Η BYD δεν κρύβει πλέον τις φιλοδοξίες της. Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία θέλει μέσα στην επόμενη πενταετία να ξεπεράσει την Toyota και τη Volkswagen, κατακτώντας την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των κατασκευαστών αυτοκινήτων.
Τον φιλόδοξο στόχο αποκάλυψε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της εταιρείας και επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της, Stella Li, επισημαίνοντας παράλληλα το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία προς την κορυφή. Και αυτό βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ουσιαστικά απαγορευμένη αγορά για τη BYD, εξαιτίας των εμπορικών περιορισμών και της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Η εταιρεία δεν σχεδιάζει προς το παρόν να διαθέσει επιβατικά αυτοκίνητα στην αμερικανική αγορά, στρέφοντας την προσοχή της στην Ευρώπη, την Ασία, την Ωκεανία και τη Λατινική Αμερική.
Μάλιστα, από το 2027 τίθενται σε εφαρμογή νέοι αμερικανικοί περιορισμοί για οχήματα με λογισμικό που συνδέεται με την Κίνα, δημιουργώντας πρόσθετες δυσκολίες ακόμη και για κατασκευαστές που διαθέτουν παραγωγικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, αντίθετα, η BYD ενισχύει συνεχώς την παρουσία της, αξιοποιώντας ιδιαίτερα την αυξανόμενη ζήτηση για plug-in υβριδικά αυτοκίνητα, τα οποία δεν επιβαρύνονται με τους πρόσθετους ευρωπαϊκούς δασμούς που επιβάλλονται στα κινεζικής κατασκευής αμιγώς ηλεκτρικά.
Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί η βιομηχανική της αυτάρκεια. Η BYD κατασκευάζει μπαταρίες, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και μεγάλο μέρος των τεχνολογιών που χρησιμοποιεί στα αυτοκίνητά της, περιορίζοντας την εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές.
Παράλληλα, δραστηριοποιείται στους τομείς των φωτοβολταϊκών και των ηλεκτρονικών, ενώ συνεργάζεται τεχνολογικά και με άλλους κατασκευαστές.
Η φιλοδοξία της να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο δείχνει πόσο έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να φτάσει στην κορυφή χωρίς πρόσβαση σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές του πλανήτη.