Σύνδεση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΠΟΤΙΛΙΑΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα μποτιλιαρίσματα και οι τεράστιες ουρές που δημιουργούνται είναι ο φόβος και ο τρόμος για όλους τους οδηγούς, ενώ οι λόγοι που τα δημιουργούν είναι πολλοί και διάφοροι. Από ένα απλό ατύχημα και τις καιρικές συνθήκες μέχρι και μία φυσική καταστροφή, από μία καλοκαιρινή έξοδο λόγω διακοπών, μέχρι και μια διαφυγή πανικού λόγω πολιτικών εξελίξεων, ενώ η διάρκεια μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ώρες μέχρι κάποιες μέρες, όπως στο Πεκίνο το 2010. Το top ten των μεγαλύτερων μποτιλιαρισμάτων στον πλανήτη είναι το ακόλουθο:   

1969: Περίπου 500.000 οδηγοί φεύγουν σχεδόν ταυτόχρονα από το θρυλικό φεστιβάλ Woodstock και σχηματίζουν στην πολιτεία Bethel της Νέας Υόρκης μια ουρά 35 χιλιομέτρων με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα για περίπου 3 ημέρες.

1980: Το ευρωπαϊκό ρεκόρ κατέχει η Γαλλία. Μία μέρα του Φλεβάρη δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος 160 χιλιομέτρων από την Λυών στο Παρίσι, με μεγάλα διαστήματα ακινητοποίησης. Οι λόγοι ήταν οι χειμερινές διακοπές και οι κακές καιρικές συνθήκες.

1990: Όταν η επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές συμπίπτει με την εμφάνιση του τυφώνα Winona το αποτέλεσμα είναι πανικός και μια ουρά από 15.000 αυτοκίνητα συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων μεταξύ των πόλεων Hyogo και Shiga στη δυτική Ιαπωνία.

1990: Με την πτώση του τείχους στις 12 Απριλίου περίπου 18 εκατομμύρια αυτοκίνητα είχαν μία και μόνη κατεύθυνση από την Ανατολική Γερμανία: προς τη Δύση. Δεν πρόκειται ακριβώς για μποτιλιάρισμα αλλά η ροή τόσο μεγάλου αριθμού οχημάτων είναι πρωτοφανής.

2001: Μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου επικρατεί πανικός. Τα πάντα, γέφυρες, δρόμοι, τούνελ έχουν μπλοκάρει μέχρι να εξακριβωθεί τι έχει γίνει…

2005: Την 21η Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 2,5 εκ. άνθρωποι τρέχουν να εγκαταλείψουν το Χιούστον καθώς ο τυφώνας Rita πλησιάζει με ταχύτητα. Στον κόμβο 45 τα αυτοκίνητα σχηματίζουν μποτιλιάρισμα μήκους 160 χιλιομέτρων σε μία από τις μεγαλύτερες εκκενώσεις αμερικανικής πόλης.

2009: Στο Σάο Πάολο είναι συνηθισμένοι στο έντονο κυκλοφοριακό και στην πολύωρη παραμονή στο αυτοκίνητο, ειδικά τις ώρες εργασίας. Την 10η Ιουνίου όμως καταγράφηκε μποτιλιάρισμα άνευ προηγουμένου, μήκους 200 χιλιομέτρων!

2010: Απλά το κορυφαίο: χιλιάδες φορτηγά με δομικά υλικά για την οικοδόμηση της σύγχρονη Κίνα και εκατοντάδες σημεία με οδικά έργα είναι ένας πολύ κακός συνδυασμός για την μόνη οδική αρτηρία που συνδέει το Πεκίνο με την υπόλοιπη Ασία. Εκείνο τον Αύγουστο δημιουργήθηκε ένα 12ήμερο μποτιλιάρισμα μήκους 90 χιλιομέτρων, το οποίο κράτησε μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου!

2011: Τυφώνας παραλύει τα πάντα την 1η Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα ένα 12ώρο μποτιλιάρισμα κοντά στο Σικάγο.

2012: Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, δηλαδή το φετινό χειμώνα, στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα μήκους 200 χιλιομέτρων που κράτησε 3 ημέρες. Αιτία –τι άλλο- η έντονη χιονόπτωση. 

Γιάννης Σκουφής

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αυτό είναι το καινούργιο Lancia Ypsilon!

Featured

Πόσο κοστίζει το νέο Honda CR-V στην Ελλάδα;

Honda

Αυτή είναι η ανανεωμένη Skoda Octavia

Featured

To νέο Ford Puma είναι ακόμα καλύτερο

Featured