Σύνδεση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

AΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ BOOSTER ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ (VIDEO)

Τα παιδικά καθίσματα τύπου booster έχουν εδώ και καιρό βρεθεί στο στόχαστρο των ειδικών αλλά και των οργανώσεων προστασίας του καταναλωτή, καθώς “κατηγορούνται” ότι δεν προσφέρουν την απαραίτητη προστασία στα παιδιά και λόγο προδιαγραφών και κατασκευής αλλά και εξ αιτίας της κακής χρήσης από τους γονείς.

Από την 1η Μαρτίου ξεκίνησε ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες η νέα οδηγία του ΟΗΕ η οποία απαγορεύει σε εταιρίες κατασκευής παιδικών καθισμάτων να συνεχίζουν να κατασκευάζουν booster χωρίς πλάτη για παιδιά με ύψος λιγότερο από 1,25 μέτρα και βάρος κάτω από 22 κιλά. Η νέα νομοθεσία θα ισχύσει από εδώ και στο εξής και θα αφορά τα καθίσματα που θα παραχθούν αυτή την ημερομηνία και μετά (αν και στην αγορά θα παραμείνουν για λίγο ακόμα διάστημα όσα καθίσματα έχουν παραχθεί με την προηγούμενη νόρμα).

Με βάση αυτό το νέο νόμο τα μοντέλα backless boosters όπως λέγονται θα πρέπει να φτιάχνονται με στόχο παιδιά που υπερβαίνουν τις προδιαγραφές που σημειώσαμε πιο πάνω, κάτι που στην πράξη αντιστοιχεί σε παιδιά άνω των 7 ετών. Τα παιδιά κάτω από αυτή την ηλικία και τις αντίστοιχες προδιαγραφές ύψους και βάρους θα πρέπει οπωσδήποτε να κυκλοφορούν δεμένα σε booster με πλάτη, για καλύτερη προστασία τους.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, τα απλά booster δεν είναι αποτελεσματικά στην προστασία των παιδιών στο κεφάλι και στα πλευρά, ενώ τα σύγχρονα αυτοκίνητα με τους αερόσακους τύπου κουρτίνας (που δεν είναι σχεδιασμένοι για παιδιά κάτω των 1,25 μέτρων) απαιτούν καλύτερη προστασία σε αυτά τα σημεία έτσι ώστε να μην υπάρξει τραυματισμός του παιδιού σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης.

Με λίγα λόγια, αν το παιδί σας είναι κάτω από αυτές τις προδιαγραφές ύψους και βάρους επιλέξτε ένα booster με πλάτη και προστασία τόσο στα πλευρά όσο και στο κεφάλι. Και μην ξεχνάτε ότι το πιο βασικό σ’ αυτού του είδους τα καθίσματα είναι να δεθεί η ζώνη σωστά, χωρίς κόμπους και μπερδέματα, έτσι ώστε να λειτουργήσει όπως πρέπει την ώρα που θα χρειαστεί.

Και βεβαίως δεν ξεχνάμε ποτέ ότι τα καθίσματα που επιλέγουμε θα πρέπει να είναι επώνυμα (έστω και με έξτρα κόστος), να τηρούν ει δυνατόν τις νέες προδιαγραφές R129, να αγοράζονται με βάση τον σωματότυπο του παιδιού, και πάνω απ’ όλα να τοποθετούνται σωστά και όπως προβλέπει ο κατασκευαστής τους.

Παναγιώτης Τριτάρης

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Formula 1: Αυτά είναι τα μονοθέσια του 2024

F1

F1, Δοκιμές Μπαχρέιν: Η Red Bull παραχώρησε την πρώτη θέση στη Ferrari

F1

H Mercedes αναθεωρεί τους στόχους για τα ηλεκτρικά

Mercedes-Benz

To Tesla Cybertruck γίνεται και… αμφίβιο! (Video)

Featured