Σύνδεση

Dacia

Οδηγούμε το νέο Dacia Duster στην Ελλάδα (Video)

Μπορεί να ακούγεται λίγο οξύμωρος ο τίτλος, αλλά κάθε φορά που η χώρα μας επιλέγεται από μία μάρκα για την πανευρωπαϊκή παρουσίαση ενός μοντέλου, τότε αξίζει να το τονίζουμε. Πρόκειται για μία πολύ καλή προβολή για την χώρα μας αφού η επιλογή της Dacia (ανάμεσα σε Ιταλία, Κροατία και Σλοβενία) για την παρουσίαση του νέου Duster έφερε στην χώρα μας πλήθος δημοσιογράφων για περίπου ενάμιση μήνα.

Μάλιστα, θα έλεγα πως το Duster ταιριάζει όχι μόνο με το ελληνικό ανάγλυφο, αλλά γενικότερα με την εγχώρια αγορά και το προφίλ του SUV οδηγού αφού αποτελεί μία εξαιρετική value for money επιλογή. Η οποία σε σχέση με τα περισσότερα crossover και SUV που τοποθετούνται στο φάσμα των 15.000-20.000 ευρώ φαίνεται να μην έχει αντίπαλο, τόσο από πλευράς χώρων όσο και στον τομέα του off road. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά…

Εξωτερικά το νέο Duster ξεχωρίζει από τη νέα μάσκα, τους προβολείς με LED ημέρας, το νέο καπό και τα τονισμένα φτερά, τα διαφορετικά πίσω τετράγωνα φωτιστικά σώματα και πολλά άλλα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ ενός αυθεντικού SUV. Το μήκος του αμαξώματος φτάνει τα 4,341 μέτρα όταν το πλάτος είναι στα 1,804 μέτρα και το ύψος στα 1,693 (με ράγες οροφής). Η απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος είναι στα 21 εκατοστά (εδώ οι ποδιές μπροστά και πίσω τονίζουν το SUV στιλ), ενώ το μεταξόνιο τωn 2,674 μέτρων (2,676 στα 4×4) διασφαλίζει ένα άνετο εσωτερικό για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Συγκεκριμένα το πορτμπαγκάζ είναι στα 478 λίτρα για την έκδοση 2WD και στα 467 λίτρα για την έκδοση 4WD, ενώ με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος η συνολική χωρητικότητα φτάνει τα 1.623 λίτρα.

Το ταμπλό του νέου Dacia Duster έχει σχεδιαστεί από την αρχή με αποτέλεσμα να δείχνει εμφανώς πιο σύγχρονο, ενώ οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της εταιρείας έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα, τόσο την ουσιαστική όσο και αυτή που γίνεται αντιληπτή. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει βελτιωθεί η ηχομόνωση, ενώ και τα καθίσματα έχουν σχεδιαστεί εκ νέου. Συγκεκριμένα, στην κεντρική κονσόλα φιλοξενείται τοποθετημένη ψηλότερα (+74 χλστ.), η οθόνη του συστήματος MediaNav Evolution, για πιο εύκολη χρήση, ενώ υπάρχουν νέοι διακόπτες (αυτοί των παραθύρων έχουν μετακομίσει από την κονσόλα στις πόρτες). Ο επιλογέας της τετρακίνησης έχει τοποθετηθεί δίπλα στο χειρόφρενο, ενώ υπάρχουν περισσότερες θήκες για μικροαντικείμενα (σύμφωνα με την Dacia φτάνουν συνολικά τα 27,2 λίτρα).

Καλύτερη είναι και η θέση οδήγησης, ενώ η ύπαρξη σκληρών πλαστικών δεν ενοχλεί καθόλου χάρη στο καλό φινίρισμα και προφανώς αποσκοπεί στην συγκράτηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα. Από κει και πέρα υπάρχει για πρώτη φορά αυτόματος κλιματισμός και keyless entry (είσοδος και λειτουργίες χωρίς κλειδί), σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου, ενώ η οθόνη του συστήματος πολυμέσων αφενός έχει μεγαλώσει και αφετέρου έχει τοποθετηθεί πιο ψηλά στην κεντρική κονσόλα.

