Η παραπάνω φράση είναι μια από τις βασικές αρχές της «κίτρινης» δημοσιογραφίας, η οποία έχει πολλές και διαφορετικές εκφράσεις ανά τον κόσμο. Μερικές φορές όμως στην παγίδα πέφτουν και άλλοι, πιο σοβαροί.
Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για την Άννα Στεφανοπούλου, τη καθηγήτρια μηχανολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, η οποία παρουσιάστηκε από πολλά ελληνικά site και εφημερίδες –κάντε ένα search στο google με το όνομά της- ως «η ελληνίδα που έριξε πρόστιμο 18 δις ευρώ πρόστιμο στη VW» ή «ως η ελληνίδα που εκδικήθηκε το Σόιμπλε».
Η αλήθεια είναι πως η διακριμένη επιστήμονας δεν είχε καμία μα καμία σχέση με την υπόθεση της εξιχνίασης του σκανδάλου εκπομπής ρύπων της VW. Μάλιστα η ίδια δήλωσε πως «δεν συμμετείχα στην έρευνα ή την ανάλυση των δεδομένων που αποκάλυψαν το θέμα της VW, όπως αναφέρουν ελληνικά δημοσιεύματα και blogs».
Παράλληλα διευκρινίζει πως είναι ειδικός στα συστήματα ελέγχου μετάδοσης της κίνησης, ενώ πως στη συνέντευξη που έδωσε απλά εξηγούσε τις θεμελιώδεις προκλήσεις στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης καυσίμων με χαμηλό κόστος, καθώς και την σημασία σε αυτήν των ηλεκτρονικών αλγορίθμων.
Όπως είπαμε στην αρχή πότε μην αφήσεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Ειδικά αν σε αυτή ένας Έλληνας ή μια Ελληνίδα έχουν το ρόλο του ήρωα και του εκδικητή. Πόσο μάλλον αν είναι ενάντια των Γερμανών, καθώς τότε τα κλικ είναι εγγυημένα…
Γιάννης Σκουφής
