Με στόλο 120 κυρίως εξηλεκτρισμένων μοντέλων, η Honda στηρίζει τη διοργάνωση με τεχνολογίες που δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα και την ασφάλεια.
Η Honda θα είναι ο επίσημος πάροχος οχημάτων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Tokyo 25, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2025 στην Ιαπωνία. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τη World Athletics, η ιαπωνική εταιρεία θα προσφέρει έναν στόλο περίπου 120 οχημάτων, καλύπτοντας κάθε λειτουργική ανάγκη της διοργάνωσης, από τον μαραθώνιο και τις ρίψεις έως τις μεταφορές προσωπικού και τις τηλεοπτικές μεταδόσεις.
Κοινός παρονομαστής σε όλα τα μοντέλα είναι ο φιλικός προς το περιβάλλον χαρακτήρας, αφού η Honda θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρικά οχήματα κυψελών καυσίμου (FCEV), ηλεκτρικά μπαταρίας (BEV) και υβριδικά (HEV). Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί το CR-V e:FCEV, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα του αρχιδιαιτητή για τον μαραθώνιο. Παράλληλα, το N-VAN e: θα αναλάβει τον ρόλο του επίσημου οχήματος χρονομέτρησης, εξοπλισμένο με εξειδικευμένο εξοπλισμό της Seiko.
Στον ρόλο των οχημάτων ελέγχου διαδρομής θα βρίσκονται το νέο Prelude και το N-ONE e:, ενώ για την τηλεοπτική κάλυψη η Honda θα αξιοποιήσει το CUV e:, ένα προσωπικό ηλεκτρικό όχημα με εναλλάξιμη μπαταρία. Η ίδια συσκευή θα τροφοδοτεί και τους σταθμούς μετάδοσης δεδομένων κάθε 5 χλμ., με τη βοήθεια των Power Exporter e: 6000 και 9000, φορητών συστημάτων παροχής ενέργειας.
Για τις ανάγκες μεταφοράς προσωπικού και επισκεπτών, η Honda προσφέρει τα μοντέλα Step WGN e:HEV, Odyssey e:HEV, ZR-V e:HEV και ξανά το CR-V e:FCEV. Επιπλέον, η παρουσία της επεκτείνεται και σε συσκευές προσωπικής κινητικότητας, όπως το UNI-ONE – που κινείται με μετατόπιση βάρους χωρίς χρήση χεριών – και το Striemo, μια καινοτομία της θυγατρικής Striemo Inc.
Για πρώτη φορά, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου θα φιλοξενήσει όχημα εντός σταδίου: το Honda 0 SUV Prototype, που θα εκτεθεί στο Εθνικό Στάδιο της Ιαπωνίας πριν το ντεμπούτο του στη Βόρεια Αμερική το 2026. Ειδικά για τις ρίψεις (ακόντιο, σφαιροβολία, δισκοβολία), η Honda κατασκεύασε ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα κλίμακας 1:4, βασισμένο στο ίδιο πρωτότυπο, με σκοπό την αυτόματη περισυλλογή και επιστροφή των οργάνων – μειώνοντας τον φόρτο εργασίας του προσωπικού και ενισχύοντας την ασφάλεια.
Πέρα από τον λειτουργικό της ρόλο, η Honda θα έχει και εκθεσιακή παρουσία έξω από το Εθνικό Στάδιο, στο Tokyo Metropolitan Gymnasium. Εκεί, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά προϊόντα όπως το CUV e:, το NT1100 (σε αστυνομική έκδοση), καθώς και το UNI-ONE, όλα σε ειδικές εκδόσεις με την υπογραφή του Tokyo 25. Ο χώρος θα περιλαμβάνει σκηνικά που δίνουν την εντύπωση κίνησης, δημιουργώντας ευκαιρίες φωτογράφισης για το κοινό.
Η συμμετοχή της Honda στο Tokyo 25 εντάσσεται στη φιλοσοφία της για τη στήριξη του αθλητισμού ως μέσο πρόκλησης και προσωπικής υπέρβασης, μέσα από την τεχνολογία και τη βιώσιμη κινητικότητα. Όπως δηλώνει η εταιρεία, στόχος της είναι να εμπνέει περισσότερους ανθρώπους να κυνηγούν τα όνειρά τους μέσω του αθλητισμού.