Το νέο Duster συνεχίζει να εφοδιάζεται με μία σειρά αποδοτικών και αξιόπιστων κινητήρων της Renault. Οι κινητήρες βενζίνης 1.6 SCe (ατμοσφαιρικός 115 ίππων, το μόνο με 5άρι κιβώτιο, όλα τα άλλα έχουν 6άρι) και 1.2 TCe (με 125 ίππους) συνδυάζονται με μηχανικά κιβώτια σε εκδόσεις 2WD και 4WD. Ο κινητήρας πετρελαίου 1.5 dCi (με 110 ίππους στις εκδόσεις 2WD και 4WD) συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο, αλλά και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC (μόνο στην έκδοση 2WD). Εδώ να πούμε πως το Duster βασίζεται σε μία εξελιγμένη και ενισχυμένη πλατφόρμα της προηγουμένης γενιάς με τους ειδικούς της Dacia να έχουν μειώσει έως και 50% το θόρυβο στην καμπίνα χάρη στη χρήση νέων ελαστικών παρεμβυσμάτων, παχύτερων εμπρός κρυστάλλων και νέων ηχομονωτικών υλικών. Παράλληλα ο θόρυβος και οι κραδασμοί από τον κινητήρα και το δρόμο ελαττώθηκαν χάρη και στην αυξημένη ακαμψία του εμπρός μέρους (υποπλαίσιο κινητήρα, ράμφη, βάση παρμπρίζ).

Όλα τα παραπάνω τα διαπιστώσαμε οδηγώντας αρχικά την προσθιοκίνητη 1.2 έκδοση του Duster από το βουνό της Πεντέλης μέχρι το Σούνιο. Πέρα από τις τουλάχιστον ικανοποιητικές επιδόσεις και την χαμηλή κατανάλωση του μοτέρ, το Duster είναι αισθητά ένα πολύ καλύτερο και πιο ήσυχο αυτοκίνητο με πολύ καλύτερη ηχομόνωση και ποιότητα κύλισης.

Ο επιλογέας ταχυτήτων είναι πιο μικρός σε μήκος και έχει σαφώς καλύτερο και ακριβέστερο κούμπωμα, ενώ το ίδιο ισχύει για το ηλεκτρομηχανικά τιμόνι (με προοδευτική υποβοήθηση) που προσφέρει πολύ καλή πληροφόρηση. Η επαναρρυθμισμένη ανάρτηση του λειτουργεί αποτελεσματικά και ειδικά στις εκτός δρόμου διαδρομές (γωνία προσέγγισης 30°, γωνία διαφυγής 34° (33° έκδοση 4WD), γωνία ράμπας 21°) εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο το Duster περνά τα νεροφαγώματα (σ.σ. στο τιμόνι περνούν ελάχιστοι κραδασμοί) παραπέμποντας σε πολύ ακριβότερα 4×4.

Όπως είπαμε το νέο Duster θα ξεκινήσει την πορεία του στην ελληνική αγορά από τα μέσα Φεβρουαρίου με τιμές πώλησης που λόγω πλουσιότερου εξοπλισμού (ανάλογα με το επίπεδο υπάρχει από σύστημα ελεγχόμενης κατάβασης HDC, αυτόματο σύστημα ενεργοποίησης των φώτων, cruise control, ανίχνευση τυφλού σημείου BSW, μέχρι έγχρωμη οθόνη οπισθοπορείας με τέσσερις κάμερες) θα κινούνται λίγο πάνω από τις ήδη πολύ χαμηλές τιμές του τωρινού μοντέλου (πωλείται από 13.670€ στην 2WD έκδοση και από 15.500€ στην 4WD).

Νίκος Μαρινόπουλος

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”3902″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show as slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Γράψτε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

F1, Δοκιμές Μπαχρέιν: Η Red Bull παραχώρησε την πρώτη θέση στη Ferrari

F1

H Mercedes αναθεωρεί τους στόχους για τα ηλεκτρικά

Mercedes-Benz

To Tesla Cybertruck γίνεται και… αμφίβιο! (Video)

Featured

Η Toyota κατηγορείται για παραποίηση στοιχείων σε κινητήρες diesel

Toyota