χαμηλά, στις μόλις 1.200 σ.α.λ. Λογικά λοιπόν το σύνολο της C180 είναι ιδιαίτερα ελαστικό από χαμηλά, ενώ ανεβάζει πρόθυμα και χωρίς να δυσανασχετεί στροφές.

Στο στοιχείο του βρίσκεται στις μεσαίες στροφές, κάτι που σε γενικές γραμμές ισχύει και για τον αντίστοιχο τετρακύλινδρο της BMW, που χαμηλά φαίνεται να υπολείπεται ελαφρώς (220 Nm στις 1.350 σ.α.λ.), όμως ψηλά δείχνει πιο πρόθυμος. Από την άλλη όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος, κάτι που ισχύει και για το σύνολο της C-Class, να τον πιέσεις μέχρι εκεί.

Αν το κάνεις θα δεις και στις δύο περιπτώσεις την κατανάλωση να παίρνει την ανιούσα, ενώ αν αντίθετα συγκρατηθείς θα αποζημιωθείς με μέσες καταναλώσεις κάτω από τα 8 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα. Εδώ η C-Class αποδεικνύεται ελαφρώς πιο αποτελεσματική στη διαχείριση της αμόλυβδης –θετικό ρόλο παίζει και η εξαιρετική αεροδυναμική της- μιας και κατά μέσο όρο χρειάζεται 7,7 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα, έναντι 8,2 λίτρων της 316i. Η οποία εκπέμπει και 134 γραμμάρια CO2 το χιλιόμετρο, έναντι 126 της C180.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε πως η C-Class διαθέτει ως στάνταρ ένα ρεζερβουάρ καυσίμου μόλις 41 λίτρων, εκ των οποίων τα 7 είναι ρεζέρβα. Αυτό σημαίνει ότι το γνωστό κίτρινο λαμπάκι θα ανάβει, ειδικά αν κινείστε μέσα στην πόλη και κάνετε συνήθως μικρές διαδρομές, το πολύ κάθε 350 χιλιόμετρα. Οπότε, για να μην το μετανιώσετε στην πορεία, στην τυχόν παραγγελία σας μην ξεχάσετε από τη λίστα των εξτρά το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ.

Στο δρόμο, όπως είπαμε, η 316i προβάλει τον πιο σπορτίφ προσανατολισμό της, καθότι είναι άμεση και ακριβής στις αντιδράσεις της, με σφιχτή ανάρτηση που ελέγχει καλά τις κινήσεις του αμαξώματος και απορροφά τις πιο πολλές από τις ανωμαλίες των δρόμων, καθώς και ένα ακριβέστατο σύστημα διεύθυνσης.

Αυτό της C180 είναι λιγότερο ακριβές και άμεσο, ο προσανατολισμός εδώ είναι περισσότερο στην άνεση, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να δείχνει αποκομμένη και ράθυμη.

Συνολικά και τα δύο μοντέλα της συγκριτικής αυτής δοκιμής κινούνται σε πολύ ψηλά επίπεδα, από όποια πλευρά κι αν τα εξετάσεις. Αυτό που έχει κάποιο προβάδισμα –για άλλη μια φορά σημειώνουμε πως τα προσωπικά γούστα και οι προτιμήσεις παίζουν εδώ καθοριστικό ρόλο- είναι η πρόταση της Mercedes, αφενός γιατί αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με την προκατοχό της, ενώ σε σχέση με τη BMW τα 2,5 χρόνια που τις χωρίζουν γίνονται αντιληπτά στα σημεία. Η διαφορά ενδεχόμενα θα μειωθεί με τη ανανέωσή της, οπότε μένει να δούμε πόσο, ενώ σαφώς και αμβλύνεται λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές αγοράς. Που για την 316i διαμορφώνονται στις 28.270 ευρώ με απόσυρση (29.700 χωρίς) και για τη C180 στις 31.920 ευρώ (33.350 χωρίς απόσυρση).

Γιάννης Σκουφής

BMW 316i auto  Mercedes C180 auto                                             
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ): 4.624×1.811×1.429 χιλ.  4.686×1.810×1.442 χιλ.
Μεταξόνιο: 2.810 χιλ.  2.840 χιλ.
Πορτμπαγκάζ: 480 λίτρα  480 λίτρα
Βάρος: 1.385 κιλά  1.395 κιλά
Κινητήρας: 1.598 κ.εκ., 4 κύλινδροι, turbo  1.595 κ.εκ., 4 κύλινδροι, turbo
Ισχύς: 136 PS/ 4.350 σ.α.λ.  156 PS/ 5.300 σ.α.λ.
Ροπή: 220 Nm/ 1.350 σ.α.λ.  250 Nm/ 1.200 σ.α.λ.
0-100, Τελική: 9,2”, 210 χλμ./ ώρα  8,5”, 223 χλμ./ ώρα
Κατανάλωση δοκ: 8,2 λίτρα/ 100 χλμ.  7,7 λίτρα/ 100 χλμ.
CO2: 134 γραμμάρια/ χλμ.  126 γραμμάρια/ χλμ.
Τέλη: 147 €  139 €
Τιμή (βασική με χειροκίνητο κιβώτιο): από 29.700 €, από 28.270 με απόσυρση από 31.920 €, από 33.350 με απόσυρση

φωτογραφίες: Παναγιώτης Τριτάρης

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Η οδήγηση με σαγιονάρες τιμωρείται με πρόστιμο; Και αν ναι με πόσο;

Featured

Αυτό είναι το πιο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο του κόσμου. Ξεκινά από 1.350 ευρώ

Featured

Γιατί άλλαξε το σήμα της Mercedes;

Featured

Ποιο λέτε πως είναι το πιο αγαπημένο χρώμα αυτοκινήτων παγκοσμίως;

FeaturedAbarthAlfa RomeoAston MartinAudiBentleyBMWCadillacCaterhamChevroletChryslerCitroenCorvetteDaciaDaihatsuDodgeFerrariFiatFordHondaHyundaiInfinitiJaguarJeepKIALamborghiniLanciaLand RoverMazdaMercedes BenzMiniMitsubishimorganmustangNissanOpelPeugeotPorscheRenaultsaabSEATskodasmartssangyongsubarusuzukiToyotaVolkswagenVolvo

Newsletter Signup